• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.11.2023

09:22

SZO upozorava: Pojavila se dva nova soja korona virusa! Naš epidemiolog otkriva kakvi su simptomi!

Informer

Društvo

SZO upozorava: Pojavila se dva nova soja korona virusa! Naš epidemiolog otkriva kakvi su simptomi!

Podeli vest

Korona virus nastavlja da mutira, pojavljuju se novi sojevi i podsojevi, a mnogi svetski priznati stručnjaci poslednjih dana upozoravaju na novu varijantu omikrona poznatu kao HV.1, koji je već dominantan u SAD, kao i JN.1 koji je “potomak” pirole, pronađen u Velikoj Britaniji, SAD, Islandu, Portugalu i Španiji.

Svetski epidemiolozi smatraju da bi novi sojevi korona virusa, uključujući HV.1 i JN.1 mogli da prođu kroz Evropu pre zime i da cirkulišu tokom zimskog perioda i Božića, te upozoravaju ljude da budu na oprezu i ukazuju na simptome na koje treba posebno obratiti pažnju.

Svetska zdravstvena organizacija je izdala novi, 13. po redu vodič i smernice sa novim preporukama za pacijente koji boluju od korona virusa, kao i za lekare koji će ih lečiti.

Prema rečima epidemiologa dr Nebojše Bohuckog najviše je kod nas bilo reči o erisu i piroli, koja je imala 30 mutacija, odnosno druge omikrone, što znači da su novi virusi „njihova deca i unučad“.

Nisu opasniji, već zarazniji

Prema njegovim rečima pirola se pojavila letos i ostala je slabo zastupljena, međutim, smatra se da je njena mutacija upravo JN.1 koji je udaljenija mutacija od prethodnih. Znači da su veći izazovi za imuni sistem.

- Smatra se, teoretski, da će našem imunom sistemu biti najteže da se izbori sa JN.1, ali to ne znači da je opasniji od drugih, već da će osoba koja je imala infekciju jednu, dve ili više, kada dođe u kontakt sa JN.1 opet verovatno da oboli. Imuni sistem će se izboriti, neće biti teža bolest, ali će osoba imati kliničku sliku u trajanju od nekoliko dana ili duže. Neophodna je apstinencija s posla, biće na bolovanju i drugo. Dakle, trenutno je HV.1. dokazao koliko je potentan, dok je JN.1 tek u povoju. JN.1 je otkriven u avgustu u Luksemburgu, a već u septembru je došao u SAD, a nakon toga ga beležimo u 11 zemalja najmanje - kaže dr Bohucki.

Foto: printscreen

 

Kako kaže "samo čekamo da se dokažu i kod nas".

- Mi međutim nećemo imati ni američki ni islandski scenario. Očekujemo povećanje obolelih koji neće imati težu kliničku sliku - kaže dr Bohucki.

Inače poslednja revizija vodiča SZO za lečenje kovida donosi jednu novinu, a to je prema rečima dr Bohuckog kategorija umerenog rizika.

- Do sada smo uvek govorili o niskom ili visokom riziku. Smisao ovog vodiča je da se olakša rad zdravstvenim radnicima - napominje epidemiolog.

Jedan lek nikako ne smete koristiti

SZO je izdala upozorenje da jedan lek nikako ne treba koristiti, jer imamo subpopulacije sa aspekta hroniciteta ili njihovih godina.

- Za osobe koje su iznad 65 godina ili su mlađe od 65, ali imaju ekstremnu gojaznost, dijabetes, oboljenje bubrege, jetre, rizik je oko 3 odsto za hospitalizaciju, a za ostale koji nemaju ta oboljenja je rizik 0,5 odsto. Ovi podaci olakšavaju rad zdravstvenih radnika, jer kada imaju pacijenta sa kovidom koji ima neke od rizika onda je jasnije šta treba da rade - kaže dr Bohucki za Blic.

Foto: Pixels

 

Sagovornik napominje da se smatra da je trenutno najbolji lek za sve osobe koje imaju visok rizik od hospitalizacije, tačnije dva antivirusna leka u jednom, „pakslovid“. SZO je dala odobrenje za ovaj lek još u aprilu 2022. godine.

- Za ljude u niskom riziku, one kojima ne treba nijedan lek, a mnogi žele antivirotik jer prate medije i internet, i ako nemaju iznad 65 godina i hronična oboljenja, lek izbora je paracetamol. Bitno je još reći da je SZO jako protiv primene leka „ivermektin“. Međutim, ako je reč o teškim slučajevima, kritičnim i životno ugroženim stanjima može da se koristi u okviru kliničkih istraživanja, ali zna se vrlo dobro koji su kriterijumi za studije - zaključuje naš poznati stručnjak.

Manje zaraženih, ali se retki testiraju

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, u Srbiji je u nedelji od 2. do 9. novembra registrovano 3.684 novih slučajeva korone koji su potvrđeni na testovima, što je nešto manje nego sedam dana ranije.

Foto: Pixels

 

Procenat pozitivnih u odnosu na testirane već mesec dana se kreće između 20 i 25 odsto, mada je činjenica, što potvrđuju lekari na terenu, da zbog slabijih simptoma veliki broj obolelih uopšte i ne dolazi u domove zdravlja ili ambulante.

Srbija se prema kriterijumima ECDC trenutno nalazi u ljubičastoj korona zoni sa 100-150 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Simptomi JN.1

* Groznica

* Kašalj

* Umor

* Začepljenje nosa

* Curenje iz nosa

* Dijareja

* Glavobolja

Simptomi HV.1

* Groznica

* Kašalj

* Umor

* Začepljenje nosa

* Curenje iz nosa

* Bol u grlu


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija