• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.08.2023

16:01

Subotica: Gradonačelniku Stevanu Bakiću predat hleb od novog roda pšenice

Grad Subotica

Društvo

Subotica: Gradonačelniku Stevanu Bakiću predat hleb od novog roda pšenice

Podeli vest

Na subotičkom Trgu slobode danas je održana centralna svečanost „Dužijance 2023”, tradicionalne svetkovine dostojanstva, ponosa i zahvalnosti koja se povodom završetka žetelačkih radova u ovom gradu organizuje po 113. put.

Ovogodišnja bandašica i bandaš, Subotičani Dunja Šimić i Petar Vukmanov Šimokov, predali su gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću hleb od novog roda pšenice.

Nakon što je preuzeo hleb, pokazujući ga na sve četiri strane sveta, gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima, rekao da tradicija i običaji u životu jednog naroda, pored jezika i religije, verovatno najpresudnije utiču na stvaranje i očuvanje etničkog identiteta te zajednice i da upravo „Dužijanca”, kao svetkovina nastala u porodičnim krugovima na ovdašnjim salašima, od davnina ispunjava jednu od svojih najznačajnijih uloga, a to je čuvanje identiteta naroda sa ovih prostora.

- 'Dužijanca' ima svoju istoriju, svoju vrednost, ima svoje bogatstvo, duhovnost, religioznost. Ona je zahvalnost Bogu za završetak žetve i plodove zemlje i pohvala čoveku i njegovom radu. 'Dužijanca’, simbolično, sadrži i najznačajnije osobine žitelja Subotice, ali i cele Autonomne pokrajine Vojvodine. I zato je današnji dan, između ostalog, i praznik zajedništva koji oslikava svu lepotu i raznolikost ovog dela naše zemlje - kazao je Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

Podsetio je da u Subotici, pored Srba, kao većinskog naroda u Vojvodini i Republici Srbiji, žive i pripadnici više od 20 manjinskih nacionalnih zajednica, i istakao da je svaka od tih zajednica posebna, izuzetno važna nijansa raskošnog multietničkog i multikonfesionalog spektra u ovom gradu koji, kako je rekao, svi zajedno, veoma brižljivo čuvamo.

- I to, činjenica je, nije samo uobičajena politička fraza, već autentičan život koji mi, ne samo u Subotici, nego i u Vojvodini i celoj Republici Srbiji, svakodnevno živimo. I u kojem je nacionalnim manjinama, i formalno, ali i u praksi, obezbeđen najviši nivo prava u kulturi, informisanju, službenoj upotrebi maternjeg jezika i svim drugim segmentima društvenog života - podvukao je gradonačelnik Bakić.

Naglasio je da međusobno razumevanje, zajednički rad i trud uvek doprinose zajednici i donose dobre rezultate i da Grad Subotica preduzima sve da zajedništvo, poštovanje identiteta i uvažavanje posebnosti ostanu temelj sutrašnjice i prosperiteta ovog grada.

- Subotička lokalna samouprava će, upravo i zbog toga, i ubuduće pružati podršku hrvatskoj nacionalnoj zajednici, a to ćemo, potpuno je izvesno, činiti kada su u pitanju i sve druge nacionalne zajednice na teritoriji našeg grada - poručio je gradonačelnik Bakić.

Uz izražavanje zadovoljstva što je „Dužijanca“, u okviru novine uvedene 2018-te godine, posle Zagreba, Baje i Novog Sada, u julu ove godine uspešno predstavljena i u Bosni i Hercegovini – u Blagaju i Mostaru, on je kazao da je gotovo sigurno da će „Dužijanca“ – koja treba da sačuva svoje istinske i iskonske vrednosti – zbog velikog broja dece i mladih koji su učestvovali u svim njenim brojnim programima, uključujući i tradicionalno „Takmičenje risara“, još jako dugo biti jedna od najznačajnijih manifestacija u našem gradu. 

Foto: Grad Subotica

 

 

- Zahvaljujem se Udruženju bunjevačkih Hrvata ’Dužijanca’ na velikoj posvećenosti sa kojom pristupa organizaciji ove manifestacije i afirmaciji njenog kulturnog i duhovnog identiteta. O radu ovog Udruženja, koje će u januaru 2024. obeležiti desetu godišnjicu od osnivanja, mnogo više će se govoriti naredne godine. Ali, ono što se već sada sa sigurnošću može reći jeste da su njegovo rukovodstvo i članovi ostali dosledni u svojoj rešenosti da se težište programa ’Dužijance’ usmeri na duhovno-religioznu i kulturološko-rekreativnu dimenziju, kao i da ona bude pošteđena bilo kakvih političkih uticaja - rekao je Bakić.

On se, takođe, zahvalio i svim učesnicima ove prelepe manifestacije, kao i nosiocima ovogodišnjeg slavlja, a to su – bandaš Petar Vukmanov Šimokov i bandašica Dunja Šimić.

- Svi oni, bez izuzetka, zaslužuju velike pohvale za sve što su učinili kako bi dali što je moguće veći doprinos kvalitetnoj realizaciji ove tradicionalne svetkovine dostojanstva, ponosa i zahvalnosti koja, kao što znate, u sebi nosi i veoma duboku simboliku - zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Program svečanog dela „Dužijance” počeo je jutros, ispraćajem i blagoslovom bandaša i bandašice u crkvi Svetog Roka, a nastavljen je svečanim euharistijskim slavljem u katedrali Svete Terezije Avilske. Svečanu misu zahvalnicu, s duhovnog aspekta svakako najvažniji deo proslave „Dužijance”, predvodio je sremski biskup-koadjutor Fabijan Svalina.

 

Najatraktivniji deo usledio je u svečanoj povorci, gde su od katedrale Svete Terezije Avilske do Trga slobode Subotičani i brojni gosti, po običaju, mogli da vide: barjaktara na konju sa zastavom „Dužijance”; konjanike u svečanoj graničarskoj nošnji; veliku krunu i klas žita; male „kraljice” sa karakterističnim pesmama; risare i risaruše u narodnim nošnjama i sa radnim priborom; svečane zaprege, aptike, fijakere i karuce okićene žitom; defile kulturno-umetničkih društava iz naše zemlje i Hrvatske, a za njima desetak parova bandaša i bandašica iz okolnih naselja u kojima je proteklih nekoliko nedelja, u okviru obeležavanja „Dužijance”, već održana slična svečanost.

Centralni deo programa „Dužijance 2023” nastaviće se u 19.00 časova, kada će bandaš i bandašica u društvu gostiju i visokih zvanica posetiti grob Blaška Rajića, na Kerskom groblju u Subotici.

Centralna manifestacija „Dužijanca 2023” završiće se večeras, tradicionalnim Bandašicinim kolom na Trgu slobode (od 20.00 časova).


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija