• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

17.12.2023

09:31

PKS objavila: Skoro 400 srpskih kompanija učestvovalo na svetskim sajmovima

Zoran Sinko

Društvo

PKS objavila: Skoro 400 srpskih kompanija učestvovalo na svetskim sajmovima

Podeli vest

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas da je u 2023. organizovala učešće srpske privrede na 22 međunarodna sajma u inostranstvu.

Od toga je 20 bilo u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS). Kako se navodi, na ovim prestižnim svetskim smotrama izvoznika učestvovalo je skoro 400 kompanija i održano je preko 13.000 sastanaka sa poslovnim partnerima, a dogovoreni izvozni poslovi premašili su 75 miliona evra.

Rukovodilac Centra za sajmove PKS-a Jovanka Ćalina kazala je da je plan da se u narednoj godini zadrži isti nivo promocije izvozne ponude srpskih kompanija na vodećim međunarodnim sajmovima. "Kada pravimo plan sajmova, uvek uzimamo u obzir tržišta na kojima su traženi srpski proizvodi i srpske kompanije, ali i ona koja imaju potencijal da se izvoz proizvoda iz Srbije širi na ceo određeni region", navela je ona. Ćalina je naglasila da su izvozno orjentisane kompanije više nego ikada zainteresovane za sajmove, za direktne sastanke i kontakte sa potencijalnim kupcima i priliku da dođu do novih tržišta, jer kako dodaje "teško je samo kroz onlajn kanala doći do novih poslova".

"Ocena izlagača je da je organizacija 22 sajma u 2023. protekla na visokom nivou, od pripreme, preko logističke i organizacione podrške do kvaliteta izgradnje nacionalnih paviljona, što je dokumentovano za svaki od ovih parametara", kazala je ona. Ćalina podseća da su se u 2023. kompanije iz Srbije u organizaciji PKS i RAS, predstavile na vodećim svestkim sajmovima među kojima su PRODEXPO u Moskvi, GULFOOD u Dubaiju, PROWEIN u Diseldorfu, PLMA u Amsterdamu, GITEX u Dubaiju, ANUGA u Kelnu, kao i AGRITECHNICA u Hanoveru i drugim.

"Svake godine nastojimo da organizujemo nastup domaće privrede na nekom novom tržištu. Tako su ove godine naši privrednici prvi put izlagali na Međunarodnom sajmu prehrambene industrije u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Ovo tržište predstavlja jedno od najprivlačnijih na Bliskom istoku i pruža šansu srpskoj privredi za značajniji plasman poljoprivrednih proizvoda, pre svega smrznutog voća i povrća, kao i svežeg voća", objašnjava Ćalina.

Ona je dodala da imajući u vidu da se dugoročni plan Kraljevine Saudijske Arabije bazira na smanjenju proizvodnje zbog očuvanja vodnih resursa, kao i na povećanju uvoza hrane, prvenstveno pšenice, postoji velika šansa za plasman poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na saudijsko tržište, što se, posebno odnosi na žito, ječam, kukuruz, soju, pirinač, razne vrste semena i ulja, kao i na farmerski uzgoj stoke. Sajmovi, prema njenim rečima, imaju važnu ulogu i donose velike koristi, kako samim izlagačima i organizatorima, tako i potencijalnim kupcima i posetiocima, a na tim manifestacijama se kako ističe uvek, osim proizvoda predstavljaju i najnoviji trendovi i inovacije u određenoj industriji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

INFLACIJA U SRBIJI MANJA NEGO U 11 ČLANICA EVROPSKE UNIJE!
Politika

INFLACIJA U SRBIJI MANJA NEGO U 11 ČLANICA EVROPSKE UNIJE!

Međugodišnja inflacija u Srbiji je u februaru i martu bila veća od proseka Evropske unije, a manja nego u nekim članicama EU i to u februaru od četiri, a u martu od 11 članica, navodi se u najnovijem biltenu Makroekonomske analize i trendovi (MAT) koji izdaju Ekonomski institut i Privredna komora Srbije

09.05.2022

20:28

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija