• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.07.2023

19:52

Stigao je "Haron", biće pakleno! Čuvajte se ako idete na ove destinacije

Pixabay

Društvo

Stigao je "Haron", biće pakleno! Čuvajte se ako idete na ove destinacije

Podeli vest

Toplotni talas Haron je stigao u Evropu. Ovaj žestoki talas nepodnošljive vrućine će ove nedelje dovesti do rekordnih temperatura na Starom kontinentu, naročito u Španiji, Italiji i u Grčkoj.

Turisti su kolabirali i padali u nesvest u Italiji i Grčkoj, a požari su zahvatili kuće u La Palmi i Turskoj prošle nedelje nakon što su temperature širom južne Evrope dostigle 43 stepena Celzijusa.

Ali, temperature će u narednim danima porasti još više jer je novi anticiklon po imenu Haron stigao u Evropu iz severne Afrike.

Italijansko ostrvo Sardinija trebalo bi da podnese najveći teret nemilosrdne vrućine, a prognostičari predviđaju da bi temperature tamo mogle dostići rekordnih 48,8 stepeni Celzijusa. Prethodni rekord od 48,8 stepeni Celzijusa registrovan je u sicilijanskom gradu Floridija 11. avgusta 2021.

Britanski turisti širom Mediterana upozoreni su na po život opasne efekte vreline, sa temperaturom od 45 stepeni u Antaliji, u Turskoj, do kraja nedelje. U Španiji će temperature porasti na 44 stepena.

Na Kipru i u Grčkoj, gde su vlasti zatvorile svoju glavnu turističku atrakciju Akropolj tokom najtoplijih sati, turisti će do kraja ove nedelje morati da izdrže toplotu od 41 stepen Celzijusa.

U Italiji su turisti upozoreni na „najintenzivniji toplotni talas ovog leta i jedan od najintenzivnijih svih vremena“.

Zdravstveni zvaničnici izdali su upozorenje za 16 velikih gradova širom Italije, uključujući Rim, gde se očekuje da će temperature porasti na rekordnih 43 stepena Celzijusa. Prethodni rekord u prestonici od 40,5 stepeni Celzijusa postavljen je u avgustu 2007.

Crveno upozorenje znači da je vrućina toliko intenzivna da predstavlja zdravstveni rizik za celu populaciju – ne samo za ugrožene grupe poput starijih i veoma male dece.

Pored italijanske prestonice, zdravstvena upozorenja su na snazi od centralnog grada Firence do Palerma na Siciliji i Barija na jugoistoku poluostrva, dok su temperature počele da rastu i severnije.

Besne šumski požari

Smrtonosna vrućina pravi haos širom Evrope, sa šumskim požarima koji besne širom kontinenta.

U Španiji, prognostičari su upozorili na opasnost od šumskih požara i rekli da neće biti lako ni tokom noći, jer je malo verovatno da će temperature pasti ispod 25 stepeni u celoj zemlji.

Najviša zabeležena temperatura u Evropi od 48,8 stepeni Celzijusa, registrovana na Siciliji pre dve godine, mogla bi da bude premašena narednih dana, posebno na italijanskom ostrvu Sardinija, rekli su meteorolozi.

Pakao i u regionu

U Crnoj Gori na snazi je crveni meteoalarm zbog izuzetno visokih temperatura vazduha. Ulice i bašte lokala su uglavnom prazne, a oni koji su ipak izašli napolje spas pokušavaju da pronađu u hladovini i osvežavajući se vodom.

Crveni meteoalarm od danas je na snazi i za područje Republike Srpske i Federacije BiH zbog visoke temperature vazduha, a meteorolozi najavljuju da bi temperatura mogla dostići i 40 stepeni Celzijusovih.

Lekari savetuju izbegavanje direktnog izlaganja suncu u periodu od 10.00 do 18.00 časova, hronični bolesnici moraju redovno da uzimaju terapiju, preporučuje se uzimanje dovoljno tečnosti i konzumiranje lakše hrane.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija