• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

12.10.2023

07:15

Za "Dedinje 1" i "Dedinje 2" više od 63,5 miliona evra! Obeleženo 45 godina Instituta za kardiovaskularne bolesti

Tanjug

Društvo

Za "Dedinje 1" i "Dedinje 2" više od 63,5 miliona evra! Obeleženo 45 godina Instituta za kardiovaskularne bolesti

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dalja ulaganja u bolnice i najavio da će mnoga mesta uskoro dobiti mamografe.

Sledeće godine počeće radovi na "Dedinju 1", za šta će biti izdvojeno više od 13,5 miliona evra, dok je u "Dedinje 2" uloženo 50 miliona evra, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Svečanoj akademiji povodom 45 godina Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Predsednik se zahvalio direktoru dr Milovanu Bojiću i doktoru Bošku Đukanoviću za sve ono što su uradili u prethodnim decenijama za ovaj institut, ali i svim radnicima, lekarima i sestrama, koji su uvek držali do ugleda ove institucije i doprinosili rastu njenog ugleda.
Predsednik Vučić se zatim osvrnuo na radove i ulaganja u ovaj institut.

Institut u brojkama od osnivanja

200.000 bolesnika
50.000 kardiohirurških operacija
50.000 vaskularnih operacija
135.000 koronarografija

Ulažemo u bolnice

- Kada je Milovan Bojić ponovo postao direktor "Dedinja", počeo je baš kao i danas da traži novac za institut. Samo tad nije pominjao "Dedinje 1", tad je pominjao "Dedinje 2". Tražio je novac koji je ogroman, 50 miliona evra. U "Dedinje 2" je, što kroz opremu, što kroz građevinske radove, uloženo upravo toliko novca - rekao je Vučić.

Dodao je da 50 miliona evra nije mali novac ni za neke mnogo veće države od Srbije.

- Ulagali smo u KBC u Beogradu, u desetine bolnica širom Srbije, jer decenijama nije ulagano. Našli smo i tih 50 miliona evra i uložili u "Dedinje 2" - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić

A onda je, kako je dodao, dr Milovan Bojić tražio novac i za "Dedinje 1".

- Mi smo u međuvremenu uradili analize, urađeni su svi projekti i potrebno je 13,5 miliona evra da se u to uloži. To nije mali novac, biće potrebno i više jer će oprema biti skuplja, ali mi smo spremni i verujem da ćemo od sledeće godine krenuti u radove na "Dedinju 1", što je traženo još 2022. godine - rekao je Vučić.

On je najavio dalja ulaganja u bolnice i zdravstvene centre, za šta će biti izdvojeno na desetine miliona evra, a mnoga mesta dobiće mamografe.

- Sve ovo će koštati desetine miliona evra - rekao je predsednik.

Koji će gradovi dobiti magnetnu rezonancu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u naredna dva meseca obezbediti magnetne rezonance za 10 gradova i opština.

- To su Niš, Kragujevac, Zvezdara, Leskovac, Šabac, Valjevo, Čačak, Pirot, Užice i Kladovo, a zatim stižu i u Smederevo, Bor, Zaječar i još jedna u Užice jer su tamo najveće liste čekanja, Vranje, Sombor, Vršac, Požarevac, Loznicu, Prokuplje i, naravno, Klinički centar u Beogradu i Klinički centar u Novom Sadu u okviru rekonstrukcije - kazao je predsednik.

Direktor instituta, prof. dr Milovan Bojić istakao je da je ovih 45 godina vreme impresivnog razvoja.

- Od početnih 60 došli smo do današnjih gotovo 1.000 zaposlenih. Od izostanka zdravstveno-obrazovne delatnosti došli smo do nastavne baze za tri medicinska fakulteta - naveo je doktor Bojić.

Svetsko čudo

Istakao je da je među zvanicama i čovek kojem su pre šest godina ugradili potpuno veštačko srce i da će o njemu CNN uskoro snimiti reportažu kao o svetskom čudu.

Na institutu se godišnje obavi više od 2.000 kardiohirurških operacija, 1.750 operacija iz domena vaskularne hirurgije, oko 4.000 dijagnostičkih invazivnih kardiovaskularnih procedura, 2.000 dilatacija i više od 700 najsloženijih elektrofizioloških procedura.

Ristovski: Oni uvek nađu rešenje

Naš glumac Lazar Ristovski takođe se obratio na ovoj svečanosti, rekavši da ga je dr Milovan Bojić pozvao kao stalnog pacijenta.

- Kad god mi nešto fali, ja pravo zapucam na "Dedinje" i oni uvek nađu rešenje za sve moje boljke. Kaže se da je zdravlje najveće bogatstvo, a ako se složimo sa tim, rekao bih da su bolnice banke u kojima se čuva naše zdravlje, a da je bolnica "Dedinje" narodna banka - rekao je Ristovski.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija