• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.04.2024

16:38

Sledi nam pravi mini odmor! Evo koliko vezanih neradnih dana se dobija za Prvi maj i Vaskrs

Pexels/Pngwing

Društvo

Sledi nam pravi mini odmor! Evo koliko vezanih neradnih dana se dobija za Prvi maj i Vaskrs

Podeli vest

Stižu nam prvi neradni dani nakon novogodišnjih i božićnih praznika. Praznik rada koji se obeležava 1. maja praznuje se neradno, a neradni dani će biti 1. i 2. maj. Odmah nakon Prvog maja dolazi i Vaskrs koji se praznije neradno 4 dana.

Prema Zakonu Republike Srbije državni i verski praznici se praznuju neradno. Ono što je dobra vest za sve one koji rade je da ih očekuje dupla dnevnica. Prema Zakonu o radu, ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanu zaradu - najmanje 110 osnovice.

Ko ne radi

U dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Srbiji „ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga, osim na Dan pobede koji se praznuje radno“, predviđa zakon.

Ovaj propis, takođe, predviđa i za koga je obavezno da radi na neradne dane.

Državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga dužni su da, u skladu sa zakonom i propisima donesenim na osnovu zakona, obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Srbiji ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti, odnosno usluga nastale štetne posledice za građane i državu“, stoji u ovom propisu.

Na neradne dane državnih praznika mogu da rade i privredna društva čija priroda delatnosti, ili tehnologija procesa rada zahteva – neprekidan rad.

Neradni dani za 1. maja i Vaskrs

Za Praznik rada biće 1. i 2. maj, oni ove godine padaju u sredu i četvrtak, a odmah zatim slede uskršnji praznici od 3. do 6. maja, što znači da će građani imati šest vezanih dana za vreme kojih neće raditi.S druge strane, pripadnicima islamske zajednice slobodan dan sledi Prvog dana Kurbanskog bajrama 16. juna.

Pripadnicima jevrejske zajednice slobodan je i 12. oktobar, kada se obeležava Jom Kipur.

Neradni dani do kraja godine

1. maj - Praznik rada
2. maj - Praznik rada
3. maj - Veliki petak
5. maj - Vaskrs,
6. maj - Vaskršnji ponedeljak
11. novembar - Dan primirja u Prvom svetskom ratu


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šok! Zelenski ovo nije očekivao! Stigle loše vesti iz Amerike! Prvo se radovao kao malo dete, a sad...
Planeta

Šok! Zelenski ovo nije očekivao! Stigle loše vesti iz Amerike! Prvo se radovao kao malo dete, a sad...

SAD će poslati još "patriot" projektila Ukrajini i potrošiće šest milijardi dolara za jačanje domaće proizvodnje oružja za podršku Kijevu, pošto administracija Džozefa Bajdena počinje da deli sredstva koja je Kongres odobrio ranije ove nedelje. Ministar odbrane Lojd Ostin, SiKju Braun, šef Združenog generalštaba, saopštili su da će dodatni paket od šest milijardi dolara obezbediti vojnu pomoć od američkih odbrambenih kompanija, što znači da će biti potrebno više vremena da stigne do Ukrajine, ali bi trebalo da ojača njenu odbranu na duže, objašnjava "Fajnenšel tajms".

30.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija