• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.S.

09.06.2023

08:00

ČAK I "GETLING MITRALJEZ" MEĐU PREDATIM PUŠKAMA: Produžen rok za predaju nelegalnog oružja, a njegovo poreklo morate da dokažete SAMO U OVOM SLUČAJU

mup

Društvo

ČAK I "GETLING MITRALJEZ" MEĐU PREDATIM PUŠKAMA: Produžen rok za predaju nelegalnog oružja, a njegovo poreklo morate da dokažete SAMO U OVOM SLUČAJU

Podeli vest

Rok za predaju nelegalnog oružja produžen je sa 8. juna na 30. jun 2023. godine zbog velikog interesovanja građana. Tako će građani do kraja meseca moći da predaju oružje bez ikakve krivične odgovornosti, bez legitimisanja i dokazu o poreklu oružja. Od početka akcije predat je 62.801 komad oružja, 22.000 komada minsko-eksplozivnih sredstava i 2.692.641 komad municije.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić doneo je naredbu o produženju predaje neregistrovanog oružja i municije u dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Anom Brnabić.

- Odluku o produženju akcije doneli smo zbog velikog odziva građana jer je kontinuitet predaje neprestan i jednak. Akcija teče fantastično. Zahvaljujem se građanima Srbije što su razumeli državno rukovodstvo i želju svih nas da bezbednost građana bude na mnogo višem nivou, da svaki taj metak koji se vrati bude potencijalno sačuvan jedan život - rekao je Gašić.

Građani oružje mogu predati bez obaveze da se legitimišu i dokazuju poreklo oružja, rekla je Bojana Otović Pjanović iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Kako je objasnila, jedini izuzetak je kada je reč o oružju koje je ostalo u posedu nakon smrti vlasnika. Samo u tom slučaju građani moraju da ostave podatke.

Foto: mup

Veliki odaziv građana u predaji nelegalnog oružja

- Zakonski rok je 45 dana da se oružje preda po poslednjoj adresi prebivališta vlasnika tog oružja. To građani nisu učinili, što se pokazalo u ovom postupku legalizacije. Jedino ti građani moraju da ostave svoje podatke, zato što se oružje ostavlja u najbližoj policijskoj stanici na čuvanje - objasnila je Pjanovićeva i istakla da građani ne moraju da brinu jer se to oružje čuva u skladu sa svim propisima.

Građani su do sada predali

- 62.801 komad oružja

- 22.000 komada minsko-eksplozivnih sredstava

- 2.692.641 komad municije

Prema rečima stručnjaka, građani su u stanice policije predavali najrazličitije vrste oružja, od različitih eksplozivnih naprava ručne izrade, dimnih bombi i suzavaca, do posebno opasnih ofanzivnih i defanzivnih bombi. Predali su i veliki broj artiljerijske municije koju čine topovske i tenkovske granate i minobacačke granate velike razorne moći. Najviše je predato automatskih pušaka M47 ("kalašnjikov"), snajpera i mitraljeza, dok se među predatim pištoljima nalazi velikih broj revolvera i skupocenih trofejnih "magnuma".

Među predatim oružjem čak i "getling mitraljez"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o predaji nelegalnog oružja, otkrio je da je jedan čovek doneo "getling mitraljez".

- To je onaj rotirajući mitraljez koji ispali 3.000 metaka u minutu. Stavio ga je na prikolicu i doneo. Hvala čoveku koji je bio odgovoran i rasteretio svoju porodicu i sebe, jer bi posle izmena zakona dobio 15 godina zatvora da smo mu to našli. Građani su predali 15.000 ručnih bombi. Znate li koliko je to mrtvih i ranjenih? Srbija je puna oružja. Niko nikada nije pomislio da u Srbiji mogu da se dese takvi zločini koji su se dogodili. Niko ne može roditeljima da vrati decu, ali možemo da radimo na preventivi da se to više nikada ne dogodi - rekao je Vučić.

Iz MUP-a navode da svako ko poseduje ili čuva eksplozivne ostatke iz rata, neeksplodirana ubojna ili minsko-eksplozivna sredstva ne treba samostalno da ih prenosi zbog bezbednosti, već da pozove službu 192 da bi policijski službenici došli da sami preuzmu oružje.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dobrivoj

pre 10 meseci

Ljudi plakat cete za ovim! Svi se naoruzavaju Vucic razoruzava!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija