• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

27.12.2023

13:53

Senzacija u Srbiji! Pojavila se ptica koja do sada nije viđena! (FOTO)

rina.rs

Društvo

Senzacija u Srbiji! Pojavila se ptica koja do sada nije viđena! (FOTO)

Podeli vest

U blizini Sokobanje na jezeru Bovan, 26. decembra 2023, Slobodan i Danilo, su posmatrali dve vrste ptica iz familije morskih gnjuraca koje su kao zimski gosti u Srbiji beleženi i prethodnih godina: riđogrli morski gnjurac (Gavia stellata) i vrnoglavi morski gnjurac (Gavia arctica).

A onda su videli i trećeg predstavnika ove familije, pomenutog velikog morskog gnjurca.

Vremenski uslovi i udaljenost ptice od obale nam nisu omogućili da sa lakoćom uslikamo i potvrdimo da se zaista radi o velikom morskom gnjurcu. Međutim, bili smo veoma strpljivi, pa je ptica na kraju prišla nama“, pojašnjava Danilo Penić, prenoseći atmosferu sa terena.

U knjizi “Ptice Srbije - kritički spisak vrsta” se ističe da je ova vrsta navodno beležena na nekoliko zasebnih lokaliteta počev od 1939. godine, ali zbog nedostatka konkretnih dokaza, njeno posmatranja nije nikada i potvrđeno, a podaci nisu smatrani verodostojnim.

Sve se promenilo 26. decembra kada su načinjene prve i za sada jedine fotografije ove vrste koje sa sigurnošću potvrđuju njeno prisustvo u našoj zemlji.

Veliki morski gnjurac koji je zabeležen u svom zimskom ruhu, dugačak je do 88cm, a raspon krila mu doseže do 148cm. U Evropi se gnezdi na krajnjem severu uz velika jezera i u tundri, dok tokom zime boravi na obalama mora i velikih jezera Zapadne i Severne Evrope.

Ova ptica u potpunosti se prilagodila životu u vodenim površinama: hrani se ribom koju vešto lovi roneći i više desetina metara u dubinu, a noge koje su smeštene iza polovine tela savršena su vesla u vodi, dok se na kopnu kreće tromo, u žabolikim skokovima.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptice Srbije svake godine sprovodi međunarodni Zimski popis ptica vodenih staništa. U okviru ovog popisa tokom januara obilazimo gotovo svaku vodenu površinu u Srbiji, međutim ornitološka radoznalost ne da mira, pa kada god se ukaže prilika, tokom zime, probamo da na većim vodenim površinama pronađemo neku retku pticu selicu. Ovog puta smo imali mnogo sreće i dobili smo pravi novogodišnji poklon", zaključuje Slobodan Marković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija