• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Matijašević

09.03.2024

07:20

Devojčice za 18. rođendan traže silikone! Novi trend šokirao Srbiju

Shutterstock

Društvo

Devojčice za 18. rođendan traže silikone! Novi trend šokirao Srbiju

Podeli vest

Devojčice u Srbiji za svoje punoletstvo u poslednje vreme počele su da traže samo jedno - nove usne, jagodice, korigovani nos, čak i veće grudi!

Uglavnom je reč, otkrivaju stručnjaci, o kratkim zahvatima ubrizgavanja silikona ili hijalurona, kod kojih oporavak traje svega nekoliko dana. Ali ima i onih koje se odlučuju za veće poprsje ili zadnjicu, pa intervenciju zakazuju dosta ranije od dana proslave.

Rođendanske želje

Na ovaj trend ili pomodarstvo ukazala nam je Danijela S. iz Beograda, mama jedne srednjoškolke koja želi da ugradi silikone. Ona je na društvenim mrežama pitala šta da radi i da li je neko imao slično iskustvo, a njena objava izazvala je pravu lavinu oprečnih komentara.

- Nekoliko meseci pre 18. rođendana ćerka je došla i rekla da želi veće i nove grudi za rođendanski poklon. U prvi mah nisam želela da se upuštam u razgovor, a onda me je podsetila da će proslavu odložiti dok ne prođe operacija. Do te mere je bila odlučna da mi je rekla da će, ako joj ne dozvolim zahvat, to sama rešiti kad bude postala punoletna - otkriva ova mama i dodaje:

- Ne bih da zvučim staromodno, ali meni je zaista šokantno da dete od sedamnaest i po godina traži hijaluronske filere za usne i silikone u grudima. Istina, suprug i ja nismo strogi roditelji, ali ovako nešto zaista nam je nedopustivo. Ne znam šta se desilo. Bavi se sportom, govori tri jezika, ali za sve ovo je tako rano. Opet, s druge strane, ako joj mi to ne dopustimo, svakako će otići sama kada postane punoletna. Ima pravo. Pokušala sam na sve načine da je odgovorim, nisam uspela. Otišla sam u drugu krajnost i uključila se u celu priču. Rano je, nepotrebno, ali bolje da to uradi sa mnom i da nađemo pravog stručnjaka nego da luta sama.

Foto: Pixabay

 

Na reči ove mame nizali su se razni komentari, ali većina njih kritikovala je majku što je prihvatila ćerkinu, kako kažu, ucenu.

- Sutra će da ti traži tetovažu ili da promeni pol... šta ćeš onda da radiš?! Trebalo je da budeš upornija i da joj objasniš da još malo sačeka. Najbolje da i ti uradiš neku intervenciju - samo su neki od "saveta" koje je dobila Danijela.

Međutim, bilo je i mama koje su napisale da bi uradile isto što i ona, otišle sa detetom kod proverenog lekara bar da budu sigurne ko je osoba koja im radi intervenciju i šta im tačno radi.

Foto: pixabay

 

Stojkovićeva: One su još u razvoju, nisu za njih silikoni

Psiholog Jovana Stojković kaže za Informer da plastične operacije kod devojčica, nažalost, nisu trend samo u Srbiji već svuda u svetu. U prilog tome, otkriva ona, većina devojčica od 16 godina na psihoterapiji kao najveću želju u životu izdvaja estetsku operaciju.
- Devojka sa 18 godina još je u razvoju, tek treba da postane žena i nema potrebe da dodaje nešto sebi samo zato što će tako biti visoko rangirana u društvu ili će biti popularna među muškarcima. Još strašnije je to što ih u tim odlukama najviše podržavaju majke. Deca nam mnogo hrle u svet odraslih pre vremena. Zato roditelji moraju da se zapitaju o prednostima i manama intervencija i da razmisle kako će te veće usne, grudi ili podignute obrve izgledati na njihovoj deci za deset ili 20 godina - navodi Stojkovićeva.

Nove usne i grudi

Da su ovakve želje mladih devojaka zaista postale učestale i da ih uglavnom dovode mame, potvrdio je za Informer i naš poznati plastični hirurg dr Dimitrije Panfilov.

- Nekada je bilo nezamislivo da tako mlade devojčice odlaze na estetska ulepšavanja, međutim, danas se sve promenilo, i to toliko da je to sada postalo normalno, posebno u tom periodu, pred punoletstvo. Kao da žele da u svet odraslih uđu lepše i da novim izgledom dobiju veće samopouzdanje. Što se tiče zahteva, najviše traže povećanje usana, korigovanje nosa, isticanje jagodica... Imamo i one koje žele veće grudi kako bi izgledale što seksepilnije. Posebno primećujemo da sve više roditelja dolazi sa ćerkama i poklanjaju im estetski zahvat za rođendan. U zavisnosti od želja za ulepšavanje, spremni su da izdvoje od 250 do 3.500 evra - ističe dr Panfilov i napominje:

- Kada su u pitanju ove intervencije, najbitnije je da se ne pretera i da sve bude u skladu sa godinama i izgledom tih devojčica. Pacijentkinja kaže svoje želje, mi naše mišljenje. Prevelike grudi ili prenapumpane usne potpuno su neumesne!

Cene zahvata

Usne 250-500
Podizanje obrva 600-1.000
Kontura obraza oko 1.500
Grudi 2.500-3.500
* cene su u evrima




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija