• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

05.10.2023

17:00

U čast velike heroine! Milunka Savić dobija spomenik na ovoj beogradskoj opštini

wikipedia.org

Društvo

U čast velike heroine! Milunka Savić dobija spomenik na ovoj beogradskoj opštini

Podeli vest

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković najavio je na obeležavanju 50 godina od smrti Milunke Savić u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, da će na opštini Voždovac, gde je ona provela poslednje decenije svoga života, uz pomoć opštine i udruženja, i uz pokroviteljstvo predsednika Aleksandra Vučića, biti podignut spomenik toj znamenitoj ženi.

Nikola Selaković je naglasio da Milunka Savić zaslužuje da ima spomenik u svakom mestu u Srbiji i to ne samo u njenoj rodnoj Raški, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Podsetio je da joj je spomenik izgrađen u Inđiji pre pet godina, gde, kako je rekao, verovatno nikada nije bila, ali da su ljudi prepoznali da ta žena nije samo heroj, već je i sistem vrednosti.

Ministar je, govoreći o njenom životu i borbi za Srbiju, ukazao da se o Milunki Savić može pričati čitavu večnost i dodao da nema te ljubavi koju ova žena heroj nije pokazala, tako što je otišla u rat umesto brata njega kako bi sačuvala njega i da se porodično ime ne ugasi.

Selaković je rekao da je Milunka, boreći se za Srbiju i njenu slobodu kod Kumanova, Prilepa, Bitolja, tek u bici na Bregalnici, dobila prvu ranu od dvanaest, a da je za dvanaest rana dobila devet odlikovanja, čime je pokazala svoju ljubav prema otadžbini.  

Naglasio je da Milunka Savić nikada nije ništa tražila za sebe, a kada se borila, borila se za druge.

Selaković je podsetio da je obnovljena spomen-ploča njenog komandanta Vojvode Vuka na Staravinskom Visu, a da će se obnoviti i spomenici i grobovi i Vojvodi Vuku i Voji Tankosiću i đeneralu Božidaru Jankoviću na Novom Groblju u Beogradu.

Ceremoniju odavanja počasti i polaganja venaca organizovalo je Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918, njihovih potomaka i poštovalaca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija