• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

10.11.2023

09:30

Krenula sezona respiratornih infekcija: Četvrtina pacijenata ima koronu

Pixabay/Pexels

Društvo

Krenula sezona respiratornih infekcija: Četvrtina pacijenata ima koronu

Podeli vest

U Domu zdravlja Savski venac, od 3. oktobra, kada je zvanično počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, do sada je dato 1.450 doza vakcina, dok je broj pregleda u respiratornoj ambulanti porastao na 80 dnevno, od kojih je četvrtina pozitivna na kovid 19.

- U Domu zdravlja Savski venac od 3. oktobra do sada je dato oko 1.450 doza vakcine protiv sezonskog gripa. U proseku se daje oko 40 vakcina dnevno. Uglavnom se vakcinišu naši sugrađani stariji od 65 godina i to pretežno kardiovaskularni i plućni bolesnici - rekla je dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac”.

Dostupna vakcina

Ona je dodala da je dostupna četvorovalentna influvac tetra vakcina proizvođača Viatris, koja sadrži četiri različita soja virusa influence, a mogu je primiti svi pacijenti koji nemaju akutnu infekciju.

- Kontraindikacije za primenu vakcine su alergija na jaja, gentamicin ili neku od komponenata vakcine. Nismo imali neželjenih reakcija na vakcinu. Preporuka je da se obavezno vakcinišu stariji od 65, kardiovaskularni bolesnici, osobe koje se leče od hroničnih bolesti pluća, astme, dijabetičari, imunokompromitovane osobe, ekstremno gojazni, kao i osobe zaposlene u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite - rekla je dr Kalabić.

Ona je ukazala da se imunitet stiče za dve do tri nedelje i traje od 6 do 12 meseci. Kao reakcije na vakcinu mogu se javiti bol na mestu uboda, crvenilo, otok, kod nekih osoba i glavobolja, bolovi u mišićima malaksalost, ali su to reakcije koje prolaze u roku od jednog do dva dana.

- S obzirom na to da je grip infekcija koja se prenosi kapljičnim putem, savetuje se izbegavanje kontakata sa zaraženim osobama, provetravanje prostorija i ne dodirivati rukama oči, nos, usta - rekla je dr Kalabić.

Jačanje imuniteta

Preporuka je, takođe, jačanje imuniteta, što podrazumeva redovan san, dovoljan unos tečnosti: supa, čajeva, sveže ceđenih sokova kao i svakodnevni unos svežeg voća i povrća i umerena fizička aktivnost.

- Vakcinacija je najefikasnija mera prevencije - istakla je dr Kalabić.

Ona je dodala da je od kraja avgusta broj pregledanih u respiratornoj ambulanti u stalnom porastu, da bi sad taj broj dostigao oko 80 dnevno, od kojih jedna četvrtina ima pozitivne briseve na kovid.

- Kliničke slike su uglavnom blage, temperatura, zapušenost nosa, kašalj. Simptomi su uglavnom blagi. Tegobe prolaze za nekoliko dana. Javlja se stanovništvo svih uzrasnih struktura, najviše radno aktivno stanovništvo - rekla je dr Kalabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14