• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

09.03.2024

06:51

Srbija centar razvoja veštačke inteligencije! Naša zemlja će u naredne tri godine predsedavati važnom svetskom pokretu

Informer

Društvo

Srbija centar razvoja veštačke inteligencije! Naša zemlja će u naredne tri godine predsedavati važnom svetskom pokretu

Podeli vest

Srbija će u naredne tri godine biti predsedavajući Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju (GPAI), najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodavši da je to veličanstvena vest za našu državu.

Predsednik Vučić je objasnio da će u prvoj i trećoj godini Srbija biti pomoćni predsedavajući, a u drugoj godini glavni predsedavajući, kada će Beograd biti domaćin svih članica.

- Teško je dovoljno naglasiti od kakvog je značaja za našu zemlju da učestvuje u globalnim tokovima razvoja veštačke inteligencije. Organizacija GPAI radi na uspostavljanju standarda i pravila za razvoj veštačke inteligencije u celom svetu. Osnovana je 2020. godine, na inicijativu predsednika Francuske Emanuela Makrona i premijera Kanade Džastina Trudoa, a naša zemlja je postala član pre godinu dana - istakao je predsednik.

Potvrda šta možemo

Premijerka Srbije Ana Brnabić je naglasila da je ovo veliko priznanje za naše rezultate u IT sektoru.

- Odlične vesti za naše građane! Srbija će predsedavati Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju! Srbija je jedna od samo 29 članica organizacije kojom su do sada predsedavale Francuska, Kanada, Japan i Indija. Ovo je, pre svega, veliko priznanje za naše rezultate u oblasti veštačke inteligencije, ali i potvrda šta sve Srbija može - navela je Brnabićeva.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

 

Kada je naša zemlja u pitanju, u prethodnim godinama je baš razvoj veštačke inteligencije i biotehnologije bio fokus Vlade. Članstvom u ovoj organizaciji, Srbija je stekla brojne pogodnosti na nekoliko različitih polja. Jedan od najznačajnijih je svakako pristup najsavremenijim tokovima u oblasti veštačke inteligencije, kao i prilika da doprinese razvoju tehnologije koja će se koristiti u privredi.

Veštačka inteligencija

Veštačka inteligencija je podoblast računarstva, a ideja je da se naprave mašine koje će obavljati različite zadatke inteligentno. Veštačka inteligencija uči tako što prikuplja podatke, analizira podatke tražeći šablone i onda koristi te šablone za pravljenje logičnih predviđanja o budućim stanjima. Dakle, omogućava računarima da koriste ogromnu količinu podataka kako bi sami doneli odluku ili izvršili aktivnost.

Direktor tima za specijalne projekte u kabinetu predsednice Vlade Stefan Badža rekao je da je prioritet Vlade da se razvija region Jugoistočne Srbije, pre svega u digitalnoj industriji.

- Sa dobrim kompanijama i fakultetima u Nišu možemo da uradimo još više. Fokus nam je prethodnih godina na veštačkoj inteligenciji i biotehnologiji. Nastavljen je značajan rast IT usluga, uprkos krizi. Imamo 10 hiljada zaposlenih u ovom sektoru. Ulažemo u oblasti koje se zasnivaju na znanju i korišćenju modernih tehnologija - rekao je Badža.

Foto: Fotoilustracija/Pixabay

 

Najznačajniji članovi GPAI

* SAD
* Ujedinjeno Kraljevstvo
* Indija
* Japan
* Južna Koreja
* Brazil
* Francuska
* Nemačka
* Turska

Razvijamo autonomnu vožnju

Dodao je da je veoma bitno da se razvijamo u različitim oblastima.

- Na primer, BIO4 kampus u Beogradu će se fokusirati na tehnologije. U Nišu, gde postoji inovacioni distrikt, pokušavamo da razvijamo oblast autonomne vožnje (automobile koji sami voze) i nadamo se da ćemo uskoro imati poligon za njihovo testiranje - istakao je on.

Vladimir Radovanović iz Ministarstva nauke ističe da trenutno u Srbiji postoji oko 750 startap kompanija i da je veliki značaj što mladi kod nas imaju gde da razvijaju svoja znanja u ovoj oblasti.

- Počeli smo izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Kruševcu, brzo će biti i u Čačku. Imamo 23 regionalno inovativna startap centra. U većini gradova u Srbiji koji nemaju fakultete, mladima je omogućeno da se razvijaju kroz te centre - zaključio je Radovanović.

Koristiće se u otkrivanju dijagnoza retkih bolesti
 

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović istakla je da bi upotreba veštačke inteligencije u kombinaciji sa kliničkom slikom, kao i u kombinaciji sa genetskim podacima, skratila vreme i dala novu šansu pacijentima. Podsetila je i da je prošle godine Vlada Srbije sa kompanijom "Takeda", uz veliku podršku japanske ambasade i naroda Japana, potpisala ugovor o saradnji u unapređenju dijagnostika retkih bolesti u Srbiji upotrebom novih tehnologija, kombinacijom sekvenciranja, veštačke inteligencije i stručnosti lekara.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija