• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

17.10.2023

10:22

Đaci oponašaju jezive prizore masakra u "Ribnikaru"! Pojavio se jezivi snimak na TikToku, leže po klupama i podu (FOTO)

Printscreen tiktok

Društvo

Đaci oponašaju jezive prizore masakra u "Ribnikaru"! Pojavio se jezivi snimak na TikToku, leže po klupama i podu (FOTO)

Podeli vest

Nakon majskog masakra u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, u kom je trinaestogodišnji dečak ubio devetoro učenika i čuvara, među decom je zavladao zastrašujući i veoma zabrinjavajući trend da pojedini oponašaju jezive prizore tog ubistva, leže po podu i na klupama u učionicama, a video-snimke plasiraju na Tiktok kako bi imali što više pregleda i lajkova!

Na jednom videu koji kruži društvenim mrežama vide se deca tinejdžerskog uzrasta kako nepomično leže dok ih snimaju telefonom. Takođe, na pomenutoj društvenoj mreži pojavio se i snimak učenika koji oponašaju hapšenja kriminalaca.

Svi koji su videli ove zapise uznemireni su i zabrinuti zbog ponašanja pojedinih učenika, a roditeljima je nepojmljivo da se neka deca na ovakav način poigravaju tragedijom.

Foto: Tik Tok/prntscreen

 

Dragica Mihajlović, psiholog, kaže da je period detinjstva i adolescencije bitan zbog toga što osoba tada gradi identitet.

- Na osnovu tog perioda, kada su deca i adolescenti skloni eksperimentisanju, kasnije nastaje zrela ličnost s potpuno izgrađenim identitetom. Problem je što deca danas nemaju svoj identitet. Društvene mreže su sve to na neki način pogoršale, jer postoji toliko različitih sadržaja i grupa, a danas se sve radi zbog pregleda ili takozvanih sviđanja. Zato adolescenti baš u tom periodu eksperimentišu tako što snimaju i oponašaju svašta kako bi u stvari videli kako će drugi na to da reaguju i da li će to da prihvate. Nažalost, najprihvatljiviji su upravo ti sadržaji - što su bizarniji i ekstremniji, to su prihvaćeniji i tako deca postaju popularnija.

Ona ističe i da je Tiktok društvena mreža koja forsira tu popularnost i na kojoj se danas najlakše postaje popularan.

Foto: Tik Tok/prntscreen

 

- Tu je najviše popularnih ljudi jer njima takav sadržaj odgovara i oni ga forsiraju. To je najveći problem. Do 20. godine mlade osobe nemaju razvijen osećaj za posledicu i za zdravo rasuđivanje. Oni ne mogu da sagledaju u potpunosti posledicu svog čina i tih videa što snimaju - navodi Mihajlovićeva i dodaje:

- Tada nastupaju roditelji. Bitno je da oni prvo stvore sigurno okruženje u kući. Dete još u prvim godinama treba da zna da je kuća sigurno mesto, da se zna da kvalitetno provodi vreme uz neke zajedničke aktivnosti i onda razgovor, ali razgovor upravo o posledicama. S detetom treba raditi na kritičkom razmišljanju, da se govori o posledicama ovakvih stvari, šta ne treba raditi i postavljanju granica.

Deca obožavaju granice i zabrane, jer kad nemaju granice i zabrane, nastaje problem i tu dolazi do pogrešnog eksperimentisanja. Roditelji ne treba da se ustručavaju da postavljaju granice i šta se ne sme, a isto važi i za školu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija