• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. MARIĆ

31.05.2023

08:49

OSMACIMA IZ "RIBNIKARA" OLAKŠICE ZA MATURU! Ministarstvo prosvete donelo predlog za maturante

printscreen

Društvo

OSMACIMA IZ "RIBNIKARA" OLAKŠICE ZA MATURU! Ministarstvo prosvete donelo predlog za maturante

Podeli vest

Učenici osmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar", u čijoj školi se desio stravičan masakr, polagaće kao i svi drugi osmaci u Srbiji malu maturu - odnosno test iz maternjeg jezika, matematike i izabranog predmeta.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić za Informer navodi da će oni ipak imati određene olakšice prilikom upisa u srednju školu.

- Ministarstvo prosvete razmatralo je sve mogućnosti podrške učenicima osmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar" radi realizacije upisa u srednju školu u najboljem interesu učenika. Predložili smo da se broj bodova koji učenik ostvari na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita uvećava i do 30 odsto. - Posle polaganja završnog ispita i uvećanja broja bodova, roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik učenika ima pravo da izrazi najviše 20 opredeljenja za dalje školovanje (da popuni listu želja) - navodi Pašić.

Činjenice

* Broj bodova koji učenik ostvari na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita uvećava se za 30%
* Posle polaganja završnog ispita i uvećanja broja bodova, učenik ima pravo da izrazi najviše 20 opredeljenja za dalje školovanje (da popuni listu želja)
* Učenik se raspoređuje u školu na osnovu opredeljenja i broja bodova, u koje je uračunato uvećanje broja bodova, zajedno sa ostalim učenicima.
* Ukoliko u istoj školi ima više odeljenja istog smera gimnazije, odnosno obrazovnog profila, a više učenika je ispunilo uslove za rangiranje, učenici se raspoređuju ravnomerno po odeljenjima.
* Ukoliko se dogodi da učenik nije upisao školu, raspoređivanje učenika, a na osnovu odluke Republičke upisne komisije, obavljaće Okružna upisna komisija formirana pri Školskoj upravi Beograd.

Foto: Marko Đoković

Kako objašnjava Pašić, učenik će se raspoređivati u školu na osnovu opredeljenja i broja bodova, u koje je uračunato uvećanje broja bodova, zajedno sa ostalim učenicima.

- Ukoliko u istoj školi ima više odeljenja istog smera gimnazije, odnosno obrazovnog profila, a više učenika je ispunilo uslove za rangiranje, učenici se raspoređuju ravnomerno po odeljenjima. Takođe, napominjemo da ukoliko se dogodi da se učenik nije upisao na goreopisan način, raspoređivanje učenika, a na osnovu odluke Republičke upisne komisije, obavljaće Okružna upisna komisija formirana pri Školskoj upravi Beograd - navodi naš sagovornik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17