• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rina

30.03.2024

13:46

Nikako ih ne polivajte alkoholom, nego odmah kod doktora: Krpelji vrebaju tokom toplih dana, ovo je prvi simptom lajmske bolesti

Shutterstock

Društvo

Nikako ih ne polivajte alkoholom, nego odmah kod doktora: Krpelji vrebaju tokom toplih dana, ovo je prvi simptom lajmske bolesti

Podeli vest

Najavaljene temperature za ovaj vikend su iznad proseka za ovo doba godine, a lepo vreme napolje će izmamiti i veliki broj šetača, medju kojima i one najmlađe. Sa svakim boravkom u prirodi povećava se opasnost od uboda krpelja. Pdijatar savetuje kako pristupiti i kako postupiti u ovom slučaju.

- Nama se u ovom mesecu, tek nekoliko dece javilo zbog uboda krpelja, imajući u vidu toplo vreme, punu sezonu očekujemo već u aprilu i maju. Mi kao pedijatri savetujemo roditelje da po povratku iz prirode pregledaju celokupnu dečiju kožu zbog krpelja, prvenstveno regije iza kolena, zadnju stranu vrata, regija u smislu prepona i pazuha, zato što krpelji vole toplu i mekanu dečiju kožu i prvo će se tu zakačiti, rekla je Dr Nataša Jovanović, pedijatar i načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece Dom zdravlja Čačak.

Ona dodaje da se savetuje roditeljima da ukoliko primete ubod krpelja da dete dovedu u najbližu zdravstvenu ustanovu, da ne prelivaju krpelja, ni uljem, benzinom, alkoholom, ni lakom za nokte, već da dođu u dispanzere i da se taj krpelj stručno izvadi.

Foto: Shuterstock

 

 

- Mi u Dečijem dispanzeru već imamo pincete koje su dizajnirane isključivo za vađenje krpelja i naše osoblje je obučeno za stručnu ekstrakciju krpelja, a pedijatrijska služba u Čačku je dostupna 24 časa”, ističe doktorka Jovanović.

Krpelj se vadi oštrom i tankom pincetom koja se podvlači ispod tela krpelja, uz samu rilicu, samu kožu, a zatim se ceo krpelj unazad laganim pokretima bez uvijanja, bez cimanja povuče kad se izvadi, mesto uboda se dezinfikuje.

- Savetujemo svakog roditelja, ukoliko je krpelj izvađen bilo u kućnim uslovima, bilo u zdravtsvenim ustanovama u narednih mesec dana mesto uboda se mora pratiti u smislu pojavljivanja crvenila u vidu crvene kružnice koja se širi i ako to primete da odmah dođu pedijatru ili lekaru opšte prakse, jer to crvenilo već znači prvi stadijum lajmske bolesti, odnosno da je krpelj bio zaražen bakterijom Borrelia burgdorferi koju je ubrizgao pod kožu, zaključila je dr Jovanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija