• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Marić

01.06.2023

08:00

NAJMLAĐI SE GUŠE U DUVANSKOM DIMU! Deca počinju da puše već u petom razredu!

Shutterstock

Društvo

NAJMLAĐI SE GUŠE U DUVANSKOM DIMU! Deca počinju da puše već u petom razredu!

Podeli vest

Deca prvu cigaretu zapale već u petom razredu, zabrinjavajući su rezultati poslednjeg istraživanja Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut"!

Ispitivanje je pokazalo da svaki peti učenik prvog razreda srednje škole redovno puši cigarete, a najveći porast broja pušača je među decom od 11 do 14 godina, odnosno učenicima petog i sedmog razreda osnovne škole.

Najkritičniji period 

Šef Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta "Batut" dr Biljana Kilibarda kaže da su u istraživanje bili uključeni đaci osnovnih i srednjih škola u Srbiji. 

- Anketirali smo decu petih i sedmih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola, to je standardna ciljna grupa koja se koristi u istraživanjima. Svaki peti učenik prvog razreda srednje škole je pušač, a puše deca već u petom i sedmom razredu, međutim, od sedmog razreda broj pušača raste i to nam samo pokazuje da je to ciljna grupa na koju posebno treba da se fokusiramo - istakla je dr Kilibarda.

Rezultati pokazuju još i to da je nešto više od 15 odsto učenika petog i sedmog razreda i prvog razreda srednjih škola bar jednom probalo cigarete. 

- Iz godine u godinu broj dece koja propuše raste za jedan do dva odsto, što nije nikako optimistično. Najkritičniji period za početak pušenja jeste prelazak iz osnovne u srednju školu - kaže Kilibarda.

Kako navodi, tinejdžeri u tom uzrastu izloženi su brojnim pritiscima društva i okoline. 

- To je period adolescencije, kada deca gledaju šta rade njihovi vršnjaci i imitiraju ih. Decu treba naučiti rizicima i posledicama koje pušenje cigareta donosi, treba im ojačati samopouzdanje kako bi se suprotstavili pritiscima da zapale prvu cigaretu - kaže Kilibarda.

Ona dodaje i da je izloženost reklamama putem društvenih mreža, interneta faktor rizika i dostupnost je baš velika.

- Jako je važno da se pronađe multisektorsko rešenje koje će prihvatiti i pušači, ali i mladi nepušači - smatra naša sagovornica.

Treća cigareta

Kardiolog prim. dr Petar Borović za Informer navodi da ga porast broja pušača među osnovcima, nažalost, nije iznenadio.

- Više je faktora koji utiču na to da li će neko postati pušač. Prvi je poistovećivanje sa liderom u društvu koji je već propušio i prkosi autoritetima koji tvrde da je pušenje štetno. Drugi faktor je nervoza. Deca u adolescentskom periodu nekada ne znaju šta će sa rukama i slično. Tu je i sticanje popularnosti, u smislu da im pušenje skupih cigareta pomaže u ostavljanju dobrog utiska...Ima onih koji cigaretu doživljavaju kao deo imidža, teatralno mašu njome, čime pokušavaju da sakriju neki svoj nedostatak u komunikaciji ili svoju nesigurnost - navodi dr Borović.

Naš sagovornik objašnjava kako izgleda početak zavisnosti od nikotina. On navodi da onaj ko u mladosti počne da puši zavisnik postaje zapravo nakon treće popušene cigarete.

- Prvi put se često oseti gađenje. Kada se zapali druga cigareta, ono može da bude umanjeno, ali prisutno. Međutim, trećeg puta gustina nikotinskih receptora skače na 100 odsto i upravo tada dolazi do smirenja i olakšanja koje pruža cigareta. Tada i počinje zavisnost od nikotina - kaže dr Borović.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija