• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.07.2023

21:35

Lucifer nam donosi i do 40 stepeni: Ovo je prognoza za jul - Pakleno, ali će biti i nepogoda

printscreen

Društvo

Lucifer nam donosi i do 40 stepeni: Ovo je prognoza za jul - Pakleno, ali će biti i nepogoda

Podeli vest

Meteorolog Ivan Ristić dao je za Informer.rs vremensku prognozu za mesec jul.

Kako ističe meteorolog Ristić, leto je uveliko počelo po svim kriterijumima-meteorološkim, kalendarskim, ali i kada su vremenski uslovi u pitanju.

Imali smo prvi toplotni talas, veoma visoke temperature, ali i letnje pljuskove i oluje praćene nepogodama, kao i poplave.

Do vikenda moguć i grad

Sagovornik Informera kaže da nas narednih dana očekuje nestabilno vreme, česta smena sunčanih i oblačnih intervala.

- Do vikenda biće uslova za kišu i pljuskove sa grmljavinom, koji lokalno mogu biti obilniji i praćeni nepogodama i gradom. Za vikend doći će do stabilizacije vremena, prestanka padavina i razvedravanja. Vetar slab u drugoj polovini nedelje povremeno umeren severozapadni. Tokom ove nedelje zadržaće se umereno toplo letnje vreme sa najnižom jutarnjom od 14°C do 19°C a najvišom dnevnom od 27°C do 32°C - kaže Ristić.

Foto: Privatna arhiva

Ivan Ristić

Stiže Lucifer

Prema rečima meteorologa Ristića, početkom sledeće sedmice u naše predele stiže nešto topliji vazduh iz oblasti Afrike i donosi novi toplotni talas i utisak pravog letnjeg vremena, sa maksimalnom temperaturom od 30°C do 35°C.

- U drugoj polovini jula uticaj afričkog anticiklona na vreme u Srbiji biće sve jači. Ovo jezgro vrelog afričkog vazduha, nazvano Lucifer, podići će temperaturu u našoj zemlji oko 20. jula i do 40°C, pa tih dana očekujemo pravu letnju žegu.

Prema sadašnjim prognozama, Lucifer će na vremenske prilike u našoj zemlji uticati do 26. jula, kada se očekuje i kraj tog toplotnog talasa.

- Ipak, gde ima visokih temperatura i dosta vlage, postoji i rizik od nastanka vremenskih nepogoda. Sa porastom toplote u atmosferi, raste i energija potrebna za razvoj olujnih ćelija, koje se mogu prostirati i do 10-15km u visinu. Ono što se dešava jeste da, na samom kraju toplotnog talasa, velika količina toplote i vlage stacionira u nižim slojevima atmosfere. Sa prvim prilivom nešto svežijeg i manje stabilnog vazduha, taj topao vazduh se podiže i dolazi do oluja praćenih grmljavinom, često nepogodama i gradom - ističe Ristić za Informer.rs.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Dakle, prema trenutnim dugoročnim prognozama, u julu možemo očekivati natprosečne temperature u okviru toplotnih talasa, ali neće izostati ni ekstremne vremenske pojave poput oluja sa grmljavinom i nepogodama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)
Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)

Poseta kneza Pavla Karađorđevića Berlinu 1. juna 1939. godine nekome sa strane mogla je izgledati kao potpuni diplomatski uspeh Hitlerove Nemačke. Nacisti su priredili veliku vojnu paradu, kancelar i jugoslovenski namesnik smeškali su se jedno drugom, a razmenjene su i uljudne reči hvala za oba naroda. Ipak, “iza kulisa” stvari su izgledale mnogo drugačije…

01.06.2024

09:00