• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

02.06.2023

17:02

U SLUČAJU "RIBNIKAR" I MASAKRU U MLADENOVCU, PRVIH GODINU DANA KLJUČNO... EVO ZAŠTO! Održana prva sednica radne grupe i stručnjaka iz Norveške

ATAImages foto

Društvo

U SLUČAJU "RIBNIKAR" I MASAKRU U MLADENOVCU, PRVIH GODINU DANA KLJUČNO... EVO ZAŠTO! Održana prva sednica radne grupe i stručnjaka iz Norveške

Podeli vest

Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, održala je danas sednicu u Vladi Srbije. Radnom grupom predsedavala je premijerka Ana Brnabić, koja je na samom startu ponovila da u ovoj radnoj grupi stručnjaci vode glavnu reč, a Vlada Srbije samo podržava i implementira njihove odluke.

Današnjoj sednici radne grupe prisustvovala je i delegacija iz Kraljevine Norveške, koja od juče boravi u Srbiji. Norveška je prepoznata kao zemlja čiji bi stručnjaci mogli biti od izuzetne pomoći domaćim ekspertima, imajući u vidu njihovo iskustvo u suočavanju sa posledicama masakra koji se dogodio na ostrvu Utoja, u blizini Osla 2011. godine.

Brnabić se zahvalila norveškim stručnjacima na spremnosti da pomognu, i istakla još jednom veliku zahvalnost našim stručnjacima, koji su na sebe preuzeli ogroman teret, još od samog početka maja i tragedija u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i selima Dubona i Malo Orašje.

Foto: ATAIMAGES

OŠ "Vladislav Ribnikar" posle masakra

Izrada predloga organizacije aktivnosti učenja

Brnabić je istakla i zadovoljstvo što se delovanju radne grupe priključio i Filozofski fakultet, koji će zajedno sa članovima izraditi predlog organizacije aktivnosti učenja.

Milica Milovančević Pejčić, potpredsednica radne grupe i direktorka Instituta za mentalno zdravlje, zahvalila se svim članovima radne grupe na intenzivnom radu do sada i rekla da je primetna izuzetna energija i spremnost za pronalaženjem rešenja.

Napomenula je da neretko stavovi lekara nisu isti, ali da razgovaraju o svemu i zajednički donose svaku odluku, na šta su izuzetno ponosni.

Milovančević Pejčić je upoznala goste iz Norveške da je do sada pokrenuta inicijativa krizne psihosocijalne podrške zajednici, što podrazumeva pomoć preživelima i njihovim porodicama.

Podrška i pomoć svima kojima je potrebna u "Dadovu" do 1. septembra

Usluge psihosocijalne podrške deci, nastavnicima i roditeljima na teritoriji Beograda i Smedereva sprovode se ukupno u 13 osnovnih škola, a u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na dnevnom nivou angažovano je 4 stručnjaka.

Istakla je da su u Kulturnoj ustanovi Dadov, u dve smene uvek prisutna po dva pomagača i naglasila da će u Dadovu pomoć biti pružana svim građanima do 1. septembra. Ona je takođe rekla da baza pomagača trenutno broji 57 članova. Formiran je supervizijski tim od najiskusnijih eksperata koje Srbija ima i oni rade sa pomgačima.

Novac obezbedila Vlada Srbije

Dodatno, postoji i nezavisni tim supervizora i dvoje stručnjaka koji kontrolišu supervizore, jer su lekari zaključili da je zbog osetljivosti teme, izuzetno važno da imaju trostruki nivo kontrole.

Vlada Srbije opredelila je sredstva i svi stručnjaci će biti plaćeni za svoj predani rad. Norveški stručnjaci rekli su da je u Norveškoj 2011, takođe formirana radna grupa slična ovoj u čijem radu danas učestvuju.

Oni su naglasili da su izuzetno zadovoljni time koliko daleko su naši stručnjaci stigli u svom radu do sada, pogotovo imajući u vidu da je prvih nekoliko nedelja nakon masakra, prema njihovom iskustvu, najkritičniji period.

Pogođeno celo društvo, prvih godinu dana najbitnije uložiti napor

Prema njihovim rečima, ovakve nesreće ne pogađaju samo porodice žrtava, njihove prijatelje i školsku zajednicu, već i čitavo društvo u celini. Radna grupa će sa kolegama iz Norveške nastaviti intenzivan rad na terenu u narednom periodu, s obzirom na to da njihovo iskustvo kaže da je godinu dana nakon masakra period u kome je najbitnije uložiti napor, kako bi preživeli uspeli da se izbore sa svim posledicama.

U tih godinu dana, kako oni navode, ključno je napraviti i sprovesti dobar, sistemski plan kako bi svi preživeli uspeli da prevaziđu sve probleme koji su neminovni i kako bi nakon toga, mogli da nastave svoj život sa što je moguće manje posledica.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

KRAJ ŠKOLSKE GODINE 6. JUNA!
Društvo

KRAJ ŠKOLSKE GODINE 6. JUNA!

Kraj školske godina za sve škole u Srbiji biće 6. juna, a OŠ "Vladislav Ribnikar", u kojoj se desilo masovno ubistvo 3. maja, ostaje škola i dobija memorijalni deo, potvrđeno je iz Vlade.

01.06.2023

16:07

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija