• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: TV Prva

01.11.2023

10:30

Beogradske ulice postale "minsko polje"  zbog nesavesnih vlasnika pasa! Jedna opština najavila nove kazne

Freepik.com

Društvo

Beogradske ulice postale "minsko polje" zbog nesavesnih vlasnika pasa! Jedna opština najavila nove kazne

Podeli vest

Svakoga dana pripadnici eko patrole čiste ulice od psećeg izmeta i dnevno pokupe i do 30 kilograma izmeta.

Izmet koji nesavesni vlasnici ostavljaju za svojim psom, pored toga i problemi sa psima lutalicama, koje, takođe, nesavesni vlasnici prepuštaju ulici, opasni psi koji se šetaju bez korpe, a nekada čak i bez povoca, jer "neće on, samo se igra", samo su neki od problema zbog kojih se već više godina govori o uvođenju poreza na kućne ljubimce, ali i o kaznama! 

Proteklih godina svedoci smo da pošten svet ne može opušteno da se prošeta ulicama prestonice, a da ne hoda kao po minskom polju! Sa svakim korakom građani su u riziku da ugaze u pseći izmet, koji nesavesni građani ostavljaju za svojim ljubimcima. Zbog toga, uprava Grada Beograda bila je primorana da uvede eko patrolu.

Svakoga dana pripadnici eko patrole čiste ulice od psećeg izmeta. Kako su jednom prilikom rekli iz ove ekipe, dnevno pokupe i do 30 kilograma izmeta, međutim, u poslednje vreme obim posla toliko se povećao da su čelnici gradskih opština prinuđeni da povuku i neke drastičnije poteze.

Radoslav Marjanović, predsednik GO Stari grad, kaže da se beleži trend povećanja otpada, da se javila potreba za pojačanjem eko patrola.

- To možemo da pripišemo dvema stvarima: prva stvar je da verovatno se i povećava broj kućnih ljubimaca na teritoriji naše opštine, a takođe postoji sigurno jedan deo ljudi koji zna da postoji ekopatrola koja se bavi čišćenjem naših ulica, tj. specifičnom vrstom otpada i onda za sobom, odnosno za svojim kućnim ljubimcima, ne žele da počiste ulicu - kaže Marjanović.

Kazne za nedogovorne vlasnike

Marjanović nije spomenuo mogućnost uvođenja poreza na kućne ljubimce, ali je istakao da postoji plan da se neodgovorni vlasnici pasa u budućnosti kažnjavaju. "Siguran sam da će veliki broj građana to podržati, ali takođe sam siguran da će podržati i odgovorni vlasnici pasa. Neretko smo imali situacije da smo prisustvovali čak i svađama odgovornih i neodgovornih vlasnika pasa kada se govori o skupljanju psećeg izmeta na ulicama Beograda", kaže Marjanović.

Kaže i da će opština raditi na tome da se tokom sledeće godine nabave dodatne mašine, koje će se naći na ulicama Starog grada.

- Svaka mašina, koja radi, prelazi preko 10 km dnevno, ogromne površine se pokrivaju, ali se pokazalo da to nije dovoljno i da je neophodno da još dodatno pojačamo ovu aktivnost", kaže Marjanović. Međutim, da bi sve imalo smisla, važno je da se radi i na prevenciji, odnosno da se radi na podizanju svesti da svi građani koji imaju svoje kućne ljubimce treba da se ponašaju odgovorno i da vode računa o ulicama kojima se šetaju, kao što vode računa i o svom dvorištu ili svom stanu ili mestu gde žive -  zaključio je  Radoslav Marjanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija