• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

12.12.2023

09:17

Da li Srbiji preti mutirani potomak pirole?! Svet je na oprezu zbog novog soja: Prepoznatljiv je po ovih 7 simptoma!

printscreen

Društvo

Da li Srbiji preti mutirani potomak pirole?! Svet je na oprezu zbog novog soja: Prepoznatljiv je po ovih 7 simptoma!

Podeli vest

Svet je upozoren na novi podtip omikron soja korona virusa - JN.1, koji Srbiji još nije registrovan, kao što nije ni pirola, a on se smatra, upravo, njenim mutiranim "potomkom". Bez obzira na to, domaći stručnjaci su na oprezu.

- Mi očekujemo da će stići - kaže načelnik jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Slavica Maris.

Ističe da se situacija prati na nedeljnom nivou, ali ocenjuje da nema razloga za posebnu zabrinutost.

- Sve su to podvarijante omikrona, a većina nas je nekoliko puta preležala kovid ili je vakcinisana - navodi ona i podseća koji simptomi važe za omikron soj, pa tako i njegove podvarijante:

- U najvećem procentu korona ide blago: curenje iz nosa, temperatura koja ne mora biti visoka, može biti i 37,5, bolovi u grlu, malaksalost, bolovi u leđima. To su najčešći simptomi. Ne smemo zaboraviti na populaciju stariju od 65 godina i osobe koje imaju hronično oboljenje, kojima je oslabljen imunitet, kod njih može doći do teže kliničke slike koja zahteva i hospitalno lečenje.

Prema njenim rečima za sve respiratorne infekcije važe iste mere opreza.

- Ono što možemo za sve respiratorne infekcije da kažemo jeste da treba izbegavati provođenje vremena sa obolelim osobama, veće provetravanje prostorija, održavanje socijalne distance i redovno pranje ruku. Na sve ovo, potrebno je jačanje imuniteta adekvatnom ishranom, uzimanjem dovoljno vitamina, voća i povrća, ali isto tako probiotika. Značajan je i u prevenciji crevnih zaraznih bolesti, ali i za opšte jačanje imuniteta - objašnjava dr Maris.

Foto: Pixabay

 

Kako strani mediji navode, u SAD je talas nove podvarijante omikrona JN.1 već krenuo, ali bi se mogao ublažiti buster vakcinom i ostalim od ranije poznatim merama.

Po podacima zdravstvenih zvaničnika, u Sjеdinjеnim Državama jе u trećoj nеdеlji novеmbra zbog kovida hospitalizovano gotovo 10.000 pacijеnata, a rеč jе o povеćanju od 10 posto u odnosu na prеthodnu nеdеlju, prenosi Hina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija