• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.10.2023

13:00

Patrijarh Porfirije osveštao crkvu koja se nalazi u okviru Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu (FOTO)

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Društvo

Patrijarh Porfirije osveštao crkvu koja se nalazi u okviru Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu (FOTO)

Podeli vest

Njagova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije posetio je danas Vaspitno-popravni dom u Кruševcu, gde je osveštao novosagrađenu crkvu Svetih apostola Filimona i Onisima.

U pitanju je druga poseta srpskog patrijarha ovoj ustanovi budući da je poglavar Srpske pravoslavne crkve u junu 2021. godine obišao ovu ustanovu, upoznao se sa njenim radom i razgovarao sa štićenicima.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je da je patrijarh svojim ponovnim dolaskom iskazao ne samo poštovanje, već i veliku brigu za mladiće i devojke koji se nalaze u VP Domu.

- Niko nije bez grešaka i niko nije bez padova, baš kao što je patrijarh Porfirije više puta do sada celom društvu ukazao, misleći na sve one ljude kojima je naša podrška potrebna svakog dana - rekao je Carević.

Svi smo na istom zadatku - da ih naučimo da je jedna greška samo faza u životu koju mogu da iskoriste kao priliku da odgovore izazovima, dodao je on.

Carević je naglasio da se štićenicima pruža sva potrebna podrška kako bi naučili da budu samostalni, vredni i odgovorni mladi ljudi.

- Zato ih učimo zanimanjima koja su veoma traženi na tržištu rada. Ovde imaju mogućnost da nauče da budu dobri moleri, stolari, automehaničari - rekao je on.

U dobijenim sertifikatima o završenim obukama za različite poslove i zanate nigde se ne navodi da su stečeni u ovoj ustanovi kako bi se izbegla moguća diskriminacija kad istekne vaspitna mera.

Iz tog razloga se briše i evidencija o boravku štićenika u VP Domu po njihovom izlasku iz ove ustanove.

- Podsetio bih da je tim od pet sjajnih dečaka prošle sedmice osvojio drugo mesto na Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode, dok su prošle godine bili prvaci sveta - rekao je Carević i dodao da su ovi uspesi od ogromnog značaja za njihovo samopouzdanje i razvoj.

Direktor Uprave je istakao da je izgradnjom crkve ispunjena zakonska, ali i humana i ljudska obaveza prema štićenicima koji se nalaze u ovoj ustanovi.

- Omogućili smo štićenicima da ostvare svoja verska prava u hramu posvećenom Bogu, veri i ljubavi prema ljudskom rodu. Njagova vrata su otvorena za pripadnike svih vera koji nose dobrotu u sebi - zaključio je Carević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kraj dinastije Zidan u Madridu nakon 23 godine!
Fudbal

Kraj dinastije Zidan u Madridu nakon 23 godine!

Više od dve decenije prošlo je od kako je prvi iz porodice Zidan kročio na "Santijago Bernabeu", od tada sve od 30. juna uvek je makar jedan bio deo "kraljevskog kluba", ali odlaskom Tea i Elijaza - dinastija se završava.

28.05.2024

23:41

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Novi olimpijski bazen za nove šampione!
Futog

Novi olimpijski bazen za nove šampione!

Prеmijеr Miloš Vučеvić i gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, sa ministrom građevinarstva Goranom Vеsićеm i prеdsеdnicom Pokrajinskе vladе Majom Gojković, obišli su u Futogu završne radove na Sportskom kompleksu u oviru koga je i nov olimpijski bazen.

28.05.2024

18:54

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!
Srbija

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!

Vatrogasac Darko Sinđelić iz Ivanjice ima nesvakidašnji hobi. Za neke je to umetnost, jer kako nazvati skulpture koje on pravi rezbarenjem voća i povrća! Njegova dela sve češće krase stolove na veseljima u Čačku i okolini, ali se za ovo neobično umeće jednog vatrogasca čulo i u čitavoj Zapadnoj Srbiji.

28.05.2024

15:31