• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Infomer

31.10.2023

11:12

Podsećanje: Od sutra obavezne zimske gume - ali pod određenim uslovima

RINA

Društvo

Podsećanje: Od sutra obavezne zimske gume - ali pod određenim uslovima

Podeli vest

Agencija za bezbednost saobraćaja podseća vozače na zakonsku obavezu da vozilo mora da ima zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica.

Pneumatici za zimsku upotrebu su preporučljivi i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni.

Na ovim temperaturama pneumatici za letnju upotrebu gube svoju najvažniju karakteristiku - dobro prijanjanje, a njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju pneumatici za zimsku upotrebu, saopštila je Agencija za bezbednost saobraćaja.


Na pneumaticima za zimsku upotrebu dubina gazećeg sloja (šara pneumatika) mora biti minimum četiri milimetra.
 
Šare pneumatika za zimsku upotrebu su tako oblikovane da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu "akvaplaninga".
 
Veća dubina kanala na šarama pneumatika za zimu glavni je razlog zašto čak i najjeftiniji pneumatici za zimsku upotrebu imaju četiri puta bolje prijanjanje nego pneumatici za letnju upotrebu.
 
U periodu zamene pneumatika, potrebno je pneumatike za zimsku upotrebu postaviti na sve točkove.
 
Postavljanje pneumatika za zimsku upotrebu samo na pogonsku osovinu može bitno uticati na upravljanje i stabilnost vozila.

Foto: rina.rs

 

 

Pneumatike starije od pet godina je potrebno detaljno kontrolisati jednom godišnje, odnosno najbolje je prilikom redovne promene sa letnjih na zimske i obratno.
 
Izvan naseljenih mesta, obavezno je u prtljažniku imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije, a kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba.
 
U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima. U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata za sneg.

Samo podatak da je klizav kolovoz zbog vremenskih prilika u januaru, novembru i decembru prošle godine uticao na devet smrtnih ishoda i skoro 250 povreda u saobraćajnim nezgodama, dovoljno govori koliko je važno poštovanje svih saobraćajnih propisa.
 
Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, vozač je u obavezi da u saobraćaju na putu poseduje zimsku opremu i koristi na propisan način, u suprotnom predviđena je novčana kazna.
 
ABS apeluje na vozače da prilagode vožnju uslovima saobraćaja i stanju puta i budu oprezni tokom vožnje, naročito u zimskim uslovima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Novak pokrenuo lavinu! Posle Srbina oglasili se i Alkaraz, Rune, Mekinro... (FOTO)
Tenis

Novak pokrenuo lavinu! Posle Srbina oglasili se i Alkaraz, Rune, Mekinro... (FOTO)

Britanac Endi Marej odigrao je poslednji meč u karijeri na Vimbldonu. Osvajao je dva puta ovaj turnir, zlatnim slovima upisan je u istoriju "zelenog" grend slema, a Novak Đoković ga je čekao na terenu da ga zagrli, javno je na društvenim mrežama izrazio poštovanje prema prijatelju i rivalu, a onda su to učinili i mnogi ljudi iz sveta tenisa.

05.07.2024

13:24

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija