• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.10.2023

14:40

Vlada Srbije usvojila predlog budžeta za 2024. godinu: Ovo su detalji

Zoran Sinko

Društvo

Vlada Srbije usvojila predlog budžeta za 2024. godinu: Ovo su detalji

Podeli vest

Vlada Srbije je danas usvojila predlog budžeta za 2024. godinu.

U Ministarstvu finansija očekuju da Predlog zakona o budžetu za 2024. godinu bude usvojen do kraja meseca i u Narodnoj Skupštini.

Predlog budžeta predviđa stopu privrednog rasta u 2024. godini od 3,5 odsto.

Podsećamo, kako je prethodno rekao ministar finansija i potpredsednik Vlade Srbije, Siniša Mali, usvajanje budžeta za narednu godinu predstavlja "nastavak dosad vođene politike".

- Mi smo gledali 20 plus godina unazad i nikada budžet za narednu godinu nije bio gotov u oktobru tekuće godine. Veoma je važno da, zbog stabilnosti, ovaj budžet bude usvojen na vreme kako ne bismo ušli u problem privremenog finansiranja - kazao je on za RTS.

Ministar je naglasio da su dva osnovna stuba budžeta za 2024. nastavak povećanja plata i penzija, kojima se štiti i unapređuje životni standard građana, i nastavak kapitalnih investicija prema kojima će biti usmereno 6,8 odsto našeg BDP.

- Nastavljamo sa visokim iznosima ulaganja u kapitalne investicije, jer to očigledno daje rezultate. Imamo rekordne direktne strane investicije i to je posledica kredibiliteta koji smo izgradili u prethodnom periodu, ali takođe i novih auto-puteva, brzih pruga, novih škola, bolnica, fabrika... jer ljudi kada vide sve to, mi smo atraktivniji i sa tom politikom definitivno nastavljamo - kazao je Mali.

Ukupni prihodi i primanja predviđeni predlogom budžeta za 2024. godinu iznose 2.040,9 milijarde dinara, što je za 136,9 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto, više u odnosu na iznos prihoda predviđen rebalansom budžeta za ovu godinu.

Predviđen je fiskalni deficit budžeta Republike od 197 milijardi dinara, što je 2,2 odsto BDP i što je niže od planiranog deficita za ovu godinu, koji je rebalansom projektovan na 2,8 odsto BDP, naveo je ministar finansija.

Projektovana stopa privrednog rasta za 2024. godinu, prema proceni Ministarstva finansija, iznosi 3,5 odsto, a javni dug sektora države projektovan je na 51,7 odsto BDP u 2024. godini, što je daleko ispod 60 odsto koliko je dozvoljeno sporazumom iz Mastrihta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija