• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Marić

24.07.2023

06:40

Najgora oluja prošla Srbiju! Posle jakog nevremena u našoj zemlji se očekuje nestabilno vreme

Tanjug

Društvo

Najgora oluja prošla Srbiju! Posle jakog nevremena u našoj zemlji se očekuje nestabilno vreme

Podeli vest

Nema naznaka da će se ponoviti "superćelijska oluja", kažu meteorolozi * Narednih dana česta smena kiše, sunca i vetra.

Nezapamćena "superćelijska oluja", koja je u Srbiji odnela tri života i izazvala veliku materijalnu štetu, prošla je našu zemlju i nema naznaka da će se ponoviti, kažu meteorolozi! Iako ćemo do kraja leta imati čestu smenu visokih temperatura, kiše i jakog vetra, ne očekuju se nepogode koje su prethodnih dana izazvale haos širom zemlje.

Dva godišnja doba

Meteorolog Doroteja Stanojević u gostovanju na Informer TV rekla je da su snažni olujni vetrovi, udari groma i grad pokazali da je krajnje vreme da se prilagodimo vremenskim neprilikama.

- Na našem podneblju je i ranije bilo "superćelijskih nepogoda", ali nije bilo ovoliko jakih oluja. Za sada nema naznaka da će se ponoviti "superćelijska oluja", koja je putovala od Alpa, preko Slovenije, Hrvatske i došla u Srbiju. Ovakve snažne oluje formiraju se kada se sudare topla i hladna vazdušna masa uz veliku vlažnost vazduha. Početak nedelje biće topao, posebno utorak, kada će merenja ići i do 40 stepeni, i to će biti poslednji udar ovog toplotnog talasa. Nakon toga sledi nam period promenljivog vremena, smena kiše i sunca, ali ne očekuju se ekstremne promene. S obzirom na to da smo pod velikim uticajem klimatskih promena, a naročito Balkansko poluostrvo, možemo očekivati da nemamo više četiri godišnja doba, već izražena samo dva - leto i zimu - kazala je sagovornica naše televizije.

I Goran Mihajlović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) kaže da nam u sredu stiže novo osveženje.

- Danas i sutra biće pretežno sunčano i veoma toplo sa temperaturama između 35 i 40 stepeni, ali već u utorak uveče stiže novo osveženje i naoblačenje koje će zahvatiti najpre sever i zapad zemlje i ponovo doneti pljuskove i grmljavinu. Do kraja nedelje biće umereno toplo i stabilno vreme sa temperaturom oko 32 stepena. Avgust će doneti još 10 do 15 tropskih dana, kada će biti iznad 35 stepeni, ali su mogući i česti pljuskovi - naveo je Mihajlović.

Slušajte meteorologe

Mihajlović apeluje na građane da prate izveštaje meteorologa, posebno u danima kada se najavljuju nepogode.

- Važno je da prilagodimo svoje aktivnosti, da pratimo sve one savete kako se ponašati pre, u toku i nakon olujno-grmljavinskih nepogoda jer, nažalost, i žrtve koje smo imali uglavnom su posledica nepoštovanja onih osnovnih pravila koja su objavljena od strane Sektora za vanredne situacije i značajna su da bi se osigurao i obezbedio život - kazao je Mihajlović.

OLUJA ZA VIKEND OPUSTOŠILA SRBIJU

Jaka kiša, praćena olujnim vetrom i grmljavinom, pogodila je Srbiju u subotu, a najviše štete nanela je Vojvodini. U ovoj nezapamćenoj oluji troje ljudi izgubilo je život. Prva žrtva bio je dečak J. V. (12), koji je poginuo od strujnog udara u novosadskom naselju Klisa. Stradao je i muškarac (66) u Bačkoj Palanci kada je rukom pokušao da ukloni otkinute strujne kablove, dok je u Kovačici kod Pančeva u požaru u kući stradala jedna žena. Požar je izazvan udarom groma u obližnje drvo. Tokom oluje u Novom Sadu pao je i kran na gradilištu na Detelinari, a samo pukom srećom niko nije povređen. Oluja je odnela i deo krova Novosadskog sajma koji je pao na kolovoz i blokirao dva saobraćajne trake.

Strahovito nevreme pogodilo je i Arilje, gde je jak i krupan grad načinio ogromnu štetu u selima Trešnjevica, Stupčevići, Mirosaljci, Bogojevići, Severovo i jedan deo sela Kruščica. Ogromna materijalna šteta načinjena je u malinjacima, po kojima je ovaj kraj prepoznatljiv.

Foto: RINA

U arilju padao i grad

Vujanić: Zaustavite vozilo dok traje oluja

Profesor Milan Vujanić, stručnjak za bezbednost saobraćaja, kaže da bi vozači morali posebno da budu na oprezu ukoliko ih nevreme zatekne za volanom. Kako objašnjava, potrebno je pratiti određene korake i nikako ne napuštati vozilo.

- Kada počne snažno nevreme, morate zaustaviti vozilo. Potom se pomeriti udesno koliko je moguće i uključiti poziciona svetla. O napuštanju vozila ne razmišljajte - rekao je profesor.

U Čačku je duvala jaka oluja i grad veličine kokošjeg jajeta bio je toliko snažan da je ubijao ptice u letu, a kad su ledenice završile na zemlji, meštani pogođenih sela ostali su u šoku zbog toga kako su one izgledale.

- Videli smo mrtve ptice oko nas, bilo je jezivo. Nisu izdržale udare grada. Kad se smirilo i kad smo izašli napolje, sve je bilo belo, ali bez teksta nas je ostavilo što su ledenice bukvalno u obliku ljudskog oka. Nikada do sada ništa slično nismo videli - rekli su šokirani meštani.

Napominju da je naneta ogromna materijalna šteta usevima, lokalnim putevima, kućama, objektima i ona će se tek procenjivati.

Prava kataklizma pogodila je i Zaječar, gde je voda na ulicama bila do kolena, a mnogi su ostali zaglavljeni u kolima. Orkanski vetar nosio je krovove kuća i lomio na desetine drveća.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija