• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.05.2023

10:54

VMA OBELEŽIO DAN SESTRINSTVA! Kao što je hrabar i častan vojnik na braniku otadžbine, tako su vojne medicinske sestre i tehničari na braniku našeg zdravstva

vma.mod.gov.rs

Društvo

VMA OBELEŽIO DAN SESTRINSTVA! Kao što je hrabar i častan vojnik na braniku otadžbine, tako su vojne medicinske sestre i tehničari na braniku našeg zdravstva

Podeli vest

Međunarodni dan sestrinstva obeležen je juče u Vojnomedicinskoj akademiji (VMA). Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić i načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr Radivoje Anđelković.

Načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević istakao je da su vojne medicinske sestre i tehničari na braniku našeg zdravstvenog sistema, kao što je hrabar i častan vojnik na braniku otadžbine.

- Želeći da u svom radnom veku nešto ostvarite, 2021. godine stvorile ste posebnu i originalnu Službu zdravstvene nege, a danas smo otvorili i kabinet za zdravstvenu negu. Sa iskrenom željom da u novim prostorijama za unapređenje zdravstvene nege niču samo jedinstvene ideje, izlazi bolje edukovani kadar, od srca vam čestitam i neizmerno sam vam zbog svega toga zahvalan - rekao je pukovnik Vukosavljević.

Načelnik VMA je istakao i značaj mladih lekara, sestara i tehničara koji su izabrali VMA kao svoju početnu radnu poziciju.

- Važno je da im prenesemo znanje i vrline, da ih motivišemo, moralno osnažimo kad posustanu te damo vetar u leđa kada im je najpotrebnije -  poručio je pukovnik.

Foto: vma.mod.gov.rs

Pre svečanosti, državni sekretar Jelić prisustvovao je otvaranju kabineta za zdravstvenu negu VMA i prikazu mogućnosti trenažera za obuku i edukaciju zdravstvenog kadra kojeg karakteriše veliki broj modula, između ostalog, za procenu i tretman rana, pacijent monitor koji pokazuje vitalne funkcije u realnom vremenu, kao i brojne druge opcije neophodne za svakodnevni rad zdravstvenih tehničara i negu pacijenata.

Međunarodni dan sestrinstva obeležava se 12. maja tradicionalno od 1974. godine, u spomen na dan rođenja Florens Najtingejl, začetnice moderne medicinske prakse, odnosno sestrinstva kao priznate profesije.

Svake godine tradicionalno se uručuje medalja najboljoj sestri u VMA koja se prema posebnim kriterijumima istakla u prethodnih godinu dana. Medalja za najbolju sestru nosi ime nekadašnje glavne sestre u VMA pukovnika Verice Ćorluke, zaslužne za razvoj sestrinskog poziva u toj zdravstvenoj ustanovi. 

Foto: vma.mod.gov.rs

Ovogodišnja dobitnica medalje je glavna sestra Klinike za reumatologiju VMA Dubravka Obradović, a nagradu joj je uručio državni sekretar Mile Jelić.

Načelnica Službe za zdravstvenu negu VMA master medicinska sestra Bojana Jovanović naglasila je značaj sestrinske profesije u zdravstvenom sistemu i dodala da kada spasiš jedan život onda si heroj, a kada spasiš stotine onda si medicinska sestra.

Foto: vma.mod.gov.rs

- Profesionalni rad, trud i kvalitet u obavljanju svakodnevnih radnih obaveza bio je najprimećeniji u vreme pandemije. Iako je Svetska zdravstvena organizacija proglasila kraj epidemije kovid-19, smatram da nisam dovoljno izrazila zahvalnost svim medicinskim sestrama i tehničarima koji su se trudili i bezrezervno pomagali ove tri godine.Sestre mogu isceliti srce, um, dušu i telo pacijenta i ostaće samo one koje su se za taj poziv opredelile iz ljubavi - naglasila je načelnica Službe.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija