• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

17.02.2024

11:10

Otac danas daje ćerki bubreg, majka sutra sinu! Doktor Dučić: Sve je spremno za operativni zahvat u Tiršovoj!

Tanjug

Društvo

Otac danas daje ćerki bubreg, majka sutra sinu! Doktor Dučić: Sve je spremno za operativni zahvat u Tiršovoj!

Podeli vest

U Dečjoj klinici u Tiršovoj danas i sutra dve transplantacije - dvoje dece će dobiti nove bubrege od roditelja. Transplantacije od živih donora obaviće hirurzi iz Univerzitetske dečje klinike uz podršku stručnjaka iz Londona.

Dvoje dece će 17. i 18. februara transplantacijom u Tiršovoj dobiti nove bubrege od roditelja rekao je Dr Siniša Dučić i naglasio da je prednost tog tipa transplantacije od živih donora laparaskopsko odstranjenje bubrega i brz postoperativni tok.

Danas će bubreg od oca dobiti 18-ogodišnja devojčica, a sutra dečak od 17 godina kome će davalac biti majka.

Gostujući stručnjaci će sprovesti ove zahtevne operacije u Srbiji zahvaljujući nastavku uspešne saradnje između Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i jedne od najpoznatijih svetskih bolnica u Londonu.

Foto: Tanujug/Sava Radovanović

 

Dr Siniša Dučić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj rekao je za RTS da je u klinici u Tiršovoj tim iz Londona koji će zajedno sa srpskim timom lekara izvršiti transplantacije.

- To je nastavak saradnje koju smo započeli i nadamo se da će sve proći kako treba - rekao je dr Dučić.

Živa transplantacija u dve sale

Danas otac daje ćerki bubreg, sutra majka sinu. To je živa transplantacija i radiće se u dve sale.

- Dva tima rade, u jednoj sali će se raditi eksplantacija, odnosno uzimanje organa, da bi nakon uzimanja taj organ bio presađen, devojčici u drugoj sali. Sa timom iz Londona učestvuju i naši lekari i urolozi sa VMA. To su iskusni urolozi koji će pomoći u eksplantaciji organa - istakao je Dučić. 

U timu su doktor Nikos Kesari, dečiji transplantacioni hirurg i doktor Joanis Lukopulos, transplantacioni hirurg za odrasle i doktorka Jelena Stojanović, takođe nefrolog. Oni žive i rade u Londonu, u jednoj od najpoznatijih svetskih bolnica.

Kako su tekle pripreme

- Mi smo uspostavili saradnju sa bolnicom iz Londona, pre svega preko kontakta sa doktorkom Jelenom Stojanović pre par godina. Ona je reaktivirana prošle godine - podvukao je Dučić.

Foto: UKCS

 

Prema njegovim rečima, pripreme su trajale nekoliko nedelja, odnosno meseci, rađena su apsolutno sva ispitivanja, imunološka, radiografska, transplantološka.

- Juče su izvršene poslednje pripreme, svi su spremni za operativni zahvat i nadamo se da će to se proći kako treba. Nema razloga da ne prođe - kaže Dučić.

Transplnatacije od 2001. godine

Krajem prošle godine su naše lekari išli u London na usavršavanje, preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i ovo je mnogo lakše nego da deca odlaze u London.

- Mi radimo transplantaciju organa poslednjih 20 godina, od 2001. Ovaj ti iz Londona služi za najsloženije transplantacione procedure i ono što je prednost tog tipa transplantacija koje oni rade, je laparaskovsko odstranjenje, odnosno uzimanje bubrega - kaže doktor.

Objašnjava da je to minimalno invazivna procedura, minimalna manipulacija sa bubregom koji će biti presađen, postoperativni tok brzo traje, tako da ima mnogo prednosti i to je postalo standard u Evropi.

- Mi se nadamo se da ćemo unarednih nekoliko meseci biti referentni centar da radimo transplantaciju u regionu - napomenuo je Dučić. 

Odličan tim nefrologa i anesteziologa

Dr Dučić kaže da imaju odličan tim nefrologa i anesteziologa, ljudi koji su apsolutno edukovani u to msmislu, tako da mogu da prihvate taj težak zadatak da se sve uradi kako treba. 

Što se tiče pacijenata koji se dijaliziraju u toj ustanovi, Dučić je rekao da je reč o više od 20 pacijenata

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija