• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.11.2023

16:14

Kupci polovnih automobila na muci: Plaćaju za četvrtinu više zbog vraćene kilometraže!

Informer

Društvo

Kupci polovnih automobila na muci: Plaćaju za četvrtinu više zbog vraćene kilometraže!

Podeli vest

Kupci polovnih automobila u Srbiji mogu platiti skoro četvrtinu više od stvarne vrednosti vozila zbog vraćene kilometraže i tako izgubiti hiljade evra, pokazuju rezultati istraživanja.

Takođe, u Srbiji automobili sa vraćenom kilometražom prosečno dobijaju povećanje vrednosti za 24 odsto, navodi "carVertical" koji je sproveo istraživanje.

Međutim, situacija u Srbiji je puno bolja nego u Ujedinjenom Kraljevstvu (29 odsto), Italiji (29 odsto) i Litvaniji (25 odsto), gde je prosečan rast vrednosti najveći među 15 ispitanih zemalja.

S druge strane, najmanje povećanje cena zbog smanjene kilometraže je u Ukrajini (17 odsto), Poljskoj (19 odsto) i Rumuniji (20 odsto).

Vozači više vole automobile sa manjom kilometražom, očekujući da će biti u boljem stanju i da neće zahtevati obimne popravke, pa je teško pronaći kupca za vozilo sa visokom kilometražom, osim ako cena nije znatno niža.

Zato prevaranti koji prodaju automobile menjaju broj pređenih kilometara, veštački povećavajući njihovu vrednost i ostvarujući veću dobit.

Foto: Marko Đoković

 

U slučaju 15-godišnjeg automobila sa smanjenom kilometražom, treba napomenuti da ta prevara može povećati vrednost vozila u proseku za 27 odsto.

Za svakih 100.000 umanjenih kilometara na brojaču kilometara, kupac nehotice može preplatiti oko 2.000 evra.

Dakle, ako brojač pokazuje 200.000 kilometara umesto stvarnih 400.000 km, to potencijalno znači da će kupac završiti sa preplatom od čak 4.000 evra za takvo vozilo.

Iako se ovaj rast cena može činiti velikim za model iz 2008. godine, ove vrednosti su izračunate na platformi "carVertical", gde korisnici obično proveravaju skuplje automobile i manje automobile ekonomske klase.

Različite marke automobila reaguju na vraćanje kilometraže nejednako pa to može varirati od povećanja vrednosti za 15 odsto kod automobila marke mazda i dacia, do 27 odsto kod land rovera.

Kupci mogu potrošiti do 2.000 evra više na svakih 100.000 vraćenih kilometara kada kupuju daciu.

Foto: Pixabay

 

Međutim, druge marke mogu doneti još veće finansijske gubitke.

Kupci modela renaulta mogu izgubiti do 2.300 evra na svakih 100.000 vraćenih kilometara, opel - 2.200 evra, a škoda - 4.200 evra.

Takođe, 100.000 vraćenih kilometara najskuplji su za kupce premijum vozila: audi (6.000 evra), volkswagen (4.500 evra), bmw (7.000 evra) i mercedes-benz (10.600 evra).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija