• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.08.2023

06:40

Brza pruga koja će nas povezivati sa Mađarskom biće završena 2025! Od Beograda do Budimpešte vozom za manje od tri sata!

Aleksandar Jovanović Cile

Društvo

Brza pruga koja će nas povezivati sa Mađarskom biće završena 2025! Od Beograda do Budimpešte vozom za manje od tri sata!

Podeli vest

Za manje od dve godine brzom prugom od Beograda do Budimpešte stizaće se za manje od tri sata, a trenutno se sa srpske strane izvode radovi na deonici od Novog Sada do Subotice, u dužini od 108 kilometara

Ova važna vest potvrđena je u nedelju na sastanku predsednika Srbije Aleksandar Vučića sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

- Do sada se vozom od Beograda do Budimpešte putovalo oko osam sati, a kad pruga bude kompletno gotova, putovanje će trajati 2 sata i 40 minuta. Zato sam zamolio premijera Viktora Orbana da mađarska strana ubrza deo izgradnje pruge sa kineskim investitorima. Mi ćemo naš deo završiti i pre vremena. Benefiti izgradnje prve pruge za velike brzine u Srbiji su, osim što se skraćuje vreme putovanja, podizanje standarda građana i omogućavanje kvalitetnijeg života svih ljudi duž trase. Radovi su počeli krajem 2017. godine i do sada je u saobraćaj puštena deonica od Beograda do Novog Sada, duga 74,9 kilometara - rekao je predsednik Srbije.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić kaže da se trenutno, sa srpske strane, izvode radovi od Novog Sada do Subotice, u dužini od 108 kilometara.

- Ta deonica će biti završena do kraja naredne godine, i nakon šest meseci obaveznih za testiranje vozova, od Beograda do Palića putovaće se sat i 12 minuta. Do sredine 2025. godine mađarski partneri će završiti deonicu od granice do Budimpešte, tako da će se do kraja 2025. između Beograda i Budimpešte putovati kraće od tri sata, što je sada svima nezamislivo - kazao je Vesić.

On dodaje da se radi i na rekonstrukciji brze pruge do Niša, očekuje se da uskoro brzim prugama od 200 kilometara na sat putujemo od Skoplja, preko Niša, pa sve do prestonice Mađarske, ali i do Pariza, Berlina i drugih velikih evropskih gradova.

Pruga i do Skoplja

Dodao je da će se graditi i brza pruga Beograd - Niš od 230 kilometara, koja će se nastaviti ka makedonskoj granici, a u planu je da bude produžena i dalje do Skoplja.

- Imaćemo u budućnosti pruge koje će spojiti Niš i Skoplje, a preko Beograda praktično se povezuju Skoplje i Budimpešta. Na ovaj način, izgradnjom putne infrastrukture mi povezujemo ljude u regionu, a sve su to inicijative srpskog predsednika Aleksandra Vučića - rekao je Vesić kao deo zajedničke, mađarsko-srpske saradnje i naveo i prugu Subotica - Segedin, koja će biti uskoro puštena za putnički saobraćaj.
 

Za prugu do Preševa 2,5 milijardi evra

Veliki infrastrukturni železnički projekat, pored povezivanja Srbije sa Mađarskom, jeste modernizacija pruge od Beograda preko Niša, pa do makedonske granice. Ukupni procenjeni troškovi modernizacije i rekonstrukcije koridora Beograd-Niš-Preševo u dužini od 350 kilometara, koji je podeljen na nekoliko deonica, iznosiće oko 2,5 milijardi evra.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija