• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.05.2023

17:23

Patrijarh Porfirije održao opelo za nastradale učenike i čuvara: UŽASAN JE BOL RANIO DUŠU SVAKOG OD NAS... (FOTO)

Marko Đoković

Društvo

Patrijarh Porfirije održao opelo za nastradale učenike i čuvara: UŽASAN JE BOL RANIO DUŠU SVAKOG OD NAS... (FOTO)

Podeli vest

Molitva za ubijene u stravičnom zločinu koji se dogodio u OŠ "Vladislav Ribnikar" održana je danas u Hramu Svetog Save. Patrijarh srpski Porfirije držao je opelo za pokoj duša postradalih učenika škole i radnika obezbeđenja, Dragana, uz veliki broj crkvenih starešina.

U emotivnoj molitvi, on se kroz molitvu obratio Bogu da mališanima i Draganu podari carstvo nebesko.

- U dane Vaskrsenja Hristovog, u dane pobede nad smrću, imamo opet jedinog bez mnogo reči i analiza, nas ljudi, neprijatelja. Gospod je pobedio smrt, da li je ovo život, učinio da bude poražen, naš najveći neprijatelj? Zaista, svako od nas u svom životu ima mnogo problema, neke reši neke ne. Ima mnogo nedoumica, mnogo teškoća, nepoznanica - započeo je svoj govor Patrijarh srpski Porfirije i dodao:

- Nešto je moglo da se ne desi u životu. A nešto je, opet, neobjašnjivo, a opet dešava se. Sa nečim možemo da se izborimo, a sa nečim da se suočimo. Jedino što je zasigurno sastavni deo života je da ko se rodi, jedino ne može da izbegne i objasni, odlazak sa ovoga sveta, smrt. Zato je smrt jedino nerešiv problem za sve nas. Nema tog koji se protiv smrti ne buni. U isto vreme nas odnos prema smrti kaže da postoji neka realnost koja je izvan domašaja smrti. Na različite načine se bori.

- Postradali su deca i njihov čuvar, a neki se bore za život. Postradali su u našoj blizini, u našem dvorištu, u našoj školi, pred našim očima, postradali su sa našom decom i od naše dece. Užasan je bol ranio dušu svakoga od nas jer se radi o našoj deci, jer se radi o događaju koji ne može da se pojmi. Šta se tu zbilo, neću reći, šta se to zbiva - rekao je Patrijarh Porfirije.

Foto: Marko Đoković

- Ispostavilo se kao najtragičnije, najcrnje, najstrašnije... da su ovi koji su trebali da su naša uteha i budućnost, izgubila dah... koliko je smrt prirodna dovoljna je činjenica da svako pogleda u sebe... Svi smo najpre doživeli šok ovih dana, osmoro dece i jedan čovek starijeg uzrasta, a da su postradali od ruke dečije. Najbolje bi bilo da ovo što sam rekao nisam rekao, i najbolje bi bilo da u ovom trenutku molitveno ćutimo. Da molimo Gospoda da bude milostiv prema svima nama i da se molimo za duše tragično nevino postradalih. Počeli smo da tražimo odgovore, da tražimo odgovorne. Međutim, život je najskuplja stvar, to je dar božji. I svaki pokušaj da na površini nađemo logiku, odvešće nas u pogrešnom stranu. Svi smo odgovorni, ja prvi, jer sigurno se nisam bogu molio za svoj narod. Sigurno nisam puno učinio mnogo toga što sam trebao da učinim, da budem bolji i da bi kao bolji bio i svom narodu. Sigurno sam učinio mnogo toga što nije trebalo. Ovde se radi, braćo i sestre, o dubinskom problemu, korenu, izrastku - nastavio je srpski patrijarh.

- Da svako potraži u prvom stepenu odgovornost, ako hoćete da upotrebim tu reč, krivicu, u sebi, to je početak. Ako to čini, onda ima prava da uputi primedbe narodu, imaće argumente. Ali ovo su verovatno reči koje nisam trebao da izgovorim danas i ovo su reči koje su suvišne, jer treba prethodno da se pogleda u sebe i da se povratimo Gospodu molitvom za spas duša postradale dece. Neka Gospod Bog pomiluje duše postradali. Molimo se i za one koji su ranjeni. Čitava Crkva pravoslavna se moli za vas i za postradale. Dobili smo pisma od više poglavara crkava, koji ne samo da upućuju saučešća, već i molitve Isusu Hristu i njegovom ocu, neka Gospod podari mir večni postradalima. Amin - rekao je na kraju.

Foto: Marko Đoković

Kako javljaju naši reporteri više od 1.000 građana se okupilo u Hramu svetog Save, kako bi se u tišini i bolu pomolili za upokojene.

Foto: Marko Đoković

Danas se velika i tužna povorka đaka, roditelja, komšija, građana iz svih krajeva Beograda okupila kod Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kako bi odali počast nastradalim đacima i radniku obezbeđenja škole koje je juče ubio Kosta K. (13).

Hiljade građana širom Srbije sinoć je odalo počast ubijenoj deci i čuvaru škole. Sveće su palili u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu, Užicu...

Podsetimo, učenik osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru ubio je juče osmoro đaka te škole i čuvara, dok je ranio šest učenika i nastavnicu istorije.

U Srbiji je proglašena trodnevna žalost, a nastava u svim školama u Srbiji počela je jutros minutom ćutanja, kako bi se odala pošta stradalim učenicima i zaposlenima u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru. I popodnevna smena počeće minutom ćutanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija