• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.01.2024

15:18

"Voda je ledena, ali meni kao policajcu i Srbinu ništa nije teško" Do Časnog krsta na Sava promenadi prvi doplivao Petar Jović!

Informer

Društvo

"Voda je ledena, ali meni kao policajcu i Srbinu ništa nije teško" Do Časnog krsta na Sava promenadi prvi doplivao Petar Jović!

Podeli vest

U Beogradu je na verski praznik Bogojavljenje, i ove godine tradicionalno održano plivanje za Časni krst na reci Savi.

Uz bogojavljenski pozdrav "Bog se javi" učesnici su skočili u hladnu Savu, nakon molitve sveštenika i svi uspešno doplivali do krsta.

Među njima je bilo i pet devojaka. Jović je rekao da mu je velika čast što je prvi doplivao do krsta.

- Voda je ledena, ali meni kao policajcu i Srbinu ništa nije teško. Posebno mi je drago pošto prvi put učestvujem - naglasio je mladi policajac iz Medveđe.

Foto: Informer

 

Za veliki broj posetilaca koji su došli da podrže plivanje za Časni krst, u kom su se nadmetali i pripadnici Vojske Srbije, nastupila su kulturno umetnička društva iz Kosovske Mitrovice i Zvečana.

Hor je svečano otvorio događaj pevanjem himne "Bože pravde", nakon čega je otpevana i pesma "Ovo je Srbija".

Na Savi je tokom plivanja duvao jak vetar praćen kišnim pljuskom, a temperatura se spustila na tri stepena. Temperatura vode je bila za dva stepena viša. Veliki broj pripadnika rečne policije obezbeđivao je današnje plivanje, a ronioci su se postarali da se svi učesnici događaja osećaju bezbedno.

 

Događaj je uveličao putnički brod koji je od Ušća Save u Dunav doplovio do Sava promenade, sa kog su plivači skočili u vodu kako bi doplivali do krsta.

Događaj je organizovao Savez pronalazača, uz podršku Turističke organizacije Beograda.

Predsednik Saveza pronalazača Slobodan Simić rekao je za Tanjug da je plivalo oko 40 pripadnika službi Vojske i Policije, i dodao da ta institucija postoji od davne 1919. godine.

U više beogradskih opština danas je obeležen verski praznik Bogojavljanje i organizovano tradicionalno plivanje za Časni krst.

 

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Bogojavljenje, spomen na događaj kada je Sveti Jovan krstio Isusa Hrista u reci Jordanu i objavljivanje Bogočoveka. Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. U Srbiji je obnovljen stari običaj da se u reku ili jezero baci krst, a mladići se takmiče ko će doplivati prvi i uhvatiti ga.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija