• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.06.2023

21:32

"DEČAK UBICA BI MOGAO DA OSTANE U USTANOVI DOŽIVOTNO, ALI... POSTOJE I DRUGE MOGUĆNOSTI" Stručnjaci objasnili šta će presuditi

Predrag Milosavljević

Društvo

"DEČAK UBICA BI MOGAO DA OSTANE U USTANOVI DOŽIVOTNO, ALI... POSTOJE I DRUGE MOGUĆNOSTI" Stručnjaci objasnili šta će presuditi

Podeli vest

Ocu dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio deset i ranio šest ljudi, Viši sud u Beogradu produžio je pritvor za još 30 dana. I dvadesetjednogodišnjem U. B. koji je u jezivom masakru sutradan, 4. maja ubio osmoro i ranio 14 meštana, sud je produžio pritvor za 30 dana. Objedinjena istraga vodi se i protiv njegovog oca i ujaka kod kojih je nađeno oružje.

Nakon suđenja, neminovno je da će ubica iz Mladenovca odgovarati za svoj zločin, a pitanje koje se postavlja jeste šta će biti sa dečakom ubicom koji ima 13 godina? Iako kriv, on pred pravom nije odgovoran. Lakoća kojom su izvršena krivična dela je nepodnošljliva, a dubina problema je nesaglediva i obuhvatila je sve karike društva.

Od teških zločina prolazi prvi mesec, a uprkos svim informacijama i analizama stručnjaka iz raznih oblasti, motivi i okidači su i dalje misterija. Pitanje na koje još nemamo odgovor, tako je kratko i lako za postaviti, a odgovor tako teško pronaći... To pitaje je "zašto"?

U emisiji "Usijanje" povodom mesec dana od ovih strašnih događaja govore gosti Dragana Ivanović, psihoterapeut i Marko Anđelković Slijepčević, advokat.

Slijepćević je naglasio da postoje mogućnosti da maloletni počinilac masakra u školi "Vladislav Ribnikar" bude doživotno zadržan u psihijatrijskoj ustanovi, ali i da bude pod izvesnim uslovima pušten. Kako tvrdi, odluka najviše zavisi od procena nadležne stručne komisije.

- Jedna od mogućnosti jeste da jednog dana, ako komisija utvrdi da je dečak uračunljiv on nekada može da bude pušten, ali zbog bezbednosnih rizika, kod nas postoji mogućnost i promene identiteta i odlaska u inostranstvo. Ja smatram da je to greška da deca ispod 14 nemaju krivičnu odgovornost. On ne može da bude okrivljen niti optužen. Poruku koji ja šaljem maloletnicima i roditeljima jeste da im ne pada napamet da se bave zločinima zato što postoji zakon o mentalnim smetnjama koji ne predviđa tačno koliko možete biti protiv svoje volje zadržani u psihijatrijskoj instituciji. Znači zakon predviđa da on može da bude tamo i do kraja života, ali može i da bude pušten - kaže Slijepčević.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Dubona, nakon masakra

Ivanović tvrdi da je izveštaj psihijatra ključan.

- Ovde je ključno mišljenje psihijatra. Rade se psihološka testrianja na osnovu čega će se utvrditi da li on ima neku dijagnozu, ili je ipak nema. Istraga još uvek traje i pretpostavljam da je on pod ozbiljnom opservacijom i temeljnim ispitivanjem. Mi ne znamo ko će biti njegov staratelj, ali ako se starateljstvo utvrdi, ta odluka će se stalno preispitivati. Ključan je, dakle, izveštaj psihijatra o njegovom privatnom stanju - rekla je Ivanović u "Usijanju".

Slijepčević je istakao da je pritisak javnosti na sudstvo velik.

- Primenom striktne zdravstvene procedure podaci iz zdravstvenog kartona su tajna. To ne može da zna javnost. Pritisak javnosti je prevelik i onda dolazi do uticaja na sudski postupak. Da je ovo delo izvršio neko u redovnom stanju stvari, da nije ubijeno desetoro ljudi, njegovom ocu uopšte ne bi bio određen pritvor, ali sud prosto osluškuje javnost, i javnost ima snažan uticaj. Drugi počinilac, počinilac zločina u Mladenovcu, on bi sigurno bio u pritvoru bez obzira na pritisak javnosti dok je otac maloletnog dečaka u pritvoru samo iz razloga potencijalnog uznemiravanja javnosti, ukoliko bi bio pušten.

Foto: privatna arhiva

Žrtve masakra u "Ribnikaru"

Ivanović smatra da je veoma važno da se utvrdi psihološko stanje dečaka i toku mesec dana pre počinjenja zločina kada on nije išao u školu.

- Još uvek traje istraga i ono što znamo jeste da on mesec dana pre masakra nije išao u školu i da je promenio smenu i odeljenje. Sigurno je da to nije urađeno iznenada. Treba da sačekamo istragu i da vidimo gde su registrovane promene u njegovom ponašanju. Treba obratiti posebnu pažnju šta se sa njim događalo u toku tih mesec dana.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija