• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.05.2023

21:52

VAŽNA PORUKA PATRIJARHA PORFIRIJA: Nikakvi geopolitički interesi nisu važniji od čoveka pa makar on bio i pravoslavni Srbin!

Tanjug/Vladimir Sporčić

Društvo

VAŽNA PORUKA PATRIJARHA PORFIRIJA: Nikakvi geopolitički interesi nisu važniji od čoveka pa makar on bio i pravoslavni Srbin!

Podeli vest

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras na molebnu u Sabornom hramu srpskog naroda na Vračaru, pred stotinama vernih koji su došli da se poklone moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog, da nikakvi ovozemaljski geopolitički interesi nisu važniji od čoveka pa makar on bio i pravoslavni Srbin.

- Molimo se Svetom vladiki Nikolaju da se on moli Gospodu da Gospod blagodaću svojom prosvetli um onih koji imaju moć i silu ovog sveta i da zagreje srce njihovo, da razumeju i osete da profit nije važniji od čoveka, od bilo kog čoveka, od čoveka bilo koje boje kože, od čoveka bilo koje vere, od čoveka bez obzira kom narodu pripada, pa i od čoveka koji pripada srpskom narodu, da razumeju i osete da profit nije važniji od čoveka pa makar on bio i pravoslavni Srbin! Nisu važniji od čoveka, pa makar on bio i pravoslavni Srbin, nikakvi ovozemaljski geopolitički interesi! Neka Gospod prosvetli njihov um i zagreje njihovo srce da razumeju da i naša braća i sestre na Кosovu i Metohiji imaju potrebu, ali i pravo, da na svojoj zemlji žive u miru i međusobnom razumevanju sa drugima, da imaju pravo da ne budu proganjani, da im se ne otima imovina, da im se ne spaljuje letina, da im se ne ruše groblja, da ih niko ne goni, da im niko ne ubija decu - poručio je patrijarh Porfirije i naglasio:

- Oduvek na Кosovu i Metohiji, na zemlji koja je naša slava i naš krst, ali i naše vaskrsenje, naš narod živi sa drugim narodima i uvek je znao da živi zajedno sa tim narodima, da poštuje sve ono što su običaji, što je vera, što je biće tih naroda, ali isto tako je uvek imao potrebu da – u najmanju ruku, ako ne prožimajući se sa tim narodima – živi pored njih. Molimo se Gospodu Bogu molitvama Svetog Nikolaja da nam izvede svoju blagodat na sve nas u pokajanju i u smirenju, u trpljenju i strpljenju. Molimo Njaga da onda kada smo slabi da On istine i pravde radi bude u nama i sa nama kako bismo ga slavili i sada i uvek i u vekove vekova. Amin!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija