• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

20.12.2023

10:27

Ovo je mogući uzrok smrti deteta u vrtiću: Pedijatar Milićević objasnio koji su faktori rizika za iznenadnu smrt: "Više su pogođena muška deca"

Aleksandar Jovanović Cile

Društvo

Ovo je mogući uzrok smrti deteta u vrtiću: Pedijatar Milićević objasnio koji su faktori rizika za iznenadnu smrt: "Više su pogođena muška deca"

Podeli vest

Dete staro godinu dana preminulo je u vrtiću na Novom Beogradu. Prema prvim informacijama, građani su oko 13.30 sati u vrtiću videli policiju i Hitnu pomoć. Policija je obavila uviđaj. O slučaju je obavešteno Više javno tužilaštvo, a prema nezvaničnim informacijama, telo deteta će biti poslato na obdukciju, kako bi bio utvrđen tačan uzrok smrti.

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da će se tek ispitivanjem utvrditi šta je uzrok smrti deteta iz novobeogradskog vrtića. Naveo je da postoji mogućnost da je u pitanju sindrom iznenadne smrti, što je jedna od najtraumatičnijih situacija u medicini.

- Sindrom iznenadne smrti javlja se kod odojčadi, do godinu dana i kod dece od godinu do 3 godine. To se događa svuda. Obično se javlja kod muške dece, češće se javlja kod dece koja su ranije rođena, kod dece koja su imale malu težinu na rođenju, dakle ispod 2,5 kg. Zatim događa se kod dece koja su majke u trudnoći pušile 10 cigareta, što za 4 puta povećava šansu za sindrom iznenadne smrti ili kako se nešto zove smrt deteta u kolevci, odnosno smrt deteta u krevetu - kaže dr Saša Milićević.

Ne postoji nijedan simptom koji bi mogao da ukaže na iznenadnu smrt

Problematično je to što ne postoji nijedan simptom koji bi mogao da ukaže da će se ovakva tragedija dogoditi.

- Ne postoji nijedan znak da li bi neko dete moglo ima iznenadnu smrt. Čak i obdukcija pokaže dobre analize. Smatra se da je u najvećem broju slučajeva nezrelost tog respiratornog, odnosno disajnog sistema kod deteta. Zatim da postoje različiti metabolički poremećaji, da postoji poremećaj ritma rada srca kod dece koja su, nažalost, tako završena - kaže dr Milićević.

Ističe da je najveća tragedija kod ovakvih slučajeva i to što se oni ne mogu sprečiti nikako.

- Jedna od preventivnih mera je da beba spava na tvrdoj podlozi, da ne spava na stomaku, da nema puno igračaka, ni plišanih, da nema puno jastučića jer to može da ometa disanje. Deca ne treba da spavaju sa roditeljima, pogotovo ako roditelji koriste sedative, ako su alkoholisani ili ako su previše umorni. Beba treba da spava pored, u svom krevecu, pored roditelja - ističe dr Milićević.

Ističe da je veoma važno ni da ne bude topla prostorija, dete ne sme da bude pretopljeno i veoma je važno da mu organi za disanje budu potpuno slobodni.

Kako kaže, kroz svoje medicinsko iskustvo više puta se susretao sa ovakvim situacijama.

- Zaista je dramatično i za sestre i za lekare, naravno i za roditelje, jer dovede dete koje je bilo apsolutno zdravo. Ovo, recimo, ne obuhvata smrt deteta koji je imalo srčanu manu ili imalo neko drugo oboljenje, gde smo znali i roditelji znali. Na primer, kažu da je imalo srčanu manu i, nažalost, preminulo. Ovo su potpuno zdrava deca koji iz nekog razloga prestanu da dišu i srčani zastoj je i nepovratno ode. Tako da su to, zaista dramatične i teške situacije - kaže dr Milićević za "Jutro na Blic".

Podsećamo, dečak je, dok je boravio u vrtiću na Novom Beogradu, spavao, probudio se i počeo da povraća. Nakon toga je preminuo. Naloženi su obdukcija i toksikološke analize. O slučaju je obavešteno Više javno tužilaštvo.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija