• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: infomer.rs

25.05.2023

11:12

"KADA JE ĐACIMA REČENO DA JE DEVOJČICA PREMINULA, NASTALA JE VRISKA, JEDNA UČENICA JE..." Pisac Nedeljković otkrio nepoznate detalje o tragediji u "Ribnikaru"

Printscreen You Tube, Predrag Milosavljević

Društvo

"KADA JE ĐACIMA REČENO DA JE DEVOJČICA PREMINULA, NASTALA JE VRISKA, JEDNA UČENICA JE..." Pisac Nedeljković otkrio nepoznate detalje o tragediji u "Ribnikaru"

Podeli vest

Pisac Dušan Nedeljković izjavio je da je do juče mislio da smo mi kao brod bez kormilara, ali od kada je grad reagovao na potrebe dece i roditelja da se u OŠ "Vladisalv Ribnikar" da se ne vraćaju nakon masakra koji je počinio trinaestogodišnji učenik te škole smatra da se može doneti neki mir među ljudima. On je otkrio i da je nekoliko dana posmatrao svog sina, koji je takođe, učenik ove škole, nakon čega je odlučio da ga povuče iz grada.

- Sve je bilo lepo fino i krasno, dok se nije desila ovakva tragedija. Ja još uvek ne mogu da shvatim da se u mom Beogradu ovakva tragedija dogodila. Do juče sam se plašio da smo mi kao brod bez kormilara, međutim, bitno je da je juče grad reagovao, da je država reagovala i izašla je neka ponuda koja bi mogla da donese neki mir među ljude - kaže Nedeljković.

On takođe ističe i da roditelji učenika "Vladislav Ribnikar" nisu razjedinjeni i da im je jedini cilj da deca godinu završe živa i zdrava.

- Imamo samo cilj da naša deca završe godinu živa i zdrava i prvog septembra uđu u jednu novu, higijenski bezbednosnu zonu, gde ćemo ih poslati sa radošću i gde će oni ići sa radošću - kaže Nedeljković.

Nakon konsultacija sa prijateljima koji su, prema njegovim rečima, psiholozi i psihijatri, odlučio je da svog sina izmesti iz grada.

- Savetovali su me da posle svih tih sahrana ja izvedem sina iz Beograda. On se sinoć vratio u Beograd i mislim da će danas ići na trening košarke, gde trenira sa dečacima iz VII/2 na koje je bilo pucano. Meni deca površinski izgledaju okej, šta se dešava noću po sobama , ja ne mogu da kažem. Mogu da kažem za mog sina, i šta me je navelo da ga izvedem iz Begrada... Posle jedno četiri pet dana zagledanja jednu noć mi je oko 3 časa stigla poruka: "Tata, molim te dođi, ja ne mogu da spavam". I tada sam doživeo prvi susret sa tim lomom - kaže Nedeljković.

Foto: privatna arhiva

Tužnan prizor iz učionice

Iako je sam video sav užas u "Ribnikaru" za sebe kaže da je naučio da se nosi sa stresom.

- Imam više sahrana na kojima sam bio, nego na kojima ću biti. Naučio sam da se nosim sa stresom i na kraju krajeva ja nisam doživeo tu najveću tragediju, ja nisam izgubio dete. Mi nijedno dete ne osuđujemo koje ide u školu. Neki roditelji misle da je dobro da deca budu u školi, ja lično mislim da nije, da je potrebno da ih pošaljemo po kulturnim centrima - ističe Nedeljković.

On navodi i da se oko ovog stava okupilo oko 300 roditelja, a danas će poslati i dopis predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić. Njegov razlog da ne pošalje sina u školu je i jedna vrsta solidarnosti da roditeljima poginulih đaka.

- Tri devojčice koje su poginule išle su sa mojim sinom od jaslica. Kada ja prođem pored majke jedne od poginulih devojčica i ona mene zagrli i počne da se trese, ja se tu polomim. I onda počnem da se solidarišem sa ljudima, da bar nešto mogu da uradim i onda kažem neće moje dete ići u školu - kaže Nedeljković.

Foto: Privatna arhiva

OŠ "Vladislav Ribnikar"

Predložio direktorki, pedagogu i psihologu da daju ostavku

 

- Trebalo bi da dobiju suspenziju ili da se same suspenduju. To bi bio jedan moralni čin. Ona se našla na tom mestu u to vreme kada neka odgovornost mora da postoji. Mislim da ona treba da bude u ostavci, da ponudi suspenziju, ali mora da sačeka da se završi ceo ovaj proces - kaže Nedeljković.

On se pita i da li je stručna pomoć ponuđena osoblju koje je pralo krv poginulih.

- Počele su da stižu ocene, lupaju im neopravdane... Da li neko radi sa tim tetkicama, ko je prao tu krv... Ljudi, to je mesto zločina, našu decu su pobili tamo. I sada mi pričamo da se treba vratiti u neku normalu - navodi Nedeljković.

On navodi i da je siguran da posle 03. maja u Srbiji neće biti ništa više isto, ali je i pohvalio rad policije, koja je prema njegovim rečima jako dobro reagovala.

- Mi želimo da treći maj bude dan kada se školska godina završila, ne samo u "Ribnikaru", nego i u celoj Srbiji. Sada samo treba da se nađe način kako da se ta nastavna aktivnost sprovede do kraja. Kada se sve to desilo, mi smo bili sluđeni, ali deca su se držala zajedno - ističe Nedeljković za "Prvu" TV.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NA NASTAVI U "RIBNIKARU" 800 UČENIKA, KOD KUĆE 300! Poznato šta će biti sa ocenama đaka koji ne dolaze u školu
Društvo

NA NASTAVI U "RIBNIKARU" 800 UČENIKA, KOD KUĆE 300! Poznato šta će biti sa ocenama đaka koji ne dolaze u školu

Od 1.100 đaka OŠ "Vladislav Ribnikar", na nastavu, koja je počela u ponedeljak, dve i po nedelje posle masakra Koste K., dolazi oko 800 učenika, potvrdio je predsednik Saveta roditelja Igor Đorđević, i rekao da 300 učenika koji su ostali kod kuće u svakom momentu mogu da krenu na nastavu, ali i ne moraju ako za to nisu spremni, jer će im ocene biti zaključene na osnovu onih koje su dobili do 3. maja kada se dogodio zločin.

24.05.2023

12:38

sledeća vest

TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!
Live TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!

Danas se navršava 32 godine od stradanja Srba u srednjem podrinju. Najmlađa žrtva bio je dečak od samo četiri godine. Za ove zločine niko nikada nije odgovarao. Naši zvaničnici iz Srbije i Republike Srpske otišli su danas da odaju počast srpskim žrtvama. Na ovu temu u "Info večeri" govorili su novinar "Politike" Marko Lakić, član predstavništva SNS-a Vladimir Marinković i Stefan Krkobabić, potpredsednik PUPS-a. Uživo u program uključio se i Brano Vučetić iz Bratunca koji je ispričao svoja svedočenja o zverstvima Nasera Orića, kao i Radojka Filipović iz Bratunca koja je ispričala svoja svedočenja.

06.07.2024

22:30

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)
Live TV

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)

Ruska vojska je u prethodna 24 sata oborila više raketa i dronova! Premijer Slovačke Robert Fico prvi put se pojavio nakon ranjavanja. Njegova poruka bila je da bi otišao sa Orbanom u Moskvu, samo da je mogao. Na ove, ali i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Mile Pršić i general Vinko Pandurević. Uživo u program javio se i Dževad Galijašević koji je komentarisao rezultate predsedničkih izbora u Iranu, kao i Nenad Bumbić, dopisnik iz Čikaga koji je komentarisao izbore u Americi.

06.07.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija