• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O.G.

09.05.2023

15:19

NA ZIDOVIMA I DALJE RUPE OD METAKA... Informer prvi u OŠ "Vladislav Ribnikar" - Dan uoči povratka dece u školu i dalje sve podseća na jezivo krvoproliće (FOTO)

printscreen

Društvo

NA ZIDOVIMA I DALJE RUPE OD METAKA... Informer prvi u OŠ "Vladislav Ribnikar" - Dan uoči povratka dece u školu i dalje sve podseća na jezivo krvoproliće (FOTO)

Podeli vest

Dan uoči povratka đaka u OŠ "Vladislav Ribnikar", u kojoj je Kosta K. ubio osam drugova i radnika obezbeđenja, u školi vlada muk. Krv je oprana, ali i dalje se vide rupe od metaka. I dalje sve podseća na tragični događaj, na dan kada je Srbija zavijena u crno.

Šest dana nakon jezive tragedije, četiri policajca obezbeđuju oba ulaza u zgradu.

Ekipa Informera, odmah nakon ulaska u školu, srela je tetkicu, koja nam je rekla da nije poznavala dečaka Kostu K. (13), ali da je užasnuta tragedijom koja ih je zadesila.

- Nisam lično poznavala dečaka, ali ovo što je učinio je užasna tragedija - rekla nam je naša sagovornica i pokazala kako škola izgleda danas, samo jedan dan pred povratak dece u školske klupe.

Podrška roditeljima

Učionica u kojoj je Kosta K. počinio masakr nad svojim drugarima nalazi se u prizemlju, nadomak samog ulaza. Hodnicima i dalje odzvanja pokoji jauk roditelja, a na zidovima se i dalje mogu videti rupe od metaka. Prostorija u kojoj je počinjen krvavi pir je zaključana, a na zidovima oko vrata jasno se vide udubljenja od ispaljenih hitaca.

Foto: printscreen

Ulaz u učionicu istorije u kojoj je počinjen krvavi pir

Pedagog Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" Jelena Vujičić sve vreme je razgovarala sa roditeljima i pružala im podršku. Davala im je savete kako mogu i sebi i deci da olakšaju povratak u školu, ali nije želela da se izjašnjava o krvavom piru Koste K.

- Molim vas nemojte me ništa pitati, dovoljno nam je teško. Pustite nas još malo da u našoj tuzi odbolujemo. Kada bude izdato zvanično saopštenje, sve ćete čuti, a do tada molim vas nemojte ništa pitati o tome - kratko nam je rekla Vujičićeva.

Ulaz u školu, kroz koji je poslednji put zakoračio Kosta K. i počinio svoj krvavi pir, otvoren je, a na samom početku hola nalazi se slika kojom se odaje počast njegovim žrtvama.

Oproštajne poruke

Ispred škola nalaze se venci, sveće, oproštajne poruke đaka nastradalim drugarima, kao i pisma zahvalnosti njihovom omiljenom čuvaru Draganu Vlahoviću.

Dve majke učenika sedmog razreda ove škole nalazile su se ispred i u tišini odavale počast stradalima. Kako su nam rekle, za sada nisu čule da je neko od đaka ispisan iz škole.

- Do sada se niko nije ispisao iz škole od učenika sedmog razreda, možda jeste neko od đaka mlađih generacija. Pouzdano znamo da su roditelji sedmaka saglasni i žele da se njihova deca vrate u školu, jer i ona sama imaju volju za povratkom - rekle su za Informer dve majke.

Kako navode, većina njih je protiv onlajn nastave i smatraju da deca treba da se druže da bi lakše prebrodila ovakvu traumu.

- Onlajn nastava bi deci samo otežala sve ono što je samo po sebi dovoljno teško. Naša deca svakako žele da se vrate u svoju školu i za njih garantujemo da nema govora o ispisivanju. Sada je najgore, jer deca najviše vremena provode na telefonima i društvenim mrežama, a tamo svašta čitaju, čuju i vide. Bolje po njih je da se vrate u kolektiv i budu sa drugarima, pa da zajedno pričaju i podele tugu. U suprotnom će se izolovati i povući u sebe - kažu nam naše sagovornice.

Predsednik Saveta roditelja Igor Đorđević navodi da je preporuka Ministarstva prosvete i stručnih ljudi da deca krenu u školu, da se razgovara s decom i da se njihovi strahovi pobede tako što će doći u školu.

- Preporuka ministarstva takođe je da sva deca koja nisu spremna za dolazak u školu ostanu kod kuće, nastave da razgovaraju sa roditeljima, da lagano pobede svoje strahove i da svako dođe nazad u školu onda kada je spreman za to - kaže Đorđević i dodaje da u početku neće biti prave nastave.

Podsetimo, Kosta K. (13) ubio je radnika obezbeđenja OŠ "Vladislav Ribnikar" sa 14 metara razdaljine, da bi potom ušao u školu i ubio tri učenice koje su se nalazile u hodniku. Nakon toga uputio se u kabinet istorije u kom je njegovo odeljenje imalo čas istorije i tamo otvorio vatru i na taj način lišio života još četiri učenika.

U odlasku od hodnika do učionice promenio je okvir puštolja, a nakon pucnjave izašao je kroz prozor na prvom spratu, izvadio okvir i bacio ga pored stepenica. Potom je mirno pozvao i sačekao policiju.

Kod sebe je imao dva pištolja i pet šaržera, kao i četiri Molotovljeva koktela koje je planirao da baci na ulaz škole kako niko ne bi mogao da ga spreči u njegovom krvavom piru koji je planirao mesec dana unapred. Policija ga je uhapsila na sportskim terenima škole.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 1 godinu

Rupa desno od vrata nije od metka, već od kvake, pogledajte malo bolje.

Nada

pre 1 godinu

Ucionicu bi morali kompletno renovirati i izbrisati svaki trag masakra koji bi decu podsecao na tragedju koju su samo pukom slucaja preziveli - secanje na drugare ce ostati u srcima zauvek !

Nmmm

pre 1 godinu

Stoko jedna,lesinarite po mestu zločina i time se hvalite....Mrs svinje jedne

"KAKO DA SE VRATIMO U ŠKOLU KADA NAM JE POLA RAZREDA MRTVO?" Ispovest dečaka koji su izbegli smrt u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar"
Hronika

"KAKO DA SE VRATIMO U ŠKOLU KADA NAM JE POLA RAZREDA MRTVO?" Ispovest dečaka koji su izbegli smrt u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar"

Dečak (13) koji je napravio masakr u svojoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru već šest danas nalazi se na posebnom odeljenju u Klinici za neurologiju i pshijatriju za decu i omladinu, dok njegovi drugovi i drugarice iz škole pokušavaju da smognu snage da se vrate u školske glupe i ponovo prožive traumu koju im je prouzrokovao njegoc pomračeni um.

08.05.2023

23:34

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija