• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.01.2024

14:25

"Doživotna kazna za doktora koji je ubio dvoje dece!" Jelena preživela pravi pakao kod istog ginekologa iz Sremske Mitrovice!

Privatna arhiva

Društvo

"Doživotna kazna za doktora koji je ubio dvoje dece!" Jelena preživela pravi pakao kod istog ginekologa iz Sremske Mitrovice!

Podeli vest

Jelena Ivković (26) iz Rume, čiji je sin nakon tri i po meseca borbe za život preminuo pre skoro godinu dana zbog teškog oštećenja mozga usled gubitka kiseonika tokom porođaja u bolnici u Sremskoj Mitrovici za šta optužuje ginekologa koji je juče uhapšen.

Jelena kaže da još uvek nije podnela tužbu protiv doktora koji je juče priveden u policiju gde je zadržan na 48 sati radi ispitivanja, ali planira već u ponedeljak da ode u Zdravstvenu komoru i ceo sličaj prjavi institucijama.

- Nadam se da će dotični doktor biti osuđen na doživotnu kaznu zbog smrti dvoje dece, mog sina Gorana i Maricine ćereke Elene. Juče je ministarka zdravlja Danica Grujičić pružila podršku i rekla da sve žene koje su prošle kroz bilo koji vid nasilja tokom porođaja ili vođenja trudnoće, mogu da se obrate Komori. Ja ću to i uraditi, već smo razgovarali sa advokatom - priča ova mlada žena koja se jako rano suočila sa gubitkom deteta.

Ona kaže da je svoju priču i ranije delila sa svojim pratiocima na društvenim mreža i da joj je krivo što je moralo da dođe do još jednog tragičnog slučaja Marice Mihailović da bi se pokrenula inicijativa i doktor bio adekvatno kažnjen.

- Želim da vam se zahvalim na neizmernoj podršci koju nam pružate, to mnogo znači svim ženama. Ja sam 8. februara 2023. godine doživela veliki gubitak kada je moj mali anđeo, moj sin prvenac umro jer je ostao bez kiseonika i teško joj je oštećen mozak. Pre15 meseci proživela sam sve što sada proživljava Marica Mihajlović iz Šida, kojoj je beba umrla po rođenju zbog lekarske greške - kaže Jelena.

Foto: Privatna arhiva

 

Prvenca, koga je jedva čekala sa suprugom, tada dvadesetpetogodišnja Jelena, zdrava i prava, kao i beba što joj je bila pre rođenja, izgubila je jer ju je, kao navodi, isti doktor ostavio satima da se porađa, a za to vreme je "skoknuo" i do Novog Sada. 

-  Vodila sam trudnoću upravo kod istog ginekologa koji je porađao Maricu, a koji zapravo živi u Rumi. Porodio je moju sestru carskim rezom, sve je bilo u redu, te sam i ja želela da mi vodi trudnoću i da me porodi. Sve je bilo super, redovno sam išla privatno kod njega. Imali smo dogovor da, pošto mi je termin bio 18. oktobar 2022, dođem 24. oktobra ako porođaj do tada ne krene, kako bi mi u njegovoj privatnoj ordinaciji dali vaginalete koje su kao indukcija - kaže Jelena.

Tako je i bilo, tog 24. oktobra se javlja, dobija vaginaletu, kreću kontrakcije i odlazi u bolnicu u Sremskoj Mitrovici.

- Sve u dogovoru sa doktorom, dočekao me, prima me starija žena babica. Stavlja me na CTG i kaže mu: "O, doktore devojčica ima lepe bolove i maksimalne kontrakcije 100 na 100". Pregleda me, otvorena sam jedan prst, stavlja me u sobu, zapravo u apartman koji sam tražila. I koji mi, inače, nakon svega nisu naplatili. Eto, to su mi kao učinili nakon sveg što mi se desilo - kaže Jelena pa nastavlja:

- Kreću još češće kontrakcije, povraćanje, hvata me nesvest. Više puta zovem babicu, pitam šta se čeka. A ta babica svaki put viče na mene da sam razmnažena, bezobrazna. Toliko sam bila loše da nisam mogla ni da se javim porodici, oni zovu bolnicu, a babica dolazi da viče na mene što im se ne javljam i urla da prestanem da dižem paniku i da je uznemiravam.

Foto: Privatna arhiva

 

U tri ujutru, navodi, puca joj vodenjak ali jedna od babica je vređa i tera da sama očisti polodovu vodu, dok se doktor uopšte ne pojavljuje u porodilištu

- Babica dolazi poluzatvorenih očiju, klimne glavom pa mi kaže dođi u ambunatu da me pregleda sve vreme dobacujući mi ružne komentare. Doktora nigde, pretpostavljam da je spavao. U ambulanti me uhvati grč noge dok sam se pela na sto, pa se babica opet izviče i kaže da sam svega dva na tri prsta otvorena otvorena. Ništa. Doktoru šaljem poruku da sam loše, da povraćam, on se pojavio tek u pola sedam ujutru. I otišla sam u salu, gde mi uključuju indukciju. Ništa se ne dešava, i dalje dva na tri prsta otvorena, beba sve vreme gore, visoko, a oko mene komentari: "Kad si se (znate već šta) bilo ti lepo, a sad kukaš!" Ali, sve sam mislila samo da prođe i za dva dana ću biti kući - govori Jelena i dodaje da je imala potpisan dogovor sa anesteziologom za epidural jer ne sme da se napreže zbog visoke dioptrije, ali se ta doktorka ne pojavljuje.

- U podne sam mislila da ću se onesvestiti, govorim da ću se ubiti, skočiti kroz prozor, od bolova, a doktor je, u međuvremenu, otišao u Novi Sad da otvori račun u jednoj banci! Oni su ga zvali i govorili mu da se ništa ne dešava, da se ne otvaram, a meni su rekli da bez njega ne mogu ništa da rade. Oko pola jedan primim epidural i to nakon što me je jedna histerična doktorka bola 10 puta, pa tek iz trećeg uspeo drugi doktor. Oštetila mi je nerv, imam pad stopala, i dalje utrnut deo od kolena do prstiju. Posle epidurala prestaju bolovi, a sve vreme čujem bebine otkucaje srca na CTG - priča Jelena.

U 14:20 Jelenina porodica zove, a babica im kazuje da je porođaj u toku.

- Doktor je došao oko jedan popodne i tu je. Skakanje po stomaku, guranje laktom, svom težinom na stomak, babica s jedne strane, doktor s druge, unakrsno vukli spavaćicu. Ništa 40 minuta. Beba se zaglavila u karlici i ostala bez kisonika. Porađam se u 15:02 i to vakumom! U trenutku ništa ne znam, a babica je potapšala dete i prstom odmahnula. Svi odoše u ćošak, niko mi ništa ne govori. Doktor dolazi i šije me jer sam pocepana i isečena, ali ćuti, ništa mi ne odgovara iako pitam. U pola pet dolazi pedijatar: "Beba nije dobro, mora za Novi Sad" i traži da potpišem da sam je videla, što odbijam jer je nisam ni videla. Ne daju mi telefon da pozovem porodicu, tek ga dobijam kad druga babica dolazi u smenu - priča očajna mlada žena.

Mališan je dobio ime Goran. Lavovski se borio tri i po meseca. Nije bilo spasa.

Tri i po meseca je bio u Dečjoj bolnici u Novom Sadu, preminuo je 8. februaura prošle godine zbog teškog oštećenja mozga usled nedostatka kisonika. Zvanično mišljenje lekara bilo je da je do smrtnog ishoda došlo usled razvoja multiorganske insuficijencije koja je posledica teškog globalnog posthipoksijskog oštećenja mozga. Nije bilo spasa. Na kraju je imao 20 dijagnoza, a mi smo pisali i klinikama u Turskoj, svugde i svi su nam odgovorili da mu nema pomoći jer je mozak teško oštećen - kaže Jelena.

Navodi i da su iz bolnice u Sremskoj Mitrovici naveli netačne podatke u papirima.

- Piše da je beba živorođena, a nije tačno, reanimirana je pa intubirana čim su je izvukli. Stoji i da je 27. oktobra beba izašla iz bolnice, a ona je odmah, 25. oktobra prebačena u Novi Sad - kaže Jelena koja zahvaljuje svi doktorima u dečjoj bolnici u Novom Sadu, koji su "ispali pravi ljudi":

- Svakodnevno sam išla da budem pored sina, iako ništa nisam mogla da mu pomognem, ni moje mleko nije koristio. Čak sam deset dana bila i u bolnici, dok mi lekari nisu rekli da zbog mog psihičkog stanja odem kući. Strašno je. Gledate ga svaki dan, sasvim tim cevčicama i svim. I svu tu decu. I kad dom jednog dana nema jednog deteta, pomislim da je kući, a oni se desilo ono najgore. Što je i nas sačekalo 8. februara - kaže Jelena.

Jelena je ponovo trudna

Jelena je u petom mesecu trudnoće i kako kaže 100 odsto je sigurna da se neće porađati u Sremskoj Mitrovici.

- Jeste, 5 mesec sam trudnoće! Sve je uredu, radila sam prenatalni test. Nikako se neću poroditi u Sremskoj Mitrovici. Sada vodim trudnoću kod dr Slavena Nedeljkovića koji radi u jednoj privatnoj klinici gde i planiram da se poroditi. Nemam lepu sliku svoga deteta. Da mu gledam lice. A sada mi je najvažnije da se porodim i da naš drugi sin bude živ i zdrav - ističe Jelena i dodaje da nakon lošeg iskustva iz postoji strah, panika, ali pokušava da to iskontroliše.

Foto: Privatna arhiva

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Turci obojili Dortmund u crveno, Ronaldo se sprema da obori rekord Uživo
EURO 2024

Turci obojili Dortmund u crveno, Ronaldo se sprema da obori rekord

Današnji program na Evropskom prvenstvu rezervisan je za grupu F, koja jedina nije igrala mečeve prvog kola. Stoga nema utakmice u 15.00 časova, već će program od 18.00 časova otvoriti Turska i Gruzija koje se sastaju u Dortmundu. Derbi dana je od 21.00 čas u Lajpcigu, kada će se sastati Portugal i Češka.

18.06.2024

12:57

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija