• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.09.2023

09:45

Za manje od mesec dana rastu akcize: Paklica cigareta biće skuplja za 5 dinara, a ovoliko će poskupeti kafa

Shutterstock

Društvo

Za manje od mesec dana rastu akcize: Paklica cigareta biće skuplja za 5 dinara, a ovoliko će poskupeti kafa

Podeli vest

Pred poslanicima Skupštione Srbije je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, a od 1. oktobra ovaj namet bi trebalo da se uveća za osam odsto.

Više že biti akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine, alkoholna pića, kafu i tečnost za punjenje elektronskih cigareta. Novi propisi, do kraja 2023. godine, uvećali bi prihode države, pre svega od goriva i cigareta, za četiri milijarde dinara.

To praktično znači da će od 1. oktobra svi nabrojani proizvodi biti nešto skuplji.

Gorivo skuplje za 5 dinara

Već postoje kalkulacije da bi cene goriva mogle da skoče bar za pet dinara dok kod cigareta to može biti i znatno više. Proizvođači će više kacize sigurno ukalkulisati u svoje cene jer primera radi sa sadašnjih 61,50 dinara po litru, koliko se državi izdvajalo za olovni benzin, to će otići na 66,42 dinara. Kod bezolovnog benzina taj trošak to će sa 57,84 dinarta otići na 62,47 dinara.

Foto: Shutterstock

 

 

Nebojša Atanacković, stručnjak za naftu kaže za Informer da će ova korekcija akciza sigurno uticati na skok cena goriva.

- Povećanje akciza za osam odsto na naftne derivate je ozbiljna stvar i ja očekujem bi cena dizela nakon 1. oktobra mogla da sa 204 dinara po litru da ode na 210 dok ta korekcija kod benzina mogla bi da bude oko šest dinara odnosno sa sadašnjih 189 da ode na 195 dinara po litru. Moram da kažem da akcize od februara 2021. godine nisu usklađivane sa akciznim kalendarom, odnosno povećavane, već su povremeno smanjivane u različitim iznosima do oko 15 odsto. Ipak, ovo je sada veliki skok koji može da utiče i na druga poskupljenja-objašnjava Atanacković.

 

 

Poskupljuju cigarete 

Umesto sadašnjih 84,25 dinara akciza na cigarete ići će  na 90,99 dinara po pakli, što je praktično poskupljenje za oko pet dinara. Pa bi paklica cigareta od 350 dinara sada koštala 355 dinara. Kod cigareta, gde se po dosadašnjem kalendaru dva puta godišnje podiže akciza, početkom januara i jula, poskupljenja išla na 10 dinara po pakli.

Foto: Promo

 

 

Pošto će se nakon usvajanja ovog Zakona, napraviti presedan, odnosno u 2023. godini će se zabeležiti i treća korekcija ovog nameta i to za 6,74 dinara to znači da bi zbog toga za mesec dana i duvandžije mogle da naprave svoju novu računicu. Ništa jeftinije neće proći ni oni koji su klasične cigarete zamenili elektronskim, jer i tečnost za njihovo punjenje imaće korekciju od osam procenata. 

 

Kafa poskupljuje za skoro 10 dinara

 

I ljubiteljima kafe verovatno će ovaj napitak zagorčati život jer i tu se uvećava akciza za osam posto. U zavisnosti od vrste, država će primera radi za neprženu kafu umesto sadašnjih 92,99 po kilogramu uzimati 100,43 dinara dok za onu prženu taj namet će skočiti za 9,30 dinara odnosno biće od 125,53 dinara. To znači da će 100 grama kafe u maloprodaji koja sada košta oko 140 dinara, koštati oko 150 dinara.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)
Live TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus izjavio je da se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju tzv. Kosova u Savet Evrope u maju. Knaus dodaje da je ovo usledilo nakon kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući lični apel predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da ne dozvoli glasanje o prijemu tzv. Kosova, kao i opredeljenost Srbije da kupi 12 francuskih aviona "Rafal". Na ovu temu u "Info jutru" govorio je politikolog Ognjen Gogić.

06.05.2024

12:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni
Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni

Devet osoba je ubijeno, a 12 povređeno u masovnoj pucnjavi koju je u noći 4. maja 2023. godine počinio Uroš Blažić u selima Dubona i Malo Orašje. Tih 12 ljudi imalo je sreću da preživi, ali su posledice koje su ostale trajne. Nevena Vujić iz Dubone je u tom trenutku imala 19 godina. Pogođena je sa više hitaca, a zbog ozbiljnosti povreda joj je amputirana leva podlaktica. Andrijana Mitrović iz Malog Orašja ostala je živa jer se pravila da je mrtva, te joj Blažić nije prišao.

06.05.2024

09:07

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija