• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.02.2024

16:25

Da li nam preti "baba marta"?! Prolazi najtopliji februar u istoriji, ali zimu ne treba otpisati: Evo kog datuma stiže zahlađenje!

Shuterstock/Informer

Društvo

Da li nam preti "baba marta"?! Prolazi najtopliji februar u istoriji, ali zimu ne treba otpisati: Evo kog datuma stiže zahlađenje!

Podeli vest

Ovogodišnji februar biće najtopliji otkad se vrše merenja u Srbiji. Temperature su prelazile i 20 stepeni, a najviša je dostigla 23 stepena. Ipak, nije oboren apsolutni rekord, ali je srednja februarska temperatura bila najviša ikada.

Do kraja meseca ostala su samo još dva dana. Nastavlja se natprosečno toplo vreme, uz temperature sutra od 15 do 20°C, a koji stepen svežije biće u četvrtak. U četvrtak se očekuje i više oblačnosti, a kiša će biti rezervisana za južni deo zemlje, dok se u petak očekuje i u ostalim predelima, osim na severu Srbije.

Maksimalna temperatura u petak biće od 12 stepeni na jugu do 18 stepeni na severu Srbije, u Beogradu do 17 stepeni.

Slična temperatura očekuje se i prvog dana vikenda. Drugi dan vikenda doneće ponovo veoma toplo vreme, uz temperature i iznad 20 stepeni, u Podrinju i u Kolubarskom okrugu i do 22 stepena. Očekuje se i pretežno sunčano.

Foto: Shutterstock

 

Inače, sve do kraja sedmice u Srbiji će duvati pojačan jugoistočni vetar, u košavskom području i na planinama jak, na jugu Banata i sa olujnim udarima do 100 km/h. Najvetrovitije biće u petak i košava će tada biti najjačeg intenziteta.

Inače, sam kraj februara i početak marta doneće Srbiju snažnu aktivnost ciklona sa centralnog Mediterana, zbog čega se i očekuje veoma izražena južna strujanja, uz prisustvo pustinjskog peska iz Sahare.

Dakle, nakon ekstremno toplog kraja februara i samog početka marta, oko 4. marta u Srbiji se očekuje blago zahlađenje. Južni vetar biće u skretanju na severni, a sa severa se očekuje i prodor svežije vazdušne mase, povremeno sa kišom.

Maksimalna temperatura biće u padu na vrednosti oko 10 stepeni. Potom se od 6. do 10. marta očekuje uglavnom suvo, ali i prohladno vreme, ujutro ponegde uz pojavu slabog mraza.

Maksimalna temperatura biće od 8 do 14 stepeni, u Beogradu od 10 do 12 stepeni. U periodu od 10. marta do sredine meseca očekuje se vreme bez veće promene vremena i bez nekih ekstremnih pojava.

Foto: Informer

 

Dakle, ono što je i dalje sigurno da Srbiju ni narednih desetak dana ne očekuje značajnija zahlađenja, niti će biti snega u nizijama, a snega u neznatnim kloličinama može biti samo na višim planinama početkom sledeće sedmice, ali kako se ne očekuju značajnije padavine, alarmantna situacija sa snegom na planinama neće se bitnije poboljšati.

ako je ove godine proleće pročelo znatno ranije, zimu ne treba u potpunosti otpisati, jer iako i dalje nema na vidiku nekog ozbilnijeg zahlađenja, to ne znači da ga možda neće biti u drugoj polovini marta ili u aprilu.

Podsetimo, prošlogodišnji april doneo je delovima Srbije rekordni sneg za taj mesec i veoma hladno vreme, a mraz može predstavljati opasnost kao pojava i narednih mesec i po dana. Ako dođe do njegove pojave, on bi mogao veoma nepovoljno da utiče na poljoprivredne i ratarske kulture, a svedoci smo toga da se vegetacija već uveliko pokrenula i to dosta ranije.

Ni pojava snega u martu i aprilu ne bi bila poželjna, s obzirom na to da je u tom delu godine sneg veoma mokar, težak i vlažan i mogao bi značajno da ošteti vegetaciju


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija