• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.08.2023

14:21

Vernici sutra slave Veliku Gospojinu! Na ovaj praznik se ne valja venčavati, a veruje se da ovo morate da uradite!

spc.rs

Društvo

Vernici sutra slave Veliku Gospojinu! Na ovaj praznik se ne valja venčavati, a veruje se da ovo morate da uradite!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra 28. avgusta slave praznik Uspenja presvete Bogorodice jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogorodici koji je u narodu poznat kao Velika Gospojina.

Praznik je uspomena na ovozemaljsku smrt Bogorodice i, prema jevanđelju to je dan kada se ona vaznela na Nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja.

Uspenje Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičnih praznika i proslavlja se svake godine 28. avgusta, odnosno 15. avgusta po julijanskom kalendaru. 
Praznovanje spomena na preseljenje presvete iz ovog sveta, uređeno je po želji cara Mavrikija 528. godine.

Za taj veliki praznik ustanovljen je dvonedeljni post od 14. do 27. avgusta.

Uspenje Bogorodice slika se na zapadnim zidovima pravoslavnih manastira, a jedna od najlepših naslikan je u manastiru Žiča, zadužbini Nemanjića. 

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

 

Za Velikom Gospojinom sledi i Rođenje Presvete Bogorodice - Mala Gospojina koja se obeležava 21. septembra.

Presveta Bogorodica je nakon Hristovog rodjenja proživela još 48 godina. Poslednjih 15 provela je kod svetog Jovana Bogoslova, Hristovog učenika, kome ju je Hristos poverio na čuvanje.

Često je izlazila na Maslinovu goru, sa koje se njen sin vazneo u nebo i tu se molila Bogu, želeći da se i ona tamo preseli, kako bi gledala Hristovo lice.

Dok se tako jednom molila, javi joj se anđeo Gavrilo i reče da će joj se kroz tri dana molitva uslišiti. Tom prikom dao joj je jednu rajsku grančicu, koja će se nositi na njenom pogrebu.

Foto: spc.rs

 

Ona pohita domu, kaza Svetom Jovanu Bogoslovu šta je čula i zažele da još jednom vidi sve apostole, koji su se bili razišli po svim krajevima sveta, a kada umre da je sahrane u Getsimaniji, gde su bili sahranjeni njeni roditelji Joakim i Ana.

Kad se približio čas predstavljanja iznenada se začu tutnjava, a gusti oblaci okružiše kuću u kojoj je Presveta boravila. U tom času na čudesan način se pred kućom okupiše svi apostoli izuzev Tome.

Oni uđoše u sobu i plačući pozdraviše Presvetu koja je ležala na samrtničkoj postelji, a ona ih blagoslovi, preporučujući im da istraju u svojim poslovima.

Najednom zasja sva soba i Hristos, koji sa mnoštvom anđela siđe, nevidljivo priđe i pozva je k sebi. Ona je tada smerno izgovorila reči: "Neka mi bude po rečima tvojim!", i bez ikakvog bola predade svoj duh.

Foto: pexels.com

 

Kad je sve bilo spremno za pogreb, Petar, Jakov i drugi apostoli ponesoše telo, a Jovan Bogoslov je pred njima nosio onu rajsku grančicu, dok je za njima išlo mnoštvo sveta.

Povorka je išla od Sionske gore, kroz Jerusalim ka Getsimaniji, a jedan svetao oblak kao venac okruživao je sprovod na čitavom putu. Jevrejski fanatici htedoše oružjem da pobiju okupljene apostole, ali je taj sjajni oblak kao bedem zaklanjao povorku.

Na jednom mestu oblak se malo odiže od zemlje, a jedan se jevrejski sveštenik, po imenu Antonije, zalete ka kovčegu, zgrabi ga rukama i htede ga izvrnuti, ali mu nevidljivi anđeo Božji odseče obe šake, koje ostadoše zalepljene na sanduku.

Antonije zaplaka i pred svima priznade da je Isus istiniti sin Božji. Petar reče Antoniju da patrljke svojih ruku prisloni na odsečene šake i kad ovaj to učini, u isti čas isceliše mu se obe ruke kao da nisu ni bile odsečene i mnogi Jevreji, videvši to čudo, primiše veru hrišćansku.

Foto: spc.rs

 

Presvetu Bogorodicu sahraniše u Getsimaniji, i apostoli tu ostadoše tri dana. Apostol Toma dođe tek treći dan. Kad je čuo tužnu vest, veoma se ražalosti, zaplaka se i zamoli apostole da otvore grob, da vidi telo Majke Božije i da ga celiva.

Kada su otvorili grob i pogledali, na njihovo veliko iznenađenje ne nađoše telo. Upitaše se sa čuđenjem: "Gde se delo telo Prečiste?!" Toga dana, dok su lomili hleb u slavu Svete Trojice, opaze Presvetu Bogorodicu na oblacima sa mnoštvom anđela i ona im rece: "Radujte se! S vama smo do veka!".

Vreme između Velike i Male Gospojine koja je 21. septembra (8. septembra) zove se u narodu Međudnevnica, kada žene beru međudnevničke trave - hajdučku travu, kičicu, ugaslicu i druge kojima leče razne bolesti.

Po narodnom verovanju taj period je najbolji za branje svih plodova, a tada ne trebe sklapati brakove jer mladenci neće imati sreće, a ko se razboli u te dane teško će se izlečiti.
     
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija