• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G. Stefanović

14.07.2023

06:43

Srbi zabranjeni na plažama u Grčkoj: Ostavljamo im velike pare, a vređaju nas

Pixabay

Društvo

Srbi zabranjeni na plažama u Grčkoj: Ostavljamo im velike pare, a vređaju nas

Podeli vest

Turisti iz Srbije su samo prošle godine u Grčkoj ostavili 365 miliona evra, a domaćini im zauzvrat na svakom koraku priređuju omalovažavanje.

Srpski turisti su samo prošle godine u Grčkoj ostavili 365 miliona evra, a domaćini im zauzvrat na svakom koraku priređuju omalovažavanje! Prema turistima iz Srbije mnogi se ponašaju kao prema građanima drugog reda, nudeći im na plažama ležaljke u poslednjim redovima, a ne blizu mora, iako za to debelo plaćaju. Često im nude i nekvalitetne proizvode, kao i lošiji smeštaj, smatrajući da nemaju dovoljno novca?!

Velika sramota

O svemu ovom oglasili su se brojni naši turisti na društvenim mrežama.

Jedna od njih je Nevena M. iz Novog Sada, koja je sa porodicom letovala na Kasandri.

- Kada smo stigli na jednu plažu u Saniju rekli su nam da ne možemo da rezervišemo ležaljke, a kada smo hteli da uzmemo dve i platimo, odgovorili su nam da su ležaljke već rezervisali drugi gosti!? Kada smo ih pitali kako je to moguće kada su rekli da ne primaju rezervacije, dobili smo odgovor da te ležaljke nisu za ljude iz Srbije i predlog da možemo da koristimo mesta od trećeg reda nadalje. Takav odnos prema nama iz Srbije, još u Grčkoj, stvarno je sramota! Za ležaljke smo plaćali 20 evra, plus obavezne konzumacije pića i hrane od 10 evra po osobi. Naravno, ubrzo smo promenili plažu. Ovo je ogroman minus za njih - napisala je ova turistkinja iz Srbije na Fejsbuk grupi.

Slično je doživela i Petra Ž. iz Beograda, koja je letovala na Zakintosu.

- Imala sam veoma neprijatno iskustvo sa vlasnikom restorana na plaži u Laganasu. Htela sam da poručim ribu i zamolila ga da mi on preporuči neku koja nema puno sitnih kostiju. Prvo me je pitao odakle sam, a zatim mi je na to što sam iz Srbije rekao: "Uh, mislim da će to biti skupo za vas". Ostala sam zatečena i šokirana! Pitala sam ga odakle mu pravo da komentariše to, on je pokušao da mi objasni da je navikao na goste iz Engleske koji plaćaju skupe obroke?! Strašno! To je prava diskriminacija. Pozvala sam i šefa restorana, ali džaba, već sam bila postiđena - upozorila je nezadovoljna turistkinja.

Sve češće krađe

Početak sezone je obeležio niz krađa automobila na teritoriji Grčke, tako je na društvenim mrežama pokrenuta diskusija naših državljana sa sličnim iskustvima. Jedna porodica se požalila da im je ukraden automobil u Pefkohoriju. Mnogi su pisali da su im automobili obijeni, da su razbijena stakla i da su lopovi ukrali sve što im je došlo pod ruku. U grupi na društvenim mrežama oglasio se još jedan muškarac sa istom pričom.

- Pozdrav svima, obijen automobil na parkingu ispred Zejtinlika. Obiju tako što razbiju zadnje staklo na automobilu i pokupe sve što mogu u kratkom vremenskom periodu. Ne ostavljajte auto bez nadzora na parkinzima u Solunu, s obzirom na to da je njihova policija nemoćna da uradi bilo šta nakon krade - napisao je I. K. na Fejsbuk grupi.

Za svakog ponešto

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić kaže da je Grčka i dalje jedna od najomiljenijih destinacija za turiste iz Srbije i da se ove godine očekuje da tu zemlju poseti skoro milion naših ljudi, pa je donekle normalno da ima i onih nezadovoljnih.

- Mi jesmo veliki potrošači, ali smo mala zemlja. Ne možemo da se poredimo sa velikim evropskim državama, kao što su Engleska i Poljska, čiji ljudi prednjače po broju poseta, a samim tim i novcem koji ostavljaju u nekoj zemlji. Naravno da nije u redu nikakva diskriminacija naših turista, ali to je očigledno loše ponašanje pojedinaca na koje niko ne može da utiče. Sve zavisi od očekivanja ljudi. Grčka u ponudi ima od plaža na kojima možete da spustite svoj peškir, do luksuznih hotela koji ipak primaju samo određene goste. Ovo jesu primeri neprofesionalnog poslovanja i diskriminacije u ophođenja prema gostima, a možda je samo u pitanju nesporazum - napominje Seničić.

Gde smo potrošili najviše para za letovanje 2022. godine

Grčka 365 miliona
Turska 327 miliona
Egipat 109 miliona
Crna Gora 103 miliona
Hrvatska 42 miliona
Španija 33 miliona
Bugarska 21 miliona
Ukupno: 1 milijarda
* iznosi su u evrima




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija