• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.02.2024

08:02

Gugl u bojama zastave Srbije! A kad na to kliknete, evo šta se desi

Shutterstock, Printscreen

Društvo

Gugl u bojama zastave Srbije! A kad na to kliknete, evo šta se desi

Podeli vest

Srbija danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak, a istog datuma 1835. proglašen je prvi srpski Ustav.

Praznik će biti obeležen nizom manifestacija, a centralna državna ceremonija, održava se u Orašcu kod Spomenika voždu Karađorđukoju i nju će predvoditi ministar odbrane Miloš Vučević.

U Kragujevcu u Staroj skupštini premijerka Ana Brnabić govoriće na Sretenjskoj akademiji "Kulturna diplomatija", dok će u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiti odlikovanja pojedincima i institucijama.

Dan državnosti Srbije se obeležava 15. i 16. februara. I najpopularniji internet pretraživač Gugl osvanuo je jutros u bojama zastave Srbije a kad na to kliknete sledi vatromet takođe u bojama naše trobojke.

Foto: pritnskrin/google

 

Po hroničarima, 15. februara 1804, ustanici predvođeni Đorđem Petrovićem-Karađorđem, na Zboru u Orašcu, odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

U narednih nekoliko godina ustanička vojska, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka, čime je poćelo stvaranja srpske države.

Foto: pritnskrin/google

 

U Kragujevcu je, takođe 15. februara, ali 31 godinu kasnije, 1835. donet Sretenjski ustav, koji je po navodima hroničara bio jedan od najdemokratskijih; ustava tog vremena.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija