• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.11.2023

09:51

Šolak lažni zapadnjak i evropejac! Tajne tajkuna i Junajted grupe: Skriveni interesi i afere pod lupom Brisela i Vašingtona

Tanjug

Društvo

Šolak lažni zapadnjak i evropejac! Tajne tajkuna i Junajted grupe: Skriveni interesi i afere pod lupom Brisela i Vašingtona

Podeli vest

U poslednjih nekoliko godina, ime Dragana Šolaka postalo je sinonim za kontroverzne poslovne prakse i sumnjive veze sa osobama koje se nalaze na crnim listama širom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

Osnivač i manjinski vlasnik Junajted grupe, Šolak je dugi niz godina velike sume novca trošio na lobiranja u Briselu i Vašingtonu protiv države Srbije i direktnog konkurenta Telekoma, a ustvari na taj način želi da maskira i prikrije velike afere koje ga prate i pravu pozadinu svojih poslovnih partnera i njihovu umešanost u velike afere oko pranja prljavog novca iz Rusije.

Iza sjaja Šolakove medijske mašinerije koja promoviše proevropsku i prozapadnu Junajted Grupu, kriju se duboko zakopane poslovne tajne koje bacaju senku i otkrivaju pravu istinu ovog propalog giganta.

Razotkrivanje saradnje sa pojedincima koji se nalaze na crnim listama zbog učešća u najvećim aferama vezanim za pranje ruskog novca i sumnjivih finansijskih transakcija predstavlja samo vrh ledenog brega.

Najveću međunarodnu pažnju privukla je afera u kojoj je glavni akter famozni Volfram Kuoni - ovaj dugogodišnji najbliži saradnik Dragana Šolaka predmet je istražnih radnji u rodnoj Švajcarskoj, Nemačkoj i Lihtenštajnu zbog sumnji da se bavio pranjem para za ruske tajkune i političare bliske Kremlju, kao i skrivanjem njihove imovine od zapadnih sankcija. 

Kuoni je direktno radio za ljude iz Kremlja, a sumnja se da je i danas u njihovoj službi. Najbliži je saradnik i proruskog tajkuna Konstantina Ževaga, protiv koga je u Ukrajini podignuta optužnica zbog iznošenja 113 miliona evra iz zemlje. O vezama “bankara Kremlja” sa Šolakom izveštavali su mediji u Sloveniji, Italiji i SAD, a njegovim ruskim vezama prvi su se bavili mediji u Švajcarskoj. 

Foto: Tanjug/društvene mreže

 

Kuoni je u peiodu 2015-2022. bio na čelu firme “United Media AG” u Cirihu, koja je deo Junajted Grupe, a u isto vreme je bio potpredsednik UO Gasprombanke Švajcarska.

Kako bi se nekako ogradio od proruskog Kuonija, Šolak ga je sklonio sa zvanične funkcije u maju 2022, puna tri meseca nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu, ali do danas su ostali vrlo bliski - između ostalog, ovaj Švajcarac je i danas ovlašćeno lice firmi na koje se vode dve poslovne zgrade SBB u Beogradu. 

Volfram Kuoni i njegova supruga srpskog porekla Marija, investicioni bankar, zaduženi su za upravljanje mrežom ofšor firmi širom sveta na koje se vodi lično bogatstvo Dragana Šolaka, poput superluksuzne vile na Floridi, kao i novac koji Junajted Grupe ispumpava iz zemalja u kojima posluje.

Bugarska afera je vezana za ime Delijan Peevski, koji je proruski političar i “kontroverzni biznismen” sa crne liste SAD, omogućio je Šolaku i Junajted Grupi da “na velika vrata” uđu na bugarsko tržište 2020. i 2021. godine. 

Peevski je dugi niz godina bio glavni medijski tajkun u Bugarskoj i upravo sa njim je Šolak dogovorio kupovinu holdinga Nova u januaru 2021. za 290 miliona evra, što je za  čak 105 miliona evra više od sume za koju su je dobili prethodni vlasnici samo godinu dana ranije - delom pranje pare, delom korupcija - tako su glasili komentari u bugarskoj javnosti. 
Takođe početkom 2021. od Peevskog je Junajted Grupa kupila novinski lanac od šest dnevnih listova i magazina za nepoznatu sumu novca. 

Sve to vreme Peevski je pominjan kao “gospodar korupcije” u bugarskoj politici i medijima, a u junu 2021. protiv njega su zbog toga SAD uvele “personalne ekonomske sankcije”.

Sumnja se da je Šolak preuzimanjem medija od Peevskog za velike pare praktično spasao njegovu imovinu od sankcija. U februaru 2023. protiv Delijana Peevskog sankcije je uvela i Velika Britanija. 

Takođe: Junajted Grupa je avgusta 2020. u Bugarskoj kupila medijsku kompaniju Vivakom za astronomskih 937 miliona evra od grupe vlasnika tesno povezanih sa vlastima Rusije, među kojima su ruska VTB banka i ruska državna kompanija Delta Kapital Internešenel.

 Trenutno se protiv Junajted Grupe u Bugarskoj vodi pravni postupak zbog sumnje za nezakonito preuzimanje telekomunikacionog operatera Bulsatkom. 

Foto: printscreen

 

Grčka je poprište trenutno najveće medijske afere Dragana Šolaka - najugledniji mediji u Atini već mesecima ne prestaju da se bave mutnim poslovima i lošim finansijskim stanjem Junajted Grupe u toj zemlji, uključujući prekršeno obećanje o investiciji od dve milijarde evra. Sve ovo je dovelo do raskola u vrhu Junajted Grupe gde Nikos Statopulos kaže da je njegov manjinski partner Šolak “provincijalac”, koji cenzuriše medije i koji je u zajednički biznis doneo “zastarela i brutalna balkanska pravila”.

Severna Makedonija je nakon višegodišnjih malverzacija u poslovanju firme “Total TV Makedonija” početkom oktobra 2023. godine pokrenula istragu pod sumnjom za organizovani kriminal, kojom se bavi čak 38 finansijskih inspektora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mina

pre 6 meseci

Neophodno je da pravosudni organi preduzmu odlučne korake kako bi istražili sve aspekte ovih optužbi i da se adekvatno kazne odgovorne osobe.

erik

pre 6 meseci

Tajkun Šolak može da pukne od muke jer ne može da podnese da se Srbija razvija

ero sa onoga sveta

pre 6 meseci

Očigledno je da je tajkun Šolaku stalo samo do njegovog ličnog interesa.

risto

pre 6 meseci

Očajnik Dragan tajkun Šolak vuče svoje poslednje poteze.

radoslav

pre 6 meseci

Kvazi tajkun Solakovi mediji mogu samo da kipte od besa i to je sve.

rintintin

pre 6 meseci

Zlim Tajkunskim medijima smeta stabilna i čvrsta Srbija

Dusan

pre 6 meseci

Gradjani će uvek biti uz Vučića svidjalo se to opoziciji ili ne.

Tiosav

pre 6 meseci

Tajkun Tajkun Solak puca od muke sto se Srbija razvija i napreduje.

toša

pre 6 meseci

Tajkun Solak je smesan sam po sebi tako da ovo ne cudi.

ivica

pre 6 meseci

Tajkunskim medijima bi odgovarala slaba Srbija kakva je bila u dosovsko vreme.

tex

pre 6 meseci

Tajkunskim medijima je uspesna Srbija trn u oku.

ivica

pre 6 meseci

Opozicioni tajkuni mrze sve sto je dobro za Srbiju.

Nina

pre 6 meseci

Šolakovi su svi lažni, rade za svoj interes i za novac.

NATAŠA

pre 6 meseci

PA ON IMA PODRŠKU ZAPADA, KAKO TO DA IM VIŠE NIJE DOBAR

Goca

pre 6 meseci

Opozicija je spremna na svasta kako bi srusili sadasnju vlast, ali im nista nece uspeti svakako.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)
Fudbal

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)

Fudbaleri Crvene zvezde i Vojvodine večeras na stadionu "Lagator" u Loznici igraju finale Kupa Srbije, a meč je privukao veliku pažnju srpske fudbalske javnosti. Kako javlja naš izveštač iz Loznice, na novootvoreni stadion stigao je i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

21.05.2024

19:54

Planeta

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!
Sami su to tražili

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!

Demokratija je u Evropi zamišljena kao osnovna vrednost koju podržava šira javnost širom kontinenta. Istovremeno, a talas ekstremne desnice, čiji se vrhunac očekuje tokom evropskih izbora u junu, smatra se samo prolaznom političkom pojavom. I dalje se veruje da će evropska demokratija opstati - iako zvuči utešno, to nije sasvim tačno, piše Politiko .

21.05.2024

19:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija