• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

17.01.2024

07:05

Srbi poludeli za luks automobilima! Evo koliko je prodato poršea, jaguara, lamborginija, maseratija...

AP/Photo

Društvo

Srbi poludeli za luks automobilima! Evo koliko je prodato poršea, jaguara, lamborginija, maseratija...

Podeli vest

Prošle godine u Srbiji je ukupno prodato više od 30.000 novih vozila, što je rast od oko 10 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Najprodavaniji su "Škodini" modeli, ali ono što je zanimljivo jeste da je lane bilo čak 266 kupaca luksuznih vozila, pa je tako gotovo planulo 180 luksuznih "poršea", prodato je i 33 "maseratija", 16 "jaguara", 11 "bentlija", sedam "ferarija", tri "lamborginija", jedan "aston martin", 15 "tesli".

Kako ističu stručnjaci, udeo premijum marki u ukupnoj prodaji novih kola je među najvećima u Evropi.

Kako su istakli u Srpskoj asocijaciji uvoznika vozila i delova, računajući ukupno putnička i laka komercijalna vozila, kupcima je u 2023. godini isporučeno 30.651 novo vozilo, što je za 1.816 automobila više nego u istom periodu 2022. godine. Za prošlu godinu je, međutim, karakteristično da je prodat prilično veliki broj luksuznih četvorotočkaša, a bavarski gigant BMW predvodi listu najprodavanijih. Pored BMW-a, prodavali su se i modeli "Maseratija","Ferarija" i "Tesle".

- Najviše vozila je prodato u junu - 3.233, dok su prodavci imali najmanje kupaca u januaru, kada je isporučeno 1.561 vozilo - navodi se u saopštenju.

Foto: Shutterstock

 

Najtraženije marke vozila

* "škoda"
* "tojota"
* "folksvagen"
* "fijat"
* "hjundai"

Najbolja "Škoda"

Kada se računa zajedno prodaja putničkih automobila i LKV, najbolji prodajni rezultat ide "Škodi" i vozila ovog brenda su došla do 5.834 kupca.

- Na drugom mestu brendova sa najvećom prodajom u ovim kategorijama je "Tojota" sa 2.546 prodatih putničkih automobila i LKV, treći je "Folksvagen" sa 2.356, četvrti "Fijat" sa 2.016, peti "Hjundai" sa 1.872 isporučena vozila - kažu u Srpskoj asocijaciji uvoznika.

Dodaju da je lane prodato i 3.440 motocikala, 1.120 mopeda, 1.767 teretnih vozila i 1.239 teških četvorocikala.

Foto: EPAIMAGES

 

Koliko je prodato luksuznih automobila

* "porše" 180
* "maserati" 33
* "jaguar" 16
* "tesla" 15
* "bentli" 11
* "ferari" 7
* "lamborgini" 3
* "aston martin" 1

Kako navode stručnjaci za automobile, tržište vozila je i prošle godine po brojkama prodatih vozila pokazalo da kod nas postoji hronična glad za novim ili novijim automobilima od ovih koje trenutno vozimo.

Platežna moć

Kako za Informer ističe Miodrag Piroški, urednik "Vrelih guma", ukupno je tokom 2023. na našim putevima po prvi put registrovano oko 30.000 novih i više od 100.000 polovnjaka iz uvoza.

- Kod nas zaista postoji glad za novim automobilima, pa je tako tržište novih kola poraslo za nekih desetak procenata. Osim toga, 2023. godine isporučeni su svi oni takozvani "kovid" zaostaci kupljenih modela u drugoj polovini 2022, koji su zbog nedostataka pojedinih elemenata isporučeni nekoliko meseci kasnije. Kod novih vozila najviše se prodalo u privrednom sektoru, oko 70 odsto, dok je trećina novih automobila, ili u brojkama oko 9.000, dospela u ruke fizičkih lica, odnosno građana. Najviše su se prodavali "škoda", "tojota" i "hjundai", što je znak da tržište traži kvalitetna i cenovno prihvatljiva vozila srednje klase - navodi naš sagovornik.

Kako dodaje, kuriozitet rezultata prodaje u 2023. je veliko procentualno učešće premijum marki (BMW, "mercedes", "audi"), u ukupnoj prodaji novih vozila, koje je među najvećim u Evropi.

- Razlog tome svakako treba tražiti u činjenici da je kod nas sve više dobrostojećih platežnih kupaca luksuznih automobila - zaključuje Piroški.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Fudbaler na meti rasista zbog Mesija!
Fudbal

Fudbaler na meti rasista zbog Mesija!

Kanadski fudbaler Mojze Bombito dobio je brojne uvrede na rasnoj osnovi putem društvenih mreža, posle njegovog starta na kapiten reprezentacije Argentine Lionelu Mesiju tokom utakmice na Kupu Amerike.

22.06.2024

08:33

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija