• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.08.2023

07:38

(FOTO) Kamere za uniforme i na protestima! Saobraćajna policija prezentovala funkcionisanje nove opreme koju će nositi

MUP Srbije

Društvo

(FOTO) Kamere za uniforme i na protestima! Saobraćajna policija prezentovala funkcionisanje nove opreme koju će nositi

Podeli vest

Funkcionisanje policijskih kamera za uniforme, izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, promena pravila za bicikliste i trotinete, obuka dostavljača hrane - sve su ovo bile teme razgovora načelnika Uprave saobraćajne policije MUP Slaviše Lakićevića i Zaštitnika građana Zorana Pašalića.

Lakićević je predstavio ombudsmanu kamere i demonstrirao način njihove upotrebe. Kako je saopštio MUP, Lakićević i Pašalić konstatovali su da će ove kamere doprineti većoj transparentnosti rada saobraćajne policije, ali i smanjiti mogućnost zloupotreba tokom obavljanja policijskih poslova.

- Ovo je samo početak - kazao je ombudsman Zoran Pašalić posle demonstracije za "Novosti" i dodao:

- Postepeno, kamere će se uvoditi kod svih intervencija, ne samo kod onih u saobraćaju, već i kod javnog reda i mira, kriminalističke policije... Naročito je značajno njihovo korišćenje na protestima, jer je Zaštitnik građana imao veliki broj pritužbi na rad policijskih službenika, pa će ovo osigurati da sve bude dokumentovano.

Foto: mup

 

Lakićević je ombudsmanu predočio da će pristup podacima sa kamera za uniforme, čija će primena početi 1. septembra, imati samo ovlašćena lica u MUP- neposredne starešine i službenici iz unutrašnje kontrole, kao i oni koji dobiju zadatak da određenu intervenciju ili policijsko ovlašćenje preispitaju. Kamere se neće koristiti za procesuiranje krivičnih dela i prekršaja, a snimljeni materijal čuvaće se 45 dana i brisati.

- Policijski službenik ima obavezu da obavesti građane da će njegova intervencija biti snimljena - kazao je Lakićević.

Zaštitnik građana je istakao da je prezentacija bila detaljna i da su razjašnjene sve eventualne nedoumice:

- Dužina snimanja zavisiće od trajanja intervencije, s tim da je policijski službenik dužan da uključi kameru na uniformi najmanje pola minuta pre intervencije, a isključuje je kada se vozač ili on udalje. Insistirali smo da vozači budu unapred obavešteni koje su njihove obaveze, recimo da ne izlaze iz vozila i isključe motor.

Foto: mup

 

OBUKA DOSTAVLjAČA HRANE

Rečeno nam je i da će policija obaviti obuku dostavljača hrane na biciklima, kao što su nekada radili sa DHL dostavnim vozilima, kaže Pašalić:

- Oni se sve češće javljaju kao učesnici u saobraćaju, a njihova brzina kretanja i prelazak s trotoara na kolovoz i obrnuto, mogu dovesti do tragičnog ishoda.

 

Foto: mup

 

Tokom razgovora tema su bile i izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, najviše članovi koji se odnose na električne trotinete i bicikliste. Ni jedni, ni drugi više neće smeti da voze pešačkim zonama.

- Vozači električnih trotineta moraće, baš kao i biciklisti, da nose obaveznu zaštitnu opremu, odnosno kacige i prsluke, da bi bili lako uočljivi. Maloletnici će voziti samo biciklističkim stazama, a punoletni i kolovozom. Primećeno je da biciklisti često voze trotoarom, bez ikakve zaštitne opreme i noćnog svetla. Broj nastradalih biciklista je ove godine veći nego prošle. Iako u zakonu postoji mogućnost kažnjavanja, oni do sada nije kažnjavani. Insistirali smo da zakon počne striktno da se primenjuje - naglašava ombudsman.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15