• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.02.2024

22:12

Oluja stigla u ovaj deo Srbije! Narednih dana sledi drastična promena

Shutterstock

Društvo

Oluja stigla u ovaj deo Srbije! Narednih dana sledi drastična promena

Podeli vest

Srbija je pod uticajem veoma snažnog ciklona sa zapada Evrope, dok se istovremeno u Đenovskom zalivu formirao sekundarni ciklon. Sve ovo uslovljava nad našim područjem veoma izražena južna strujanja, uz priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike preko Mediterana.

Ove večeri kiša pada na zapadu Srbije i u jugozapadnoj visinskoj struji premešta se prema Kolubarskom okrugu i Mačvi.

 

I tokom večeri u Srbiji će duvati jak jugozapadni vetar, u košavskom području se očekuju olujni udari jugoistočnog vetra.

Zbog veoma izraženog fenskog efekta vetra biće i dalje veoma toplo, uz temperature do kasno uveče iznad 15°C, a na severu zemlje i u Beogradu i tokom noći biće oko 15°C.

U ovom času snažan oblačni sistem u sklopu ciklona zahvata oblast Jadrana i doneće Crnoj Gori veoma obilne padavine, pri čemu se u naredna 24 sata očekuju ekstremno obilni pljuskovi sa grmljavinom, uz olujna nevremena i udare vetra od 100 km/h. Veoma obilne padavine zahvatiće i Dalmaciju i Hercegovinu.

Foto: Shutterstock

 

Srećom, ove obilne padavine neće zahvatiti Srbiju i unutrašnjost Balkana.

U nedelju će u većem delu Srbije biti umereno do pretežno oblačno i suvo, dok se kiša i pljuskovi očekuju na jugu i jugozapadu Srbije, naročito u pograničnom delu sa Crnom Gorom.
Biće i dalje vetrovito, uz olujne udare jugozapadnog vetra na planinama, dok se na jugu Banata očekuju olujni udari jugoistočnog vetra od 80 km/h.

Jutarnja temperatura biće od 5°C na jugu do 15°C u Beogradu, maksimalna dnevna od 17 do 23°C, u Beogradu do 21°C.

Snažna jugozapadna strujanja osim tople vazdušne mase, donose iz Sahare i čestice pustinjskog peska do Apeninskog i Balkanskog poluostrva i do Srbije, pa se u predelima sa padavinama očekuje prljava kiša.

U ponedeljak se očekuje jače naoblačenje, povremeno sa kišom i pljuskovima, uz skretanje vetra na severozapadni.

Maksimalna temperatura biće od 11 do 17°C, posle podne i uveče prodor hladnog fronta i zahlađenje.
U utorak će na severu Srbije biti suvom u ostalim predelima promenljivo oblačno vreme, u južnim i centralnim predelima sa kišom, na planinama sa snegom.

Foto: pixabay.com

 

Duvaće jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 10 do 15°C.

Već početkom sledeće sedmice snažna severozapadna visinska strujanja očistiće atmosferu nama nama od pustinjskog peska.

U sredu još hladnije, na jugu ponegde sa slabim padavinama. Maksimalna temperatura biće od 8 do 12°C.

U četvrtak i petak biće sunčano. Ujutro se očekuju magla i mraz. U četvrtak tokom dana maksimalne temperature oko 10°C, a u petak od 13 do 17°C.

Tokom sledećeg vikenda očekuje se promenljivo oblačno i malo hladnije, maksimalna temperatura biće u većini predela oko 10°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalne tempertature za ovo doba godine od 4 do 8°C, one su ovog vikenda za 10 do 15 stepeni više od proseka. Iako se sledeće sedmice očekuje zahlađenje, maksimalne temperature ostaće i dalje iznad proseka za ovo doba godine.

Dakle, ni u narednih deset dana nema na vidiku da se očekuje pravo zimsko zahlađenje, a dosadašnji deo februara smatra se ekstremno toplim, zaključuje Đurić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17