• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

17.01.2024

12:38

Da li imamo razloga da strahujemo od skoka cena nafte zbog blokade u Crvenom moru? Evo da li će barel preći 100 dolara

Shutterstock

Društvo

Da li imamo razloga da strahujemo od skoka cena nafte zbog blokade u Crvenom moru? Evo da li će barel preći 100 dolara

Podeli vest

Ne treba očekivati skok cene nafte ukoliko ne bude većih sukoba na Bliskom Istoku, objašnjava Jelica Putniković, osnivač potala "Energija Balkana" situaciju u Crvenom moru u kojoj Huti blokiraju američke brodove.

Jelica Putniković, osnivač portala Energija Balkana, kaže da nemamo razloga da strahujemo da će se desiti porast cene nafte, objašnjavajući situaciju koja je nastala zbog Huta koji blokiraju američke brodove, odnosno one koji podržavaju Izrael protiv Palestine.

Cena nafte je oko 78 dolara po barelu na Londonskoj berzi, što znači nije toliko poskupela koliko su se mnogi plašili kaže Putniković, ali, dodaje  da postoje spekulanti koji podgrevaju situaciju kako bi svoje proizvode skuplje prodali.

Ipak, Putniković tvrdi da bi alternativa Crvenom moru bio obilazak Afrike što bi poskupelo transport tereta i odužilo vreme putovanja.

- Pritom tuda ne ide samo nafta, već se vozi teret iz Azije ka Evropi, ka evropskim lukama, evropskim firmama koje nabavljaju sirovine iz Azije. I ono što neki ljudi koji su oprezniji i koji su i doživeli tako nešto kažu da jedino ako se baš zarati u tom regionu, onda bi to moglo zaista da utiče - pojašnjava Jelica Putniković za RTS.

Osnivač portala Energija Balkana smatra da neće biti probijena granica od 100 dolara po barelu sirove nafte ukoliko ne bude većeg rata na Bliskom istoku. Takođe navodi da je cena gasa na berzi pala ispod 30 evra po megavat satu što je najniža cena u poslednje dve godine.

- Nije cena prirodnog gasa, na primer, 50 ili 60 evra, pa će sada da poskupi. Neki svetski analitičari kažu da bi nafta mogla da poskupi 2 do 3 dolara po barelu, nikako ne očekuju nešto više - kaže Putniković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ministarstvo poljoprivrede izdalo uputstvo: Kako do povraćaja akcize na gorivo
Društvo

Ministarstvo poljoprivrede izdalo uputstvo: Kako do povraćaja akcize na gorivo

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdalo je uputstvo poljoprivrednicima za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na povraćaj dela plaćene akcize za gorivo. Poljoprivrednici zahtev mogu podneti Upravi za agrarna plaćanja u onlajn formi, neposredno u okviru softverskog rešenja eAgrar odnosno elektronskog Registra poljoprivrednih gazdinstava (eRPG).

16.01.2024

14:36

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija