• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.09.2023

09:46

Račun za struju će vam biti i 50% niži: Evo ko može da se prijavi za jeftine kilovate!

Shutterstock

Društvo

Račun za struju će vam biti i 50% niži: Evo ko može da se prijavi za jeftine kilovate!

Podeli vest

Prijava za subvencije za zamenu stolarije, kotlova i instaliranje solarnih panela je počela i država kroz subvencije pokriva 50 odsto troškova. Što se siromašnijih domaćinstava tiče ona uvek mogu da se prijave za status energetski ugroženog kupca i na taj način mogu da smanje svoje račune i do 50 odsto.

Olakšice za struju važe cele godine i za sada ih koristi oko 72.000 najsiromašnijih domaćinstva. U Ministarstvu energetike kažu da novca ima za tri puta više korisnika.

Ipak, neophodno je istaći da se ovde ne radi o kompletnom brisanju računa za struju već da se račun na ovaj način ne umanjuje u celosti, već se smanjuje samo naplata potrošnje. Ostali, fiksni, troškovi kao što su obračunska snaga, trošak javnog snabdevača, naknada za proizvođače zelene energije i slično moraju da se plate. Energetski ugroženi kupac je prema uredbi, domaćinstvo (samačko ili višečlano) koje živi u jednoj stambenoj jedinici i kome se isporučuje energija.

Korisnici socijalne pomoći, dečijeg dodatka, uvećanog dodatka za pomoć i negu druge osobe, ne moraju da ponovo dostavljaju potvrde o prihodima, već je potrebno samo da predaju jedan papir na kojem biraju za koji vid energije žele da ostvare popust. Seoska domaćinstva mogu takođe da ostvare ovo pravo bez obzira na broj stambenih jedinica, jer se gledaju pre svega prihodi, a olakšicama su obuhvaćeni i građani kritičnog zdravstvenog stanja kojima bi isključenje električne energije ugrozilo život. 

Kako to izgleda na konkretnom primeru objašnjava Maja Vukadinović, pomoćnica za energetsku efikasnost u Ministarstvu rudarstva i energetike.

- Na primer, prosečna tročlana porodica koja sada plaća račun za električnu energiju 4.700 dinara, u slučaju sticanja ovog statusa, može da umanji račun za oko 1.565 dinara - ističe Vukadinović.

Pored ovoga načina, računi za struju i gas mogu se umanjiti i boljom izolacijom na kući i zamenom stolarije. Država i ovu investiciju pomaže davanjem subvencija za zamenu prozora, a u pojedinim gradovima već su krenuli konkursi. Za sredstva energetske sanacije kuca i stanova mogu konkurisati svi građani. Važno je samo da se subvencije traže za objekte u kojima se živi jer ne važe za vikendice.

- Neophodno je da je podnosilac prijave vlasnik objekta, a ukoliko nije vlasnik, da poseduje saglasnost vlasnika. U prijemnom obrazcu se unose osnovni podaci o domaćinstvu kao što su kvadratura, stanje stolarije, vrsta grejanja. I potrebno je da je račun za električnu energiju prethodnog meseca iznosio najmanje 30 kilovata, što je dokaz da je objekat nastanjen - navodi Maja Vukadinović.

Kriterijumi za umanjenje računa

Kriterijumi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca:

materijalni položaj (ukupan mesečni prihod domaćinstva, broj članova, imovno stanje)
ostvareno pravo na novčanu socijalnu pomoć ili dečiji dodatak ili dodatak za pomoć i negu drugog lica
zdravstveno stanje člana domaćinstva

Koliki mogu biti mesečni prihodi

Jedan od važnih kriterijuma za ostvarenej popusta jesu i mesečni prihodi domaćinstva, a ova granica se povećava u odnosu na broj članova domaćinstva. Tako da, ukupan mesečni prihod domaćinstva može da bude:

za domaćinstva sa jednim članom do 21.074,68 dinara;
za domaćinstva sa dva člana do 33.402,13 dinara;
za domaćinstva sa tri člana do 45.729,58 dinara;
za domaćinstva sa četiri člana do 58.057,03 dinara;
za domaćinstva sa pet članova do 70.384,48 dinara;
za domaćinstva sa šest članova do 82.711,93 dinara;
za domaćinstva sa više od šest članova za svakog dodatnog člana dodaje se: 12.327,45 dinara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija