• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.04.2024

15:06

ISPRAVKA: Austrijska policija nije saopštila da je "na snimku vrlo verovatno Danka", već da se pretpostavlja da je to ona

Informer

Društvo

ISPRAVKA: Austrijska policija nije saopštila da je "na snimku vrlo verovatno Danka", već da se pretpostavlja da je to ona

Podeli vest

Austrijska policija oglasila se povodom snimka koji je nastao na tramvajskoj stanici u Beču, na kojem je kako se veruje, mala Danka Ilić, koja je 26. marta nestala kod Bora.

Portal Informer preneo je ovu vest, u kojoj je navedeno da je "austrijska policija izdala saopštenje u kome se navodi da su rođaci Danke Ilić rekli da je vrlo verovatno na snimku nestala srpska devojčica". Ipak, portal Raskrinkavanje.ba nam je kroz svoju analizu ukazao da je to pogrešno interpretrirano s naše strane, i da je opremljen senzacionalističkim naslovom, te smo odmah reagovali i ispravili tekst.

U članku Tanjuga pod naslovom “Portparol bečke policije: Verujemo da je na snimku nestala Danka, objavljene fotografije žena osumnjičenih za otmicu” objavljena je i audio izjava koju je za Tanjug dao  Matijas Šuster, portparol bečke policije.

Direktno je citiran:

"Imamo veoma dobar i blizak kontakt sa srpskim vlastima vezano za devojčicu koja je nestala 26. marta. Danas smo po nalogu bečkog javnog tužilaštva objavili različite slike, na tim snimcima vidi se malo dete i još dve žene. Nakon uvida rodbine u taj video materijal vrlo je verovatno da je u pitanju nestala devojčica", rekao je Šuster za Tanjug.

Prevod njegove izjave koja se čuje na audio snimku glasi:

"Nakon što su srodnici devojčice više sati pregledali ovaj video materijal, mogu reći da postoji velika verovatnoća da se radi o nestaloj devojčici".

Dakle, Šuster je izjavio da "postoji velika verovatnoća da se radi o nestaloj devojčici" na osnovu izjava njene rodbine.

Budući da je i policija ranije u dva saopštenja navela da porodica smatra da je nestala devojčica vrlo verovatno na snimku, naslov u kojem je portparolu pripisana izjava da policija veruje u takvo nešto je manipulativan prema analizi Raskrinkavanja.ba, te smo ga samim tim i ispravili.

Iz teksta su uklonjeni i nezvanični navodi da su žene sa snimka napustile teritoriju Austrije.

Izvinjavamo se čitaocima na nenamernoj grešci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEVENKA MILUTINOVIC

pre 4 nedelje

Postovana Produkcijo i Redakcijo INFORMERA- hvala na radosnim vestima od Austrijske Policije da je mala Danka u video snimku i da je živa. Raduje me da je pokrenuta Policijska istraga za odbeglim ženama sa Dankom. Juče sam napisala Vama da treba da se aktiviraju sve zemlje sveta u pronalasku male Danke, malog zlata. Za zene koje su Dankine cuvarke, saputnice, najbolje bi bilo da predaju Danku, a one neka beze kud ih noge nose - Bog im neće pomoći. Idemoooo INFORMER, IDEMOOO SRBIJO, IDEMOOO SVETE DA SE PRONADJE ŽIVA I ZDRAVA MALA DANKA BEBICA LEPOTICA.

Nada

pre 4 nedelje

Da vise nisu u Becu ili Austriji moze samo potvrditi policijski dokaz ako su presli i tu granicu a samim dokazom ako ga imaju moze biti raspisana i crvena poternica u svim zemljama - mislim da nije dobro posati napamet bez pravih dokaza !!!!!!!!

Walter Pravicek Maribor SLO EU

pre 4 nedelje

Ako bi se izpostavilo,da dve Romunke imaju malu devojčicu,onda slijedi:OD KOGA SU NJU UZELI?Nije pala sa drveta,niti nije zaspala uz put,mora,da je bila prodata ili je bila ukradena!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija