• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

22.08.2023

06:55

Ubica Kosta K. i zvanično izbačen iz škole gde je počinio masakr! Monstrum ostaje u ludnici

Zoran Sinko

Društvo

Ubica Kosta K. i zvanično izbačen iz škole gde je počinio masakr! Monstrum ostaje u ludnici

Podeli vest

Dečak ubica Kosta K., koji je ubio devetoro đaka i čuvara škole "Vladislav Ribnikar", izbačen je i zvanično iz ove školske ustanove! Tu odluku donelo je nastavno veće škole. Kako se zbog monstruoznog zločina nalazi u ustanovi zatvorenog tipa, nastavak školovanja može da se odvija jedino preko škole "Dr Dragan Hercog", koja je specijalizovana za nastavu u bolničkim uslovima lečenja.

Za odluku da li će i kada dečak monstrum završiti osnovno obrazovanje moraju da se obave veštačenje i procena stručnjaka sa Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

 

 

Dva modela

 

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović za Informer objašnjava da je Nastavno veće škole u kojoj je počinjen stravičan zločin moralo da postupi po zakonskoj proceduri.

- Kosta K. je najpre dobio ukor i jedinicu iz vladanja, a zatim i isključenje iz škole. Njegov dalji status vezan za školovanje zavisiće od toga šta kažu lekari u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu. S obzirom da je dečak ubica dve trećine vremena pre tragedije proveo u "Ribnikaru", njemu se računa da je sedmi razred završio sa ocenama koje je imao do tog kobnog 3. maja. Što se tiče pohađanja osmog razreda i završetka osnovne škole, to bi bilo moguće jedino preko specijalizovane škole "Dr Dragan Hercog", ali to tek ako se steknu uslovi i kada tim stručnjaka, nakon veštačenja, donese takvu odluku. To može da bude tek za koju godinu, ako se i takva odluka uopšte donese - kaže Dejanovićeva.

Ministarka Dejanović pojašnjava da bi i eventualni nastavak školovanja bio moguć po dva modela - da se nastavni program obavlja isključivo kroz pisanu formu (to jest da radi testove iz predmeta) ili onlajn uz onemogućavanje pristupa drugim sadržajima na kompjuteru.

Sestra Koste K. može u bilo koju školu

Na pitanje šta će se desiti sa sestrom Koste K. i njenim daljim školovanjem, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović ističe da ona ima pravo na uobičajeno školovanje.
- Ona može da nastavi školovanje u bilo kojoj školi, samo što će je pratiti psiholozi i pedagozi na adekvatan način, jer je ona sada u delikatnoj situaciji - kaže Đukić Dejanović.

Da je prerano razgovarati o nastavku školovanja dečaka koji je ubio devet svojih vršnjaka saglasna je i dečiji psiholog Branka Tišma.

- Još nije prošao period žalosti i tugovanja nakon velike tragedije koju je Kosta K. počinio. Bolničko školovanje ima dugu tradiciju i ono se prilagođava zdravstvenom statusu deteta, tako da će nakon veštačenja stručnjaka sa Klinike za dečiju neurologiju i psihijatriju biti doneta odluka o načinu nastavku školovanja, jer je prema zakonu osnovno obrazovanje obavezno. Ali u ovom slučaju rane roditelja čija su deca stradala tog kobnog majskog dana toliko su bolne i sveže, pa je pitanje o njegovom školovanju u najmanju ruku sramotno. Devetoro đaka je izgubilo pravo na život, a ne na školovanje!? Preuranjeno je donositi odluke u ovakvim situacijama o tome šta je normalno, šta je moralno, a šta je po zakonu - napominje Tišma.

Pričati o žrtvama, ne o ubici

Psiholog Marija Milenković kaže da je i dalje primarno kako će se pomagati žrtvama tragedije da se nose sa bolom. Kada 1. septembra počne nova školska godina, to je važnije nego nastavak školovanja dečaka ubice.

- Realizovanje nastave u posebnim uslovima sa nastavnikom iz specijalne škole, i to "jedan na jedan", predstavlja jedini način na koji bi Kosta K. trebalo da nastavi školovanje, bez ikakve pomisli na integraciju sa drugom decom. U centru interesovanja javnosti nikako ne bi trebalo da se nađe ova tema, jer je prerano govoriti o svemu ovome dok se roditelji ubijene deca bore sa ogromnim gubitkom i tugom - kaže Milenković.

Podsećamo, majka dečaka ubice M. K. se pre nekoliko dana obratila institucijama sa zahtevom da se reši pitanje daljeg školovanja njeno dvoje dece, pozivajući se na obavezno osnovnoškolsko obrazovanje. Da stvar bude gora, ona u pismu nijednog momenta ne spominje tragediju u "Ribnikaru", već se obraća za pomoć navodeći da je situacija u kojoj je njena porodica složena.

Maloletni ubica je hospitalizovan odmah nakon masakra koji je izvršio i, kako se navodi, do danas nije pokazao iskreno kajanje za ono što je uradio.

Specijalna škola

Specijalna osnovna škola "Dr Dragan Hercog" ime nosi po mladom lekaru humanisti i nalazi se na beogradskoj opštini Savski venac. Razlikuje se od drugih škola jer deca ne dolaze u njene prostorije, već nastavnici idu kod njih i drže im časove.
Osnovna misija škole je obrazovanje dece koja su privremeno ili trajno, usled zdravstvenih problema, onemogućena da nastavu pohađaju u matičnoj školi. Škola nudi više tipova nastave: bolnička, kućna, nastava na daljinu i inkluzivno obrazovanje.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika
Izbori 2024

SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika

Predsednik opštinskog odbora SNS Vračar Nenad Djordjević izjavio je da je koalicija “Aleksandar Vučić - Vračar sutra” zajedno sa još najmanje tri izborne liste koje imaju odbornike u Skupštini opštine Vračar utvtrdila većinu za konstituisanje vlasti u ovoj beogradskoj opštini.

03.06.2024

00:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Srđan Janković rešio da prekine zavet ćutanja! Svoj iskaz vezano za slučaj male Danke rešio da iznese sutra pred tužiocem!
Hronika

Srđan Janković rešio da prekine zavet ćutanja! Svoj iskaz vezano za slučaj male Danke rešio da iznese sutra pred tužiocem!

Osumnjičeni za ubistvo male Dankke Ilić(2) Srđan Janković iz Luke, koji se dva meseca u zatvoru branio ćutanjem rešio je da progovori i svoj iskaz vezano za ovaj slučaj pred tužiocem iznese sutra 4. juna za kada je zakazano saslušanje u VJT u Zaječaru! koje vodi istragu ,to je potvrdio nvnarima tokomprotekle nedelje i njegov branilac Živadin Bogdanović.

03.06.2024

09:29

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija