• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

09.01.2024

15:22

Ledeni dani opasni za srce! Poslušajte savete Nade Macure

Zoran Sinko

Društvo

Ledeni dani opasni za srce! Poslušajte savete Nade Macure

Podeli vest

Kardiolog Nada Macura, istaknuti stručnjak u oblasti srčanih oboljenja, istakla je ključne savete za očuvanje zdravlja tokom promenljivih vremenskih uslova! Prema njenim rečima, dobro zdravlje je često ono što nam najviše nedostaje, a istovremeno to i zanemarujemo.

Macura ističe da saveti koje ona i njene kolege pružaju imaju značajnu ulogu u podizanju svesti o pravilnom ponašanju tokom ovakvih vremenskih oscilacija.

Iako je izazovno dati univerzalni savet, posebno u ovim hladnim danima, takođe naglašava da je pravovremeno reagovanje ključno.

Kao stručnjak u oblasti kardiologije, podsetila je na to da je Srbija visoko rangirana kada je u pitanju broj srčanih oboljenja, te da je ovo pitanje od velike važnosti za celokupno zdravstveno stanje nacije.

- Promene vremena mogu biti izazovne, naročito za osobe sa srčanim problemima ili oscilacijama krvnih sudova - dodala je.

S obzirom na značaj slojevitog oblačenja, istakla je da se ova praksa sve više koristi u zvaničnoj medicini, naročito prilikom analize uticaja vremenskih promena na ljudski organizam.

- Preporučuje se slojevito oblačenje, sa prvim slojem od prirodnih materijala poput pamuka, drugim slojem koji pruža toplotu, i trećim slojem koji štiti od vetra i vlage.

Govoreći o rizicima povezanim sa promenama vremena, Macura ističe važnost održavanja normalnog krvnog pritiska, posebno kod starijih osoba.

Krvni pritisak često ostaje neprimećen dok ne dođe do ozbiljnijih simptoma poput glavobolja. Preporučuje se redovno merenje pritiska, naročito u ovakvim vremenskim uslovima. Ako je preterano hladno, ostanite kod kuće - savetuje Macura.

Dala je ključni savet za zdravlje a to j fizička aktivnost.

- To je, pogotovo mladima najbitnije. Klizanje i skijanje, pa i snou bord... To je super. Treba se kontrolisati. Savetujem mladima bar jednom godišnje da kontrolišu lipdini status i šećer u krvi, to je osnovno- savetuje Macura.

Foto: Informer

 

Podsetila je da se treba čuvati i od Velikog kašlja, da svako ima svoju šolju, kašiku i da se pazi kada se kija.

- U zatvorenom prostoru treba nositi maske. Veliki kašalj može da potraje tri meseca. To je uporan kašalj i imate utisak da ćete pocepati pluća - otkrila je Macura.

- Vitamini i dosta tečnosti je ono što treba da uklopimo u sadržaj svoga življenja. Treba se čuvati. Ovo je vreme koje će doprineti tome da će se malo pročistiti to zagađenje. Jako je bitna i epigenetika, to je nešto što formira nas u društvenom životu. Da li ćemo uzimati vitamine, kako ćemo postupati. Ne možemo zanemariti neke poruke organizma... - poručila je.

U zaključku, Macura je istakla da je potrebno pridržavati se saveta i preduzeti preventivne mere kako bismo očuvali svoje zdravlje, posebno tokom ovakvih vremenskih oscilacija.

Njeni saveti su dragoceni za celokupnu populaciju, a naročito za osetljive grupe poput starijih osoba i ljudi sa hroničnim oboljenjima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija